Vrtić donosi uspjeh u školi

Ministarstvo će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove
1082 pregleda 0 komentar(a)
Vrtići ne služe samo za čuvaje djece, Foto: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo prosvjete
Vrtići ne služe samo za čuvaje djece, Foto: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo prosvjete

Osim očiglednih prednosti slanja djece u vrtić, roditelji bi trebalo da znaju da je upravo to povezano sa njihovim kasnijim uspjehom u školi, kazali su sagovornici “Vijesti” iz pedagoške struke, ali i prosvjetnog resora.

Zbog toga je Ministarstvo prosvjete pokrenulo kampanju “Zablistaću u vrtiću” kojom se pokušavaju podstaći roditelji na upis djece.

“Već smo saopštili da analize rezultata PISA testiranja iz 2009. urađene za 34 zemlje članice OEBS-a sugerišu da je pohađanje predškolskog obrazovanja povezano sa kasnijim uspjehom učenika. Preciznije, 15-godišnjaci koji su pohađali predškolsko obrazovanje duže od godinu dana bili su u prosjeku bolji u čitalačkoj pismenosti od učenika koji ga nijesu pohađali”, kazala je portparolka Ministarstva Milica Lekić.

Na povećanju broja djece u vrtićima insistira i Evropska komisija u svoja posljednja dva izvještaja o Crnoj Gori.

Ministarstvo će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove.

PR Ministarstva ističe da i sami roditelji postaju sve svjesniji koristi od vrtića i da svake godine procenat upisa raste.

“Preciznije, prije 2016. godine u vrtićima je porastao obuhvat djece preko tri godine na preko 50 odsto. Između 2015/16. do tekuće školske godine porastao je obuhvat djece preko tri godine na oko 70 odsto. A prema najnovijim podacima, stopa obuhvata djece preko tri godine je skoro 73 odsto,” kazala je ona “Vijestima”.

Psihološkinja Radmila Stupar - Đurišić istakla je da se boravkom u grupi lakše usvajaju higijeske navike, a lakše i prolaze proces formiranja radnih i obrazovnih navika koje će im kasnije biti veoma značajne. Posebno ističe da, na primjer, grupni rad obezbjeđuje da djeca nauče da ispunjavaju obaveze nevezano za sitnu buku u učionici.

“Naučiš da se koncentrišeš na svoj rad, uprkos tome što te nešto možda ometa. Naučiš da izdržiš tugu ili ljutnju koja te zadesi kada vidiš da je neko bolji od tebe. Saznanje da nijesi najbolji uvijek i u svemu od velikog je značaja za mentalno zdravlje čovjeka. Kada djeca nauče da u miru, emocionalnom miru, žive sa ovom istinom dajemo im snažan temelj za razvijanje akademske ambicije ili bilo koje druge ambicije, sportske, umjetničke… Ne moraš biti najbolji da bi bio zadovoljan, voljen, cijenjen i poštovan. Budi najbolji mogući i to je dovoljno dobro,” kazala je ona za “Vijesti”.

Psihološkinja u vrtiću „Đina Vrbica“ Dijana Radenović - Jovićdodala je da su djeca, pored aktivnosti koje stimulišu gotovo sve oblasti razvoja (perceptivne, socio-emocionalne, intelektualne, motoričke, jezičke), od nedavno u prilici da kroz program „Preduzetničko učenje“ usvajaju preduzetničke vještine a tu je i projekat „Eko škola“.

“Ekološke aktivnosti su dale priliku za mijenjanje ekološke svijesti na ranom uzrastu,” istakla je ona.

Stanišić: Rasterećenje u vrtićima vide i djeca i roditelji

Porast broja djece pratilo je i otvaranje novih vrtića širom države.

Direktor JPU “Đina Vrbica” Vuk Stanišić ističe da su u posljednjem periodu osigurali još 1.250 mjesta za djecu, da su u Podgorici otvorili dva vrtića, da ih ovih dana očekuje otvaranje i jednog u Tuzima...

“Prosto je nevjerovatno da smo za tako kratko vrijeme uradili toliko toga, i iskreno sam ponosan, a rasterećenje u grupama osjećaju naravno mališani i vide i roditelji. Znate i sami da naša ustanova, koja je najveća u Crnoj Gori, upisuje između 4.000 i 5.000 djece, što znači da smo mi za svega dvije godine otvorili novih mjesta za između trećine i četvrtine ukupnog upisa,” kazao je on za “Vijesti”.

Milica Lekić iz Ministarstva ističe da je taj broj i veći kada se uzme u obzir cijela Crna Gora. “A čeka nas u narednim godinama 17 projekata izgradnje vrtića ili velikih rekonstrukcija, dok samo ove godine počinju da se grade četiri vrtića,” kazala je Lekićeva “Vijestima”.

Bonus video: