Ulcinj: Na komarce će udariti kad otopli

U Ulcinju nije obavljen nijedan od pet predviđenih tretmana zbog vremenskih prilika
1147 pregleda 0 komentar(a)
Panorama Ulcinja, Foto: Samir Adrović
Panorama Ulcinja, Foto: Samir Adrović

Firma “Dissan” sa kojom je Opština Ulcinj zaključila ugovor o zaprašivanju komaraca tokom sezone, zbog vremenskih uslova još nije obavila nijedan od pet predviđenih tretmana.

To je “Vijestima” potvrđeno u podgoričkoj firmi, kojoj Opština, kako piše u ugovoru, za izvršenje poslova zaprašivanja, treba da isplati oko 6.500 eura.

U ugovoru piše i da se svi tretmani zaprašivanja moraju izvršiti najkasnije do kraja avgusta.

U odgovoru na pitanja “Vijesti”, iz “Dissana” su pojasnili da se suzbijanje odraslih formi komaraca sprovodi u dva pravca - larvicidni i tretman odraslih formi komaraca u zatvorenom prostoru i na otvorenim površinama.

“Kada se ustanovi povećana brojnost komaraca, sprovodi se tretman suzbijanja odraslih formi komaraca na otvorenim površinama, a u obzir se uzima konfiguracija terena, gustina vegetacije, blizina rijeka i njihovih razliva, grobalja i septičkih jama kao potencijalnih staništa za razviće komaraca”, piše u dopisu.

Dodaje se i da se suzbijanje odraslih formi komaraca sprovodi po adekvatnim vremenskim uslovima, odnosno pri odgovarajućoj temperaturi i vlažnosti vazduha i brzini vjetra kada nema padavina.

“Suzbijanje se sprovodi u vrijeme najveće aktivnosti komaraca i to u večernjim časovima od 19.00 do 23.00 i ranim jutarnjim časovima od 04.00 do 07.00 sati. S obzirom da u ovom periodu nema odgovarajuće temperature, da je povećana vlažnost vazduha i da imamo obilne padavine iz dana u dan, nije postojala mogućnosti da u prethodnom periodu odradimo tretman u Opštini Ulcinj”, piše u dopisu podgoričke firme.

U ugovoru zaključenim polovinom marta, stoji da je zaprašivanje komaraca potrebno na područjima Ade Bojane, Štoja, zaleđa Velike Plaže, Rta Đerane, naselja Đerane 1 i Đerane 2, Ulcinjskog polja, solanskog puta, Kodri, Bjele Gore, Nove Mahale, Meteriza, bulevara Skenderbega, Teute i Sami Frasherija, naselja Totoši, Kosovske ulice, ulica Majke Tereze i Muja Ulqinakua, puta do hotela “Albatros”, puta za Valdanos, centra grada, Bratice, Ulcinjskih Kruta, Pistule, Zoganja, Darze, svetog Đorđa, zatim sela Ćurkaj, Sutjel i Reč, Vladimira, Štodre, Šasa, Lisne Bori, Freskanjela, Brajše, Sukobina, Draginja, Vladimirskih kruta, Kosića, Gornjih i Donjih Mida, Bojke, Rastiša i Kravara, kao i na ostalim mjestima kao što su septičke jame, otpadne vode i slične površine na cijeloj teritoriji opštine.

Bonus video: