Sa skupa u Nikšiću poručeno: Vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu

"Ova grupa bogataša, bivših titoista su opljačkali sva preduzeća a sada hoće i hramove. Neće moći", poručio je mitropolit Amfilohije
232313 pregleda 960 komentar(a)
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.12.2019. 19:13h

U Nikšiću je danas održan skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske.

Skup je organizovan protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Događaj je prošao bez incidenata, a prema procjenama policije, prisustvovalo je oko 6.000 građana.

Dešavanja iz Nikšića možete pogledati u blogu.

Biznismen Miodrag Daka Davidović kazao je da "ko je danas izostao sa ovog skupa bolje da se ni rađao nije".
"Ovo je najveći skup u istoriji Crne Gore. Ovo je najveći skup koji je nama smrtnicima na zemlji mogao da priušti Sveti Vasilije. Njegov dolazak ovdje među vjerni narod svih konfesija, i muslimana, i katolika i naravno nas pravoslavaca je obezbijedio da mi budemo danas najsrećniji narod u istoriji", rekao je Davidović.
Miodrag Daka Davidović
Miodrag Daka Davidović autor: Boris Pejović
"Policijski službenici su postupali odgovorno i profesionalno i građani su prema njima pokazali puno uvažavanje i razumijevanje" Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je da je Uprava policije "demonstrirala snažnu posvećenost države održavanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda".
Vijesti.me | Sourcefabric
Episkop dioklijski Metodije je kazao da očekuju od institucija Evropke unije da ne ignorišu činjenicu "da crnogorska vlast krši odredbe Lisabonskog ugovora".
"Zakon se zasniva na istorijskoj laži", kazao je on.
U proglasu koji je pročitao episkop dioklijski Metodije poručeno je da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti "zakon protiv pravoslavlja".
"Danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantivanu slobodu vjere, naročito pravoslavonoj crkvi", navodi se u proglasu.
Okupljenim građanima sveštenici čitaju telegrame podrške koje su dobili od vjerskih poglavara iz čitavog svijeta.
Pročitano je i pismo Vaseljenoskog patrijarha Vartolomeja koje je upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.
Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske, saopštio je patrijarh Vaseljenski Vartolomej. Iz Mitropolije crnogorsko primorske medijima su dostavili pismo koje je Vaseljenski patrijarh Vartolomej, kako je saopšteno, uputio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću 21.
Vijesti.me | Sourcefabric
Mitropolit Amfilohije kazao je da su se u Nikšiću danas "sabrali pred ćivotom, oko njegovih moštiju ne da oskrnavimo kako to nazivaju bezboznici.
"To upravo govore oni koji su razorili Tvrdoš. Ovi savremeni bezumnici hoće da otmu hramove za sebe. Ni Turci nijesu radili što ovi bezbožnici žele. Da otmu crkve i daju ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista su opljačkali sva preduzeća a sada hoće i hramove. Neće moći", poručio je Amfilohije
Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije autor: Boris Pejović
Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopšteno je da se jedna osoba povrijedila.
"Policijski službenici su pružili potrebnu asistenciju i kontaktirali jedinicu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć", saopšteno je iz Savjeta.
Na Facebook stranici portala Vijesti možete pratiti uživo dešavanja ispred hrama u Nikšiću
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da je vraćanje vjernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su krenuli na sabor u Nikšiću, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.
"Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje", rekao je Dodik.
Savjetu za građansku kontrolu rada policije od strane organizatora skupa, na traženje Savjeta, do ovog trenutka nije saopštena nijedna primjedba na postupanje policije.
autor: Jelena Jovanović
"Policija postupa u skladu sa svojim nadležnostima na profesionalan i odgovoran način", saopšteno je iz Uprave policije Narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske u Nikšiću protiče bez incidenta, saopšteno je iz Uprave policije. "Skupu po policijskim procjenama prisustvuje oko 6.000 građana što je daleko manje od očekivanih procjena organizatora", navodi se u saopštenju.
Vijesti.me | Sourcefabric

U toku je pričest, a sveštenstvo je pozvalo građane da ostanu na svojim mjestima. Nakon pričešća građani će ulazitri u hram da cjelivaju mošti Svetog Vailija. U 11 časova najavljeno je čitanje proglasa.

Policija je u naselju Ratoci zaustavila saobraćaj I ne dozvoljava ulaz u grad sa te strane, već usmjerava vozače na zaobilaznicu.

Savjetu za građanski kontrolu rada policije su objasnili da to čine kako bi obezbijedili bržu "propustljivost građana i regulisali saobraćaj"

Policija je pozvala građane na strpljene i razumijevanje.

Policija ka Nikšiću trenutno sprovodi ukupno 22 autubusa sa Bogetića. Savjet za građansku kontrolu rada policije je informisan da se preduzimaju maksimalni napori da se poveća propusna moć u saobraćaju a građani dođu na javno okupljanje. Građani se pozivaju na strpljenje.
Savjetu za građansku kontrolu rada policije je saopšteno da je na platou ispred hrama sada okupljeno oko 7.000 ljudi.
Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio navode građana da policija na Bogetićima zaustavlja i kontroliše autobuse.
"Savjetu je saopšteno da se radi o aktivnosti grupisanja autobusa, bez kontrole, kako bi se zbog gužve omogućilo njihovo brže kretanje u koloni pod pratnjom policije ka gradu. Radi se isključivo o regulisanju saobraćaju pri ograničenoj propusnoj moći u saobraćaju", kazali su iz Savjeta. Istakli su da je odlučno saopšteno da se ne vrše aktivnosti kontrole autobusa.
autor: Čitalac Vijesti
Oko hrama nisu primetni policajci u uniformi, što je i bio zahtjev organizatora Sabora, koji je policija uvažila.
Čitaoci javljaju da je velika kolona formirana i u tunelu Budoš.
Savjet za građansku kontrolu rada policije prati neposredno sve aktivnosti Štaba formiranog povodom bezbjednog odvijanja javnnog okupljanja i do sada nema nijedne primjedbe na postupanje službenika policije u cjelini niti policija ima primjedbi na aktivnosti organizatora javnog okupljanja", saopšteno je iz Savjeta.
autor: Biljana Matijašević
Reporteri Vijesti javljaju da kiša pada sve jače i da je dio okupljenih otišao sa platoa ispred hrama Svetog Vasilija
Čitaoci Vijesti javljaju da kod Bogetića policija zaustavlja i kontroliše autobuse koji su krenuli ka Nikšiću.
autor: Čitalac Vijesti
Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije su kazali da je prema procjeni koju su dobiili na platou ispred hrama oko 5.000 ljudi.
"Dio građana koji se pokloni moštima Svetog Vasilija udaljava se sa mjesta javnog okupljanja, ne zadržavaju se", kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.
Prema njihovim informacijama i dalje su gužve na prilaznim putevima prema Nikšiću, ali sve funkcioniše bez zastoja.
autor: Srdan Kosović
Reporteri Vijesti javljaju da je sada u Nikšiću pravi pljusak. Sa skupa je okupljenima poručeno da ostanu uprkos lošem vremenu.
"Sabrali smo se da se ujedinimo. Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoca, a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu ali se tješimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krijepko ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vjere. Ako neko udari na hram udario je na sve. Molimo se gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu namjeru", rekao je je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije autor: Savo Prelević
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da 800 godina "djelanja naše crkve vidimo kao osam vjekova napredovanja jer je naša crkva podarila velike ljude".
"Ovaj ćemo dan ubuduće proslavljati kao posjetu Svetog Vasilija ovom gradu kao što ga proslavljamo onog dana kada su njegove mošti pronešene kroz grad", rekao je Joanikije
Prema procjeni policije 6.000 ljudi sa strane stiglo je u Nikšić. Ta informacija dostavljena je Savjetu za građansku kontrolu rada policije
Reporteri Vijesti javljaju da je Trg Šaka Petrovića i prilaz ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog u dobroj mjeri popunjen.
Građani u velikom broju i dalje pristižu u hram Svetog Vasilija Ostroškog
autor: Biljana Matijašević

Na graničnim prelazima Ilino Brdo i Vraćenovići policija dozvoljava ulazak samo sveštenicima i "porodičnim ljudima".

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da organizovani dolazak autobusima nije najavljen i da shodno zakonu zbog procjene bezbjednosti ne dozvoljavaju ulazak organizovanim grupama.

U hram je stigao i biznismen Miodrag Daka Davidović
U hram je stigao i biznismen Miodrag Daka Davidović autor: Jelena Jovanović
Sveštenstvo je poručilo da će mošti Svetog Vasilija ostati u hramu sve dok posljednji vjernik ne dobije blagoslov i da nema potrebe da se stvaraju gužve.
autor: Srdan Kosović
U sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u toku je liturgija, kojoj prisustvuje nekoliko stotina ljudi. Građani u hram pristižu u kolonama uprkos jakoj kiši i vjetru.
Veliki broj građana ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću
Veliki broj građana ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću autor: Srdan Kosović
autor: Savo Prelević
Vjernici u velikom broju i dalje pristIžu u hramu u Nikšiću: Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom ispred moštiju Svetog Vasilija Ostroškog
Vjernici u velikom broju i dalje pristIžu u hramu u Nikšiću: Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom ispred moštiju Svetog Vasilija Ostroškog autor: Savo Prelević
Reporteri Vijesti javljaju da je od mjesta Zagorak na magistralnom putu Danilovgrad - Nikšić formirana velika kolona vozila
Formirana velika kolona vozila
Formirana velika kolona vozila autor: Jelena Jovanović
U hram su donijete mošti Svetog Vasilija Ostroškog
U hram su donijete mošti Svetog Vasilija Ostroškog autor: Savo Prelević
Veliki broj vjernika prisutan je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću
Veliki broj vjernika prisutan je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću autor: Savo Prelević
Na kružnom toku na ulazu u Nikšić policija obavještava građane da je zabranjel ulaz u grad automobilima.
Na ulazu u Nikšić polako se pravi gužva. Reporteri "Vijesti" javljaju da je u Nikšiću primjetan veći broj policijskih patrola.
Jutros je iz Podgorice na sabor u Nikšiću krenulo više autobusa

Bonus video: