"I 12-godišnjaci uzimaju droge": U Centru za mentalno zdravlje u Beranama liječi se 40 narkomana

“Oni koji koriste i marihuanu imaju tako teške posljedice po zdravlje i ulaze u psihozu. Posebno se zloupotrbljavaju amfetamini, ima ih na žurkama, u vidu tableta i koriste se sa alkoholom i energetskim napicima. Brojne su posljedice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, kako društvene tako i socijalne i zdravstvene" upozorio je psihijatar Centra za mentalno zdravlje doktor Rajko Raičević
1317 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić

U Centru za mentalno zdravlje u Beranama, koji radi u okviru tamošnjeg Doma zdravlja, trenutno se na , liječenju, nalazi čak 40 narkomana.

“Poražavajući je podatak da danas sve više mladih koriste neku vrstu droge. Imamo podatak da čak dvanaestogodišnjaci uzimaju psihoaktivne supstance. Uglavnom kreću sa marihuanom, jer je to tipično za našu sredinu”, kazao je psihijatar Centra za mentalno zdravlje doktor Rajko Raičević.

On je objasnio da je svaki zavisnik dužan da svakodnevno dođe u Centar po svoju terapiju.

“Na taj način ih testiramo i vršimo nadzor nad njima. Takođe, ovom kontrolom sprečavamo neke teže zloupotrebe psihoaktivnih suptanci”, dodao je Raičević.

On je pojasnio da nema lakih i teških droga, kako ih mladi dijele i da su sve teške i opasne po zdravlje.

“Oni koji koriste i marihuanu imaju tako teške posljedice po zdravlje i ulaze u psihozu. Posebno se zloupotrbljavaju amfetamini, ima ih na žurkama, u vidu tableta i koriste se sa alkoholom i energetskim napicima. Brojne su posljedice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, kako društvene tako i socijalne i zdravstvene" upozorio je Raičević.

U Beranama postoji opštinska Kancelarija za prevenciju narkomanije, zatim Centar za mentalno zdravlje, koji sarađuje sa policijom, tužilaštvom, sudstvom, Centrom za socijalni rad kao i sa lokalnom samoupravom, školama i zdravstvom, a sve u cilju sprečavanja pojave i širenja narkomanije.

Doktor Rajko Raičević iz beranskog Centra za mentalno zdravlje smatra da nema težeg poduhvata od liječenja zavisnika.

Bonus video: