Mićunović za 2,5 miliona prodao Ukrajincima zgrade iznad Miločera

Nikšićanin nastavio da krčmi imovinu, kako bi završio hotel sa pet zvjezdica na mjestu oronule zgrade Zeta filma nadomak budvanskog Starog grada
291 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Brano Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Branislav Brano Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.03.2018. 14:38h

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović prodao je zemljišni kompleks sa dvije nedovršene zgrade iznad Miločerskog parka, budvanskoj kompaniji Allianz group.

Kuporpodajni ugovor zaključen još 2014. godine, realizovan je uoči Nove godine, kada se Allianz group kreditno zadužila na dva i po miliona i isplatila Mićunovića.

Ugovorom je bilo i predviđeno da se novac isplati do kraja 2017.

Na zemljišni kompleks od 1.772 kvadrata na lokalitetu Mirište i dvije betonske zgrade u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine upisana je hipoteka banke posljednjeg dana minule godine, kao garancija da će firma do 2022. godine izmiriti milionsku obavezu.

Allinaz group, koju su, kako piše u Centralnom registru, osnovali ukrajinski biznismeni Igor Čapligin i Igor Peljuhno, namjerava da betonske građevine pretvori u hotel sa pet zvjezdica.

U toku je izrada idejnog projekta, nakon čega bi trebalo da se dobije i saglasnost za početak radova.

Mićunović je time nastavio da prodaje dio imovine, kako bi se usmjerio na gradnju devetospratnog hotela sa pet zvjezdica na mjestu oronule zgrade Zeta filma, nadomak budvanskog Staroga grada.

Ministarstvo održivog razvoja još u decembru 2016. izdalo je građevinsku dozvolu.

Mićunović je nedavno prodao plac na Savinom kuku na Žabljaku, gdje je bio suvlasnik sa prijateljem i poslovnim partnerom Savom Grbovićem Džigijem.

Gradnja betonskih građevina iznad Miločerskog parka uzburkala je javnost, kada je prije gotovo deceniju i po na tom placu odsječeno 50 stabala maslina.

Par mjeseci nakon toga nikle su betonske građevine, bez ikakvih dozvola.

Godinama zgrade nijesu bile legalizovane - do 2011, kada je budvanska vlast, koju je predvodio DPS, odlučila da taj lokalitet “pokrije” planskim dokumentom Lokalna studija lokacije Mirište, koja se isključivo odnosila na parcelu Mićinovića.

Nakon burne skupštineske rasprave, lokalni parlament usvaja planski dokument, uprkos oštrom protivljenju opozicije - sadašnje budvanske vladajuće koalicije i dijela nevladinog sektora.

Tada prvi put dolazi do jačeg otvorenog sukoba vladajućih partnera DPS-a i SDP-a, jer su se drugi oštro protivili usvajanju.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijeli su zahtjev za ocjenu ustavnosti planskog dokumenta.

Međutim, pozivajući se na taj planski dokument, Ministarstvo održivog razvoja na čelu sa Predragom Sekulićem, u julu 2012. izdaje Mićunoviću urbnističko-tehničke uslove, kao prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

Tim papirom jasno se propisuje da se na Mirištu može graditi isključivo hotel sa pratećim sadržajima.

Urbanistički uslovi samo su potvrdili stanje na terenu, a njima je propisano da se na Mirištu mogu graditi dva objekta bruto građevinske površine od 6.500 kvadrata, sa 15 apartmana - hotelskih jedinica.

Kako je tada propisano, u prvom, manjem objektu, predviđena je gradnja suterena i prizemlja sa prvim spratom, gdje bi bila smještena recepcija, restoran, bazen, velnes centar i “bjuti” sadržaji.

U suturenu je garaža, vešeraj, prostorije za radnike i suvenirnice.

Na krovu manje zgrade planiran je veliki otvoreni bazen.

U većoj sedmospratnici, koja će imati dva odvojena ulaza, biće maksimalno 15 apartmana sa 50 ležaja. Poseban dio je posljednji sprat, do kojeg će, prema planu, voditi poseban ulaz i gdje će se nalaziti veliki penthaus apartman.

Bonus video: