Peticija o zaštiti Ulcinjske solane: Evo šta se traži od Markovića

"Namjera i djelovanje Vlade u ovom pravcu su nesporni. Osim donošenja planskih dokumenata kojima se ovo područje štiti, Vlada je do sada investirala i milion eura u opremu i pumpe za vodu", istakao je Marković
1111 pregleda 0 komentar(a)
Predaja peticije u Vladi Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Predaja peticije u Vladi Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore snažno je posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane, revitalizaciji tog prostora pa je u tom kontekstu obezbijedila zakonsku i plansku zaštitu lokaliteta, kazao je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima četiri NVO - EuroNatur Foundation, BirdLife International, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Dr. Martin Schneider-Jacoby Association, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Predstavnici ovih organizacija, Gabriel Švarderer, Ariel Bruner, Jovana Janjušević i Zenepa Lika predali su danas Markoviću međunarodnu peticiju za podršku zaštite Ulcinjske solane sa više od 90 hiljada potpisa.

Iz Vlade su kazali da se u peticiji traži od Markovića da osigura pravovremenu revitalizaciju proizvodnje soli u Ulcinjskoj solani, zaštitu Ulcinjske solane u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom i da obezbijedi da Ulcinjska solana ostane u vlasništvu crnogorskih građana i da se njome rukovodi u najboljem interesu prirode i građana ove zemlje.

"Namjera i djelovanje Vlade u ovom pravcu su nesporni. Osim donošenja planskih dokumenata kojima se ovo područje štiti, Vlada je do sada investirala i milion eura u opremu i pumpe za vodu", istakao je Marković.

On je dodao da pitanje vlasništva nad zemljištem ne može i neće opredijeliti način valorizacije i zaštite tog prostora te da će se Vlada angažovati da riješi ovaj problem.

"Podrška i ekspertiza ovih nevladinih organizacija je dobrodošla i u narednom periodu ćemo raditi zajedno na ispunjenju cilja – zaštiti i revitalizaciji Ulcinjske solane", kazao je Marković.

Iz vlade su naveli da su se sagovornici saglasili da je područje solane važno kako sa aspekta zaštite životne sredine, očuvanja biodiverziteta tako i sa aspekta ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta i kreiranja nove turističke ponude u Crnoj Gori bazirane na zaštiti prirode.

Sastanku je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Bonus video: