Cetinje će biti centar kulture. Ali prvo da se završi kanalizacija

Bogdanović je najavio da će u narednih par dana početi rekonstrukcija Dvorskog trga
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 15:41h

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović traži izmjene Zakona o Prijestonici, kojima bi se razmotrio aktuelni položaj i status grada i unaprijedio položaja Cetinja.

Bogdanović nije želio direktno da odgovori na pitanje, šta te promjene podrazumijevaju, samo je kazao “da će one gradu donijeti kulturne i finansijske benefite”.

"Sve to biće realizovano kako bi došlo do dodatne afirmacije Cetinja, kao kulturne, istorijske i duhovne prijestonice Crne Gore, ali i vraćanja onoga što njemu zaista pripada", rekao je Bogdanović.

Njegovu ideju je podržao šef Delegacije Evropske unije Leopold Maurer, koji je boravio na Cetinju, po njegovom mišljenju "najljepšem crnogorskom gradu".

"Vi, na Cetinju, imate sve što vam treba. Imate izuzetne potencijale kulturnog i istorijskog nasljeđa za razvoj grada"

On tvrdi da će brzo krenuti projekat „Beautiful Cetinje“ - rekonstrukcija starih fasada u starom jezgru grada.

"Ambasadora Maurera upoznao sam i sa dva projekta koja realizujemo sa zemljama EU, konkretno sa Slovenijom, a radi se uvodjenju video nadzora i besplatnog interneta na Cetinju", rekao je Bogdanović

Turizam ne ide bez kulture

On kaže da su za te projekte dobili podršku vlade Slovenije, u iznosu od 50 odsto investicija, a sa njihovom realizacijom krenuće se tokom ovog mjeseca.

Maurer je posebno naglasio značaj programa prekogranične saradnje, gdje Cetinje ima pravo kandidovanja za dostupne fondove Evropske unije.

"Zajedno sa Prijestonicom, trenutno participiramo u realizaciji projekta kanalizacionog sistema u gradu. Ukupna vrijednost je 226.000 eura, od čega je učešće Evropske unije 160.000", rekao je Maurer.

On je naglasio kako podržava ideju da Cetinje postane crnogorski centar umjetnosti, dodajući da je riječ o izuzetnoj razvojnoj šansi.

"Svaka zemlja koja želi da živi od turizma, mora da ga podupre i kulturom. A vi, na Cetinju, imate sve što vam treba. Imate izuzetne potencijale kulturnog i istorijskog nasljeđa za razvoj grada", kazao je ambasador.

Galerija

Bonus video: