Bar: Vijenci na spomen ploču stradalih antifašista

212 pregleda 0 komentar(a)
Sa polaganja vijenaca, Foto: Radomir Petrić
Sa polaganja vijenaca, Foto: Radomir Petrić

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara (UBNOR), porodica boraca iz II Svjetskog rata i Izviđačkog odreda „24. novembar“ položili su cvijeće na spomen ploču u Domu Revolucije.

Predsjednik barskog UBNOR-a Đuro Marković kazao je tom prilikom da je tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv fašista, te u njihovim kazamatima, poginulo 885 stanovnika barske opštine čija su imena "kojima se klanjamo s pijetetom ispisana na spomen ploči u ovom spomen prostoru kojim smo izuzetno ponosni".

"Crna Gora je kroz istoriju pokazala da je uvijek bila na strani pravde i istine. Mi, antifašisti, porulčujemo da je vrlo važno da znamo i čuvamo sjećanje na sve žrtve koje je Crna Gora dala za pobjedu nad fašizmom, jer zahvaljujući njima danas živimo u slobodi. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana iz 1950. kojom je započet proces evropskih integracija i početak stvaranja današnje Evropske unije kojoj Crna Gora itekako teži", rekao je pored ostalog Marković.

Bonus video: