Mujović pokušava da spriječi izbor Radulovića za dekana

Mujović je odbio da ovjeri glasačke listiće za sjutrašnju sjednicu, na kojoj Radulović može da računa na gotovo dvotrećinsku podršku Vijeća Pravnog fakulteta.
91 pregleda 0 komentar(a)
Mujović, Foto: Luka Zeković
Mujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2011. 08:09h

Profesor Drago Radulović trebalo bi sjutra da bude izabran za dekana Pravnog fakulteta, ali je potpuno neizvjesno gdje će se i kako izbori održati jer aktuelni prvi čovjek te visokoškolske ustanove Ranko Mujović pokušava da spriječi članove Vijeća da glasaju.

Prema pouzdanim informacijama "Vijesti", Mujović je odbio da ovjeri glasačke listiće za sjutrašnju sjednicu, na kojoj Radulović može da računa na gotovo dvotrećinsku podršku Vijeća Pravnog fakulteta.

Fakultet u blokadi

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je Pravni fakultet već nekoliko dana u svojevrsnoj blokadi, odnosno da je praktično nemoguće ovjeriti bilo kakav dokument.

"Svi pečati su kod dekana ili kod njemu odanih ljudi" kazao je izvor “Vijesti”, dobro upućen u dešavanja na Pravnom fakultetu.

Mujović nije želio da govori o sjutrašnjoj sjednici.

Mujović je to već i učinio prije nekoliko dana, primoravši tada Radulovića, jedinog kandidata za dekana, da svoj trogodišnji program razvoja te visokoškolske ustanove izloži pred većinom članova Vijeća u amfiteatru.

Aktuelni dekan nije prisustvovao sjednici Vijeća 28. februara, na kojoj je njegov mogući nasljednik izložio program, već je zatražio odlaganje i pokrenuo “hitan postupak” za “ocjenu rada” Izborne komisije. No, sjednica je ipak održana, a 19 od ukupno 29 članova Vijeća odlučilo je da se o Raduloviću izjasne 7. marta, kako je i planirano...

Mujović nije želio da govori o sjutrašnjoj sjednici. On je juče oko 13 časova odgovorio na telefonski poziv “Vijesti”, kazavši novinaru da ga pozove za dva sata. Nakon toga, više nije odgovarao na pozive.

"Mirovna misija" rektora

Zbog nesvakidašnje opstrukcije izbora za dekana, rektor Univerziteta Crna Gora (UCG) Predrag Miranović razgovaraće sa Mujovićem u ponedjeljak, prije početka izborne sjednice Vijeća zakazane za 9 časova. Miranović će pokušati da obezbijedi normalan završetak izbornog procesa na Pravnom fakultetu, odnosno održavanje sjednice Vijeća na kojoj bi prisustvovao i Mujović, koji i predsjedava radom tog tijela.

"Zatražiću od dekana da zbog javnosti svoje pravo i pravdu traži kada se donese odluka kod za to nadležnih organa, Upravnog odbora UCG ili nadležnih sudova" kazao je Miranović “Vijestima”.

On je potvrdio da će prisustvovati sjednici ako ga pozove Vijeće Pravnog fakulteta, što je uobičajena procedura.

Mujovićeve žalbe odbijene

Izborna komisija, a potom i Vijeće Pravnog fakulteta, ranije su odbili sve Mujovićeve prigovore o, navodnom, kršenju izborne procedure. Mujović je u prigovoru naveo da je Izborna komisija skratila kandidaturu na četiri dana i da nije utvrdila broj članova Vijeća, te zatražio da se procedura poništi. On je istakao da mu mandat ističe 13. avgusta, a ne u maju, kako je ranije saopštila Izborna komisija.

Vijeće je 24. februara većinom glasova verifikovalo izvještaj Izborne komisije, prema kojem je Radulović jedini kandidat za dekana. Za takvu odluku glasalo je 16, a protiv su bila dva člana Vijeća, Mujović i prodekan Dražen Cerović.

Na taj način praktično je stavljena tačka na Mujovićev prigovor, nakon što je i Senat UCG odbio da raspravlja o tome.

Mujović se potom žalio i Prosvjetnoj inspekciji, koja se, kako je “Vijestima” potvrdilo više izvora, može pozabaviti ovim slučajem tek nakon okončanja procesa izbora dekana.

Kulminacija sukoba

Sjutrašnja sjednica predstavlja svojevrstan epilog burnih dešavanja u protekloj godini dana, tokom kojih je došlo do jasne polarizacije na Pravnom fakultetu – ko je za, a ko protiv aktuelnog dekana.

Pravni fakultet se našao u do tada nezabilježenoj blokadi, jer, voljom Mujovića, sjednica Vijeća nije održana gotovo pola godine.

Nakon toga, Pravni fakultet se našao u do tada nezabilježenoj blokadi, jer, voljom Mujovića, sjednica Vijeća nije održana gotovo pola godine.

Kako odgovora nije bilo, sedmoro profesora Pravnog fakulteta pokrenulo je krajem decembra prošle godine inicijativu za razrješenje Mujovića. Smjenu aktuelnog dekana zatražili su Milan Popović, Maja Kostić-Mandić, Ljiljana Kadić, Vjera Begović, Drago Radulović, Snežana Miladinović, Ilija Vukčević i Jelena Jauković. Oni su inicijativu za razrješenje uputili Miranoviću i predsjedniku Upravnog odbora UCG Zoranu Rašoviću, ali i Mujoviću, upozorivši da dekan „krši brojne odredbe Statuta“ UCG...

No, kako je i ta inicijativa ostala bez odgovora, jednogodišnji sukob riješiće se na redovnim izborima.

Bonus video: