Ministarstvo nauke raspisuje konkurs: Do pet miliona eura za naučne projekte

Kako bi odredili koje oblasti su prioriteti u izradi naučnih projekata, Ministarstvo je osnovalo Savjet za nauku
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 12:23h

Ministarstvo nauke raspisaće konkurs za naučne projekte koji će biti finansirani iz budžeta sa četiri do pet miliona eura u naredne tri godine.

Ministarka nauke Sanja Vlahović objasnila je na radnom doručku sa predstavnicima medija da će država na taj način obezbijediti veliki podstrek lokalnoj naučnoj zajednici, koja je "uvijek u grču" kako da dopre do novca kojim će finansirati projekte.

"Tu smo pomirili potrebe države za istraživanjima u određenim oblastima kao i naučne zajednice da istražuje i da se ostvaruje", rekla je ona.

Vlahović je objašnjavajući važnost ulaganja u naučno istraživanje, navela čijenicu da se na putu ka EU poglavlje nauka i istraživanje prvo otvara

Kako bi odredili koje oblasti su prioriteti u izradi naučnih projekata, Ministarstvo je osnovalo Savjet za nauku.

Prema mišljenju Savjeta, trenutno su projekti iz oblasti medicine, informacione tehnologije, održivog razvoja, poljoprivrede i turizma najvažniji u Crnoj Gori.

Vlahović je objašnjavajući važnost ulaganja u naučno istraživanje, navela čijenicu da se na putu ka EU poglavlje nauka i istraživanje prvo otvara kad počnu pregovori države o članstvu.

300 hiljada eura za 13 aktivnosti

Ona je predstavila strateške ciljeve tog ministarstva - osnaživanje nacionalne naučne zajednice, institucionalno povezivanje sa svjetskom i približavanje nauke i prakse.

„Naučna zajednica treba mali podstrek i osnaživanje. Naučnici sami po sebi su sjajni, ali im treba impuls, bilo da je finasijska ili neka druga podrška“, rekla je Vlahović.

„Nadam se da će Vlada usvojiti Studiju o osnivanju tehnoparkova, koji će dati mogućnost inovatorima da imaju kontakt direktno sa privredom"

U tom kontekstu, Ministarstvo je izdvojilo 300 hiljada eura za 13 aktivnosti koje smatraju prioritetnim u naučnoj oblasti.

Ministarstvo planira multilateralnu saradnju koja podrazumijeva da članstvo u što više međunarodnih naučnih asocijacija, jer ono omogućava pristup evopskim fondovima.

Vlahović je komentarišući problem velikog broja nezaposlenih sa akademskim titulama, objasnila Ministarstvo doprinosu rješavanju tog problem realizacijom projekata koji približavaju nauku i praksu.

„Nadam se da će Vlada usvojiti Studiju o osnivanju tehnoparkova, koji će dati mogućnost inovatorima da imaju kontakt direktno sa privredom i stvore nove vrijednosti. To je projekat kojim ćemo pokušati da približimo nauku privredi“, rekla je Vlahović.

Ona je najavila da će Ministarstvo od 19. do 24. septembra organizovati promotivnu manifestaciju pod nazivom Otvoreni dani nauke u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i kominikologiju, Evropskom komisijom, nevladinim organizacijama i privrednicima.

Galerija

Bonus video: