Izrade karte nivoa seizmičke opasnosti se privode kraju

U Crnoj Gori, najveća opasnost od zemljotresa prijeti primorju, gdje su mogući oni i do maksimalne jačine do 7 i 7,5 Rihterove skale.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 15:53h

Izrade Karte nivoa seizmičke opasnosti za zapadni Balkan se privodi kraju, rekao je drektor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović.

On je objasnio da je taj projekat plod regionalne saradnje, i da je u izradi karte učestvovalo šest zemalja, pod finansijskim pokroviteljstvom NATO-a.

Osim Crne Gore u projektu koji se realizuje od 2007. godine, učestvovuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija, i finansiran je sa oko 650 hiljada eura od strane NATO-a, odnosno programa "Nauka za mir i bezjednost".

Karta nivoa seizmičke opasnosti je, prema Glavatovićevim riječima, čija će primjena biti posebno korisna prilikom izrade urbanističkih planova za područja koja su seizmički aktivna, kao što je prostor Balkana.

“Karte se koriste kao jedan od važnih segmenata izrade prostornih planova. Bitno je napraviti dovoljno kvalitetne stambene objekte koji bi mogli izdržati jače zemljotrese.

Postoje maksimalni i projektovani zemljotresi za određeno područje.

Objekat se gradi da može da izdrži jedan maksimalni zemljotres, nakon kojeg bi bilo rizično živjeti u objektu" kazao je Glavatović, dodajući da Crnogorsko primorje koje je seizmički prilično aktivno područje, ima podnošljiv opšti utisak po pitanju kvaliteta objekata”, rekao je direktor Seizmiloškog zavoda.

Glavatović je ranije “Vijestima” kazao da je za Crnu Goru prethodna karta seizmičke rejonizacije realizovana još 1982. godine, ali i dalje kvalitetno reprezentuje očekivani nivo seizmičnosti na teritoriji države, ali da će regionalnim projektom biti urađene karte sa „savremenijim i detaljnijim sadržajem koji će istovremeno biti usklađen sa evropskim standardima“.

U Crnoj Gori, najveća opasnost od zemljotresa prijeti primorju, gdje su mogući oni i do maksimalne jačine do 7 i 7,5 Rihterove skale, ali su to vrijednosti, kako je kazao, sa kojima građevinarska infrastruktura može da se nosi.

„U centralonom dijelu države moguća je jačina oko pet magnituda, dok je sjever pošteđen jačih zemljotresa“, rekao je ranije Glavatović.

Bonus video: