Sve je spremno za otvaranje dnevnog centra

“U toku su završni radovi na prilagođavanju i opremanju objekta, a prve korisnike očekujemo već u martu”, kaže sekretar za društvene djelatnosti Radovan Božović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 18:31h

Sve je spremno za otvaranje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Igalu, saopšteno je iz hercegnovske lokalne uprave.

“U toku su završni radovi na prilagođavanju i opremanju objekta, a prve korisnike očekujemo već u martu”, kaže sekretar za društvene djelatnosti Radovan Božović.

U dvoetažnom objektu u Igalu na 135 kvadrata biće smješteno između 15 i 20 djece.

„Zgrada je adaptirana u skladu sa potrebama djece sa invaliditetom. Napravljena je ambulanta, sala za kineziterapiju, senzorska soba-posebna soba za rad sa djecom i prilazna rampa“, kaže Božović, ali dodaje da je „zgrada bila u odličnom stanju, pa je uz minimalna ulaganja prilagođena namjeni“.

Pomoć za adaptaciju prostorija za potrebe djece finansijski je pomogla i firma “Delta maxi”.

Namještaj je nabavljen uz pomoć donatora – jedne firme iz Dubaija, koja je obećala i nabavku specijalnog vozila za prevoz djece.

Mališani će biti smješteni na osnovu rješenja Centra za socijalni rad na osnovu koga će resorno ministarstvo plaćati njihov boravak u Dnevnom centru u iznosu od 150 eura mjesečno za jedno dijete. Opština je raspisala konkurs za četiri zaposlena, a Skupština bi na martovskoj sjednici trebalo da imenuje Upravni odbor. Nakon toga će biti raspisan i konkurs za direktora. To su uslovi da ta ustanova funkcioniše samostalno i kvalitetno.

„U početku će biti zaposleni fizioterapeut, medicinska sestra, psiholog ili pedagog i pomoćni radnik u kuhinji.

Predviđeno je da djeca imaju dva obroka u Centru-doručak (koji će se spremati u Centru) i ručak koji će spremati u nekoj drugoj ustanovi i donositi. Kada stigne vozilo, biće raspisan konkurs za vozača koji će istovremeno pomagati djeci prilikom dolaska i odlaska. Sistematizacijom je predviđen i logoped i vaspitač. Planirano je da djeca u Centru borave od 8 do 14 časova i da im u tom periodu bude pružena kompletna stručna njega i pažnja.

Božović ističe da su punu logistiku dobili od Ministarstva rada i socijalnog staranja, i da je sve odrađeno po uzoru na Dnevne centre u Bijelom Polju i Nikšiću.

„Opština nije odustala od izgradnje modernog Dnevnog centra koji će imati i veće kapacitete koji bi mogli zadovoljiti potrebe našeg grada“, kaže Božović uz objašnjenje da je to samo prelazno rješenje.

Dnevni centar u Igalu biće smješten u zadužbinskom objektu koji je Nikola-Nino Ukropina poklonio Javnoj predškolskoj ustanovi „Naša radost“, a ona ga ustupila na korišćenje Opštini Herceg Novi u naredne dvije godine.

U znak zahvalnosti Opštini Branimir Ćosić se obavezao da će doživotno održavati park, odnosno dvorište Dnevnog centra. On je već kultivisao taj prostor.

Bonus video: