Bager krenuo na kino "Kultura"

"Tužno je i žalosno... Da li da to shvatim kao poklon ili grijeh, neka presudi javnost", poručio je Matović
429 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 15:55h

Radnici firme “Tošković” proteklog vikenda počeli su da ruše višedecencijski simbol Podgorice - kino „Kulturu” koji je prestao sa projekcijom filmova prije tri godine.

Upravo šestog avgusta reditelj Momir Matović koji je rastao sa jednim od najpoznatijih ovdašnjih objekata kulture i čiji je stav o nepodržavanju rušenja odavno poznat javnosti, napunio je 60 godina i tog jutra naišao na radnike koji su počeli da ruše zgradu nekadašnjeg bioskopa..

"Tužno je i žalosno... Da li da to shvatim kao poklon ili grijeh, neka presudi javnost", poručio je Matović.

Istaknuti reditelj smatra da je odluka o rušenju podgoričkog bioskopa preuranjena i ishitrena i siguran je da su postojale mnogo bolje varijante da se održi taj “važan segment kulturne baštine”.

Jedan od Matovićevih predloga, za koje niko nije imao sluha je da bioskop zadrži spoljašnji izgled, a da enterijer bude obnovljen, po uzoru na mnoge primjere širom Evrope.

"Postojalo je mnogo mjesta u ovom gradu i za Gradsko pozorište. Bioskop ne zaslužuje ovakvu sudbinu, i da se tamo ne vrte filmovi. Nije mnogo trebalo gledati taj komercijalni momenat. Siguran sam da bi i pet zaposlenih uspjelo da opsluži sve posjetioce kina... ", sa sjetom priča Matović.

Državne institucije zvanično nijesu reagovale

Kako bi sačuvao uspomenu na 50 godina dugu tradiciju prepoznatiljve institucije kulture, Matović ovih dana vrijedno radi na prikupljanju materijala za snimanje dokumentarca o bioskopskim radnicima u Crnoj Gori, a u kojem će poseban segment posvetiti i rušenju čuvene “Kulture”.

Da ni najmanji dio crnogorske kinematografije ne bude zaboravljen, Matović će nastaviti razgovore sa gotovo svim bioskopskim radnicima, na raznim lokacijama širom Crne Gore.

"Evo vidjećemo šta će biti... Interesantno je državne institucije kulture nikada zvanično nijesu reagovale", žali se Matović.

„Toškovići” počeli od krova

Polovinom aprila, prilikom obilaska jednog od gradskih gradilišta, gradonačelnik Miomir Mugoša potvrdio je strahovanja mnogobrojnih protivnika rušenja, da je na mjestu kina, osim Gradskog pozorišta, planirana izgradnja velike podzemne garaže, kao i poslovno-stambenog objekta, a koji bi trebalo da gradi vlasnik prostora, firma “Industrijaimpeks”.

"Pripremili smo se da uklonimo 'Kulturu', ali želimo da izbjegnemo svaki mogući incident i vjerovatno ćemo sačekati kraj školske godine, zbog djece koja pohađaju OŠ “Savo Pejanović”. Pokušaćemo da krajem juna počnemo vrlo specifične radove, a možda i da završimo sve do početka naredne školske godine", kazao je tada Mugoša.

Kompletan inventar bioskopa još u aprilu je izmješten u Dom kulture „25. maj” na Koniku, a pogorička firma „Toškovići”, čiji je bager juče bio parkiran na ulazu u zgradu, a čiji su radnici prethodnih dana rušili krovnu konstrukciju, izabrana je na tenderu Agencije za izgradnju da sruši objekat za 15.949 eura.

Bonus video: