Amfilohije: Nije crkva partija da je ukidaju i osnivaju

"Da bi bila crkva, mora da ima to nasljeđe i jedinstvo duhovno, a ne klanjanje idolima zemaljskim, zemaljskim vladarima, niti zemaljskim vrijednostima i ne poistovjećivanje sa bilo kakvim narodom ili nacijom"
3551 pregleda 10 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio da u Crnoj Gori nikada neće biti lažne autokefalne crkve, koju je nazvao sektom.

On je u besjedi nakon svete arhijerejske liturgije, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, kazao da oni koji ne znaju šta je crkva misle da je i crkva partija i da "mogu da je osnivaju i ukidaju":

"Oni bi htjeli da stvore svoju lažnu crkvu, takozvanu autokefalnu, a ustvari bezglavu. Jer da bi crkva i bila autokefalna i samostalna... Ona mora da bude prvo crkva Božja, Hristova, rođenja u njedrima jedne Svete saborne apostolske crkve Vaseljenske... Da bi bila crkva, mora da ima to nasljeđe i jedinstvo duhovno, a ne klanjanje idolima zemaljskim, zemaljskim vladarima, niti zemaljskim vrijednostima i ne poistovjećivanje sa bilo kakvim narodom ili nacijom... Dakle, u crkvi nema ni Grka, ni Jevrejina, ni roba, ni slobodnjaka, nema ni Srbina, ni Crnogorca, ni Rusa, ni Japanca, ni Afrikanca, ni Amerikanca, ni Engleza. U Crkvi su svi jedno, jedan čovjek u Hristu Isusu, kao što kaže sveti apostol Pavle", poručio je mitropolit Amfilohije.

Kazao je i da bi to trebali da shvate i oni koji "danas vladaju u Crnoj Gori":

"Da ne progone crkvu Božju i da ne stvaraju svoje sekte - lažne crkve kojih nikada nije bilo. Bilo je lažnih ljudi, lažnih ideja, ideologija, ali takve sekte kakvu ovi naši pokušavaju da stvore nije bilo i neće ni biti ako Bog da u Crnoj Gori...Ovaj veliki sabor koji će biti održan i koji se već priprema sa moštima Svetog Vasilija...će da potvrdi jedinstvo crkve Božje sa Rimom, Carigradom, Moskvom, Atinom, Bukureštom, Sofijom i sa svim drugim crkvama Hristovim raširenim po čitavom svijetu, koje pripadaju jednoj Svetoj sabornoj i apostolskoj crkvi Hristovoj", rekao je poglavar Mitropolije crnogorsko primorske.

Portal radia Svetigora prenosi da je on podsjetio da sabor u ostroškoj svetinji oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog traje 350 godina, a da je sjutra veliki crkveno-narodni sabor u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću:

"Sabor episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernog naroda Božjeg".

Bonus video: