Služba zaštite i spašavanja Bar: Imamo jedan od najopremljenijih vatrogasnih domova u Crnoj Gori

"Služba zaštite i spašavanja Opštine Bar je do sada, a i ubuduće će biti, Služba zaštite svih građana Bara"
4198 pregleda 6 komentar(a)
Vatrogasni dom u Baru, Foto: Služba zaštite Bar
Vatrogasni dom u Baru, Foto: Služba zaštite Bar

Komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Bar Amir Muslić demantovao je navode vatrogasca Bojana Rukavine da je stanje u toj službi katastrofalno.

Rukavina je, između ostalog, naveo da vatrogasci nemaju osnovnu zaštitnu opremu, da je postojeća stara oko 12 godina, te da problemi koje je naveo "nijesu samo problemi vatrogasaca, već svih građana".

Reagovanje Muslića prenosimo integralno

"Povodom objavljivanja teksta pod nazivom "Oprema stara, vozila se raspadaju", na portalu Vijesti 03.02.2020.godine, koji je objavio vatrogasac spasilac Bojan Rukavina, o stanju u Službi zaštite i spašavanja u Baru, u obavezi sam da, kao prvi čovjek Službe demantujem navode Rukavine i da javnost informišem o pravom stanju.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Bar posjeduje sedam vatrogasnih vozila i dva putnička motorna vozila koja se koriste u Službi. Sva vozila se redovno održavaju i servisiraju u ovlašćenom servisu da bi ista bila u funkciji zaštite i spašavanja. Od sedam raspoloživih vozila, dva su marke UNIMOG, kupljena 2012. godine po cijeni od 420.000 eura, svako. Radi se o višenamjenskim specijalnim vozilima koja se mogu upotrijebiti u različitim intervencijama, koja su u današnje vrijeme priznata kao najbolja vatrogasna vozila.

Smatram potrebnim navesti što je sve od opreme nabavljeno poslijednjih godina, što potvrđuje spremnost i riješenost Opštine Bar da unaprijedi stepen osposobljenosti i opremljenosti Službe u skladu sa mogućnostima.

- u 2018. godini izvršena je nabavka sljedeće opreme: radna uniforma za šumske požare za sve operativce, radna uniforma za tehničke inetervencije za sve operativce, radna uniforma za obavljanje svakodnevnih radnih zadataka (pantalone, majice, duksevi, džemperi, jakne i kape), 10 ručnih lampi, rukavice za tehničke intervencije, 22 radio stanice, testera za rezanje automobila marke MILVOKI i uređaj za razvaljivanje blind vrata (baterijski).

- u 2019. godini izvršena je nabavka sljedeće opreme: radna odjeća za sve pripadnike Službe (pantalone, majice, čizme), spinalna daska za transport povrijeđenih osoba, letjelica dron koji se koristi u svrhe izviđanja i praćenja stanja na terenu, od NVO Fors- Montenegro u sklopu Projekta "Nepogode ne poznaju granice" dva čamca i šest specijalnih odijela za intervencije u slučaju poplava i drugih ekstremnih vremenskih nepogoda i alpinističku opremu za spašavanje u planinama i jamamama, kao i za rad na visinama.

- Budžetom za 2020. godinu odobrena su sredstva za nabavku zaštitne opreme za sve operativce za gašenje požara u zatvorenom prostoru u vrijednosti od 70.000 eura.

- u poslijednje vrijeme Služba zaštite i spašavanja ulaže velike napore na poboljšanju sveukupne funkcionalnosti, pa je, između ostalog aplicirano kod ambasade USA za nabavku vatrogasnog vozila manjeg gabarita koje bi omogućilo pristup naseljima sa uskim ulicama.

- Što se tiče izrade lokalnih planova urađen je plan z/s od poplava i stavljen u skupštinsku proceduru. Akcionim planom Strategije za smanjenje rizika od katastrofa 2020/21 planirana je izrada dva plana, plan z/s od požara i zemljotresa, za što su budžetom odobrena sredstva.

Služba zaštite i spašavanja u Baru posjeduje jedan od najfunkcionalnijih i najopremljenijih vatrogasnih domova u Crnoj Gori, koji svim zaposlenima obezbjeđuje odlične uslove za rad.

Naglašavam da je Služba zaštite i spašavanja Opštine Bar do sada, a i ubuduće će biti, Služba zaštite svih građana Bara. U 2020. godini Služba je imala 662 uspješne intervencije, bez žrtava i velikih materijalnih šteta. U težim i složenijim intervencijama, Služba je ostvarila uspješnu saradnju sa ostalim lokalnim subjektima, Direktoratom za vanredne istuacije MUP-a, kao i sa Službama zaštite susjednih opština.

U navodima vatrogasca spasioca Bojana Rukavine stoji da nikada nije odbio naređenje što demantuije situacija koja se dogodila 26.12.2019. godine u vatrogasnoj službi, kada je isti odbio naređenje komandira. Od njega je zahtijevano da zajedno sa komandirom i zamjenikom komandira izađe na asitenciju MUP-a i naglašeno mu je da će obavljati zadatke isključivo u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju i opisom posla, a ne kako je isti predočio javnosti da ide protiv okupljenog naroda. Nakon odbijanja i izvršenja zadatka, protiv Bojana Rukavine donio sam Odluku o pokretanju disciplinskog postupka. Smatram nužnim ukazati da je Služba zaštite do sada u svim situacijama obezbjeđivala javne skupove sa čim je javnost upoznata.

Prethodne informacije sam iznio jer sam u obavezi da informišem javnost o stvarnom stanju i realnim činjenicama, kako bi građani imali objektivnu i potpunu sliku o Službi zaštite i spašavanju koja je uvijek na prvom mjestu bila na raspolaganju građanima", zaključuje se u reagovanju Muslića.

Bonus video: