Ostali bez nagrade od bar 570.000 eura

Vrhovni sud odbio zahtjev Stevana Džakovića i Božidara Vujičića za preispitivanje odluke Ustavnog suda, u postupku kojim su tražili do milion eura, jer je na osnovu njihove krivične prijave procesuirana organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem i Opštini Budva vraćeno gotovo 20 miliona eura
10848 pregleda 3 komentar(a)
Džaković i Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Džaković i Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Nezavisnom odborniku u Budvi Stevanu Džakoviću i nekadašnjem odborniku opozicione Građanske akcije Božidaru Vujičiću Opština nije dužna da isplati nagradu od najmanje 570 hiljada eura do milion eura, jer je prije sedam godina, kako tvrde, na osnovu njihove krivične prijave Specijalno tužilaštvo u aferi “TQ Plaza“ procesuiralo organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Svetozarom Marovićem, kojom je gradu vraćeno gotovo 20 miliona.

Tako je odlučio Vrhovni sud, odbivši kao neosnovan zahtjev Džakovića i Vujičića za preispitivanje presude Upravog suda.

Njih dvojica presavili su tabak u aprilu 2018. godine, kada je tadašnja gradska administracija na čelu sa Draganom Krapovićem odbila da im isplati nagradu od najmanje 570.000 eura, koja im je, kako su tvrdili, pripadala po osnovu Zakona o sprečavanju korupcije.

Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac, odbio je zahtjev, a uslijedila je tužba Džakovića i Vujičića za poništenje rješenja.

“Presudom Upravog suda od 12. decembra prošle godine odbijena je tužba Džakovića i Vujičića podnijeta protiv rješenja Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva. Tim rješenjem odbijen je zahtjev tužilaca za ostvarivanja prava na nagradu. Protiv presude Upravog suda Džaković i Vujičić su podnijeli zahtjev za ispitivanje sudske odluke zbog povreda materijalnog prava i povreda pravila postupka u upravnom sporu, s predlogom da se ukine ili preinači tako što će biti poništeno rješenje Sekretarijata za zaštitu imovine. Vijeće Vrhovnog suda je razmotrilo cjelokupne spise predmeta, ispitana pobijena presuda i našlo da je zahtjev neosnovan“, navodi se u presudi Vrhovnog suda koja je prije dva dana dostavljena Opštini Budva.

Odlukom Višeg suda, nakon što su Marović i ostali članovi kriminalne grupe priznali krivicu pred Specijanim tužilaštvom, Opštini Budva je pripalo 8.278 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u “TQ Plazi”, čija je vrijednost procijenjena na 19,5 miliona eura.

Džaković i Vujičić su u zahtjevu za ostvarivanje prava na nagradu konstatovali da im pripada najmanje tri, a najviše pet odsto od ostvarenih prihoda, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije.

“Predlažemo da nadležni organ opštine Budva donese rješenje kojim se Džakoviću i Vujičiću utvrđuje pravo na nagradu koja ne može biti manja od tri niti veća od pet odsto od ostvarenih prihoda (milion eura), cijeneći njihov doprinos na visinu pribavljenih prihoda Opštini, odnosno oduzete imovine”, naveo je u zahtjevu za ostvarivanje nagrade zastupnik Džakovića i Vujičića, advokat Draško Dapčević.

On je istakao da su njih dvojica još u oktobru 2013. podnijeli krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, odnosno specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, protiv više NN lica.

“Krivična prijava je bila dostavljena i Agenciji za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i skupštinskom Odboru za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Po prethodno podnesenom zahtjevu, Vujičić je 18. februra 2015. dao izjavu pred Vrhovnim državnim tužilaštvom - Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Nakon prethodno navedenih radnji i sprovedene istrage protiv više osoba, Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu 5. januara 2016. na osnovu koje je pred Višim sudom vođen postupak koji je okončan osuđujućim presudama“, piše u zahtjevu koji je sekretarijat odbio.

Na osnovu podnesene prijave o ugrožavanju javnog interesa koja upućuje na postojanje korupcije, Džaković i Vujičić su, kako su obrazložili, djelovanjem doprinijeli ostvarivanju i uvećanju javnih prihoda, odnosno dosuđeni prihodi bi svakako izostali da prijava nije podnesena.

“Opštini su prenijete u svojinu nekretnine i isplaćen novac predviđen presudom, čime su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na nagradu, kako je to predviđeno članom 69 Zakona o sprečavanju korupcije”.

Svetozar Marović
Na čelu kriminalne grupe: Svetozar Marović(Foto: Savo Prelević)

Vujičić je ranije „Vijestima“ kazao da želi da javnost bude upoznata sa slučajem, jer je bilo spekulacija da je njihova osnovna namjera bila sticanje dobiti.

“Vjerujem da su mnogi podnijeli krivične prijave, ali na osnovu naše od 13. oktobra 2013. koju smo podnijeli protiv više odgovornih osoba u Opštini Budva i kompaniji ‘Tradeunique’, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo istragu koja je okončana i osuđujućom presudom, kojom je Opštini vraćena imovina. Da je to tako, dobili smo i pisani odgovor iz Specijalnog tužilaštva, koji potpisuje tužiteljka Lidija Vukčević, u kojem jasno stoji da je na osnovu naše krivične prijave pokrenuta istraga protiv više osoba zbog zloupotrebe službenog položaja“.

U vrijeme kada su podnijeli krivičnu prijavu, kako je pojasnio, nije bio donesen Zakon, što znači da “nijesu bili motivisani bilo kakvom novčanom dobiti”.

“Nijesmo podnijeli krivičnu prijavu da bismo dobili novac, nego da lopove pošaljemo u zatvor. Tek kada su članovi ove kriminalne grupe priznali krivicu, usvojen je Zakon o sprečavanju korupcije po kome je članom 69 predviđena nagrada. Opštini je vraćena imovina, uplaćena i novčana kazna“, naglasio je Vujičić.

On je ocijenio da je upravo procesuiranjem te krivične prijave došlo do promjene vlasti u Budvi, jer je grupa funkcionera DPS-a priznala krivicu.

Bonus video: