Počinje rekonstrukcija ljetnjikovca

“Bombeton“ je spreman da ovaj posao koji je bio pricijenjene vrijednosti 95.000 eura sa PDV-om, obavi za 84 hiljade eura. Firma sa Cetinja imaće rok od 50 dana od dana uvođenja u posao, da završi rekosntrukciju kule koja je najmarkatntije obilježje kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca koji je nekada pripadao vlastelinskim porodicama Buća iz Kotora, odnosno Luković iz Prčanja i koji ima status zaštićenog spomenika kulture druge kategorije
3583 pregleda 0 komentar(a)
Nekadašnji izgled ljetnjikovca
Nekadašnji izgled ljetnjikovca

Kompanija “Bombeton“ sa Cetinja dalla je najpovoljniju poinudu na tenderu za izbor izvođača radova na rekonstrukciji kule srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, a koji je raspisala lokalna uprava tog grada.

“Bombeton“ je spreman da ovaj posao koji je bio pricijenjene vrijednosti 95.000 eura sa PDV-om, obavi za 84 hiljade eura. Firma sa Cetinja imaće rok od 50 dana od dana uvođenja u posao, da završi rekosntrukciju kule koja je najmarkatntije obilježje kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca koji je nekada pripadao vlastelinskim porodicama Buća iz Kotora, odnosno Luković iz Prčanja i koji ima status zaštićenog spomenika kulture druge kategorije.

U tom kompleksu nalaze se prostorije JU Muzej i galerija Tivat, kao i mala otvorena scena tivatskog Centra za kulturu, a sama kula proteklih je godina korištena kao prostor za izložbe etnomuzeološkog karaktera.

Pored niza konzervatorsko-restaruratorskih radova i postavljanja nove drvene stolarije na objektu, najznačajniji posao je zamjena kompletnog krova i postavljanje nove drvene krovne konstrukcije sa manjim padom krovnih površina, primjerenijim nekadašnjem originalnom izgledu objekta sa sačuvanih starih fotografija. Opština Tivat već je prije pola godine uložila skoro 200 hiljada eura u rekonstrukciju drugog dijela ljetnjikovca Buća-Luković, nekadašnje stambene zgrade u kojoj funkcioniše gradska galerija i kancelarije JU Muzej i galerija Tivat.

Ljetnjikovac Buća-Luković jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice - kapele posvećenu Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom. Nekada je do njega kroz veliki vrt, od obližnje obale mora vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stubova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije četrdesetak godina izgradjena tivatska ljetnja pozornica. Poznati ljetnikovac krajem 19.vijeka otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja. On je onda dio tog imanja 1888.godine ustupio Opštini, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske za izgradnju pomorskog Arsenala, čime je počela i degradacija kompleksa

Bonus video: