Ljeto najpogodnije za virus, sve više pacijenata sa stomačnim tegobama

Najbolja preventiva od stomačnih infekcija je strogo održavanje lične higijene i higijene radnog prostora i namirnicaSve više pacijenata sa stomačnim tegobama nakon dolaska sa mora
526 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 16:04h

Ljekarima podgoričkog Doma zdravlja posljednjih dana obraća se veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama, uobičajenim tokom ljetnjih mjeseci.

Ističući da je ljeto najpogodnije vrijeme za crijevne infekcije, načelnica Službe izabranih ljekara Doma zdravlja dr Mirjana Dobrović-Milošević navela je da im se tokom dana, zbog stomačnih tegoba, za pomoć obrati po nekoliko pacijenata, što nije zabrinjavajući broj, s obzirom na to da je pojava takvih pacijenata očekivana tokom ljetnjih mjeseci.

Ona je za „Vijesti“ saopštila da se na opštu malaksalost i bol u stomaku, praćenu povraćanjem, mučninom i dijarejom najčešće žale mlađi pacijenti, uglavnom po dolasku sa odmora, a najčešće oni koji su boravili na moru.

Virus se najčešće "pokupi" sa mora

"Svi simptomi ukazuju na virusnu infekciju karakterističnu za ljetnji period, tako da se građanima savjetuje da posebno povedu računa o ličnoj higijeni i ispravnosti namirnica koje koriste u ishrani" upozorava doktorka.

Održavanje higijene najbolja preventiva

Uzročnici crijevnih infekcija, kako je dodala, mogu biti bakterije, virusi i paraziti koji se u organizam unose putem neispravne hrane, vode i zagađenih predmeta ili kapljičnim putem.

"U najvećem broju slučajeva, crijevne infekcije kod pacijenata, praćene su blagim simptomima ili čak prolaze bez njih, a najbitnije je da ishrana bude dijetalna, te da se spriječi dehidratacija, uzimanjem češće po nekoliko gutljaja tečnosti ili rehidratacionih rastvora. Međutim, ukoliko tegobe ne prestanu nakon dva, tri dana ili se dobije visoka temperatura, neophodno je obratiti se ljekaru", objašnjava dr Dobrović-Milošević.

Najbolja preventiva od stomačnih infekcija je strogo održavanje lične higijene i higijene radnog prostora i namirnica

Najbolja preventiva od stomačnih infekcija je, kako kaže, strogo održavanje lične higijene i higijene radnog prostora i namirnica.

"Često pranje ruku najbolja je odbrana od infekcija. Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu u toku spremanja i čuvanja hrane. Pravilna i potpuna termička obrada hrane je jedino što garantuje uništavanje najvećeg dijela patogenih mikroorganizama", navela je doktorka.

Za one koji su skloniji obolijevanju, doktorka preporučuje i preventivno uzimanje probotika, najbolje prije odlaska na ljetovanje.

Djeca se žale i na upalu uha

Djeca se uz stomačne tegobe, kako navodi izabrani pedijatar Nada Janković, uglavnom žale i na upale uha.

"Iako nema znatno povećanog broja pacijenata, tipično za ovaj period javljaju nam se djeca koja se žale na upalu spoljašnjeg slušnog kanala, a problemi su najčešće nastali po dolasku sa mora. Takođe, ima i onih koji imaju stomačne tegobe, praćene povraćanjem i dijarejom", navodi dr Janković.

Najbolja preventiva od stomačnih infekcija je, kako kaže, strogo održavanje lične higijene i higijene radnog prostora i namirnica.

Ona upozorava roditelje da u slučaju obolijevanja strogo povedu računa da se izbjegne dehidratacija djeteta, te da im se daje lagana-dijetalna hrana, što više tečnosti i rastvori za oralnu dehidrataciju.

"Ukoliko je dijete malaksalo, odbija da uzima tečnost ili ima visoku tjelesnu temperaturu, mora se odmah javiti ljekaru”, poručila je doktorka.

Galerija

Bonus video: