"Trebaju nam gas maske zbog smrada, ne pamtimo kad smo otvarali prozore"

"To traje deset godina, a svaku noć od tri do pet sati ujutru ne spavamo, jer komšija baš u to vrijeme mora da vodi krave na ispašu ispred naše kuće"
646 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 15:35h

Pored kuće Svetlane Vukčević u Ulici kotorskoj u Tološima, na svega dva metra, nalazi se svinjac, kokošinjac i štala komšije Veselina Savković, odakle se širi nesnosan smrad i buka.

Svetlana kaže da ne pamti kada je posljednji put izašla na jednu od dvije terase da popije kafu zbog smrada i buke, zbog čega njena porodica, kako kaže, živi godinama hermetički zatvorena.

Trebaju nam gas maske zbog smrada i ne pamtim kad smo otvarali prozore

"Iz štala se širi nenormalna količina zagađenog vazduha amonijakom, bakterijama i muvama. Trebaju nam gas maske zbog smrada i ne pamtim kad smo otvarali prozore. Zbog vrućine palimo klimu, a ona izduvava smrad koliko je jak. To traje deset godina, a svaku noć od tri do pet sati ujutru ne spavamo, jer komšija baš u to vrijeme mora da vodi krave na ispašu ispred naše kuće, kao na koridi dozivajući krave po imenu namjerno da bi nas budio", priča Svetlana.

Niko nije nadležan

Vukčevići su se obraćali Komunalnoj policiji, Ekološkoj i Sanitarnoj inspekciji, ali kako kaže Svetlana, niko nije nadležan, već samo prebacuju odgovornost na drugog.

"Deset puta obraćali smo se Komunalnoj policiji sa zahtjevima da intervenišu, ali uvijek nam kažu da to nije u njihovoj nadležnosti. Čak su jednom htjeli da se biju s nama. Veterinarska inspekcija zaprijetila je Savkovićima da maknu životinje, jer to nije po propisu. Naređeno mu je da na propisan način obezbijedi skladištenje otpadaka, čvrstog i tečnog đubriva koji nastaju prilikom uzgoja životinja u cilju zaštite životne sredine.

Imamo svu papirologiju, a niko nije nadležan u ekološkoj državi u kojoj nema zakona. Pisala sam mejlove i molbe gradonačelniku Miomiru Mugoši, ali ništa. Od toliko inspekcija nijedna nije nadležna. Zvali smo inspektora policije u tri sata ujutru da se lično uvjeri kako komšija vodi krave na ispašu. Ni inspektor nije mogao da vjeruje, pitavši ga šta čini, a Veselin ga je lagao u oči da to ne radi. Rekao mu je da poslije šest časova može da radi šta hoće", navela je Svetlana.

Sin radi kod Medenice, pa mu nije nužda da drži svinje

Ona ističe da Veselin radi kao kotlar, zet mu radi u JP “Čistoća”, sin radi kod Vesne Medenice kao vozač, pa mu nije nužda da drži svinje, kokoške i krave.

Svetlana Vukčević

"Radi to namjerno iz inata, jer imaju iza brda veliko imanje, a imam fotografiju otirača za noge ispred njegovog ulaza sa crnogorskim grbom. Kada je dolazila ekipa TV Vijesti prijetili su novinarki, a Veselinova žena kazala je novinarki da treba da se iselimo jer smo mi ovdje došljaci, a oni starosjedioci. Prijetio je Veselin i bombu da će da nam baci, a od nerviranja muž mi je dobio šećer. Jedino smo ćerka i ja prisebne, a prikupile smo preko 200 potpisa za peticiju o osnivanju Zakona o zabrani držanja životinja u urbanim djelovima Podgorice. Nije naš problem jedini, ima sličnih “farmi” i ostalim djelovima grada. Čula sam za primjer farme kokošaka na Zabjelu pored kuće čovjeka koji je nepokretan", kazala je Svetlana, pitajući “da li to znači ako nema Zakona da možeš slobodno da vodiš krave po gradu”.

Savković bez komentara

Porodica Savković nije htjela ništa da kaže na optužbe Vukčevića kojima ne preostaje ništa osim da traže pravdu sudskim putem.

Po opštinskim propisima o izgradnji privremnih objekata za držanje krava štala Savkovića ne zadovoljava propisane uslove definisane članom tri.

Porodica Savković nije htjela ništa da kaže na optužbe Vukčevića

Ti uslovi su da je štala udaljena najmanje pet metara od granice urbanisticke parcele, 15 metara od izgradjene ili planirane porodične stambene zgrade vlasnika urbanistićke parcele, 30 metara od izgradjene ili planirane porodicne stambene zgrade susjeda, te 10 metara od lokalnog puta, a sporni objekti ne zadovoljavaju nijedan od ovih uslova.

Bonus video: