Knežević: U Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa

Knežević je istakao da je cijeli svijet bio u problemu kada je u pitanju nabavka opreme, ali Crna Gora odolijeva tom problemu i reaguje pravovremeno
45499 pregleda 27 komentar(a)
Knežević, Foto: Vlada Crne Gore
Knežević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.03.2020. 08:43h

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je za Televiziju Crne Gore (TVCG) da je u Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa.

On je istakao da je cijeli svijet bio u problemu kada je u pitanju nabavka opreme, ali Crna Gora odolijeva tom problemu i reaguje pravovremeno.

"Najnoviji podaci - 29 pozitivnih u Crnoj Gori, od svih testiranih 207 je negativnih," istakao je Knežević za TVCG.

"Imaćemo dovoljno lične zaštitne opreme, kada nam danas stignu još neki kontigenti opreme. U tom dijelu nećemo biti u problemu, dakle stiže oprema. Snabdjeveni smo i respiratorima," rekao je Knežević.

Knežević ističe da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome da ne dođemo do toga da nam budu potrebni respiratori, kojih za sada ima dovoljno.

Zato, ističe Knežević, treba ostati kod kuće.

"U početku su brojni građani olako shvatili situaciju, mislim da se sada situacija popravlja. Građani su savjesniji, manje ih je na ulici. Djeca ovdje manje obolijevaju od ovog virusa, ali odgovornost prema starijima mora se poštovati," istakao je on za TVCG, dodajući da djeca mogu da prenose virus.

Važno je biti svjestan, jer ne možemo znati ko je i da li je bio u kontaktu sa nekim zaraženim.

"Što manje kontakata, napolje samo kad moramo i za ono što moramo," rekao je Knežević.

Knežević je upozorio medije da profesionalno izvještavaju.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa predstavnicima SZO i to je nama jedina adresa kao izvor informacija. Molio bih medije da provjere dobro svaku informaciju prije objavljivanja i da se prenose tačne informacije," kazao je Knežević.

Knežević je objasnio da neko može da ima virus, ukoliko napravi manju distancu od dva metra može da se prenese virus, a sa distancom koja je preporučena virus se ne može prenijeti,.

"Molio bih medije i da zdrvstvene radnike u ovom trenutku malo poštede, naravno nikako na uštrb važnih informacija, ali da samo mediji da budu svjesni da su ljekari potrebni građanima i da štite njihovo zdravlje," rekao je Knežević.

On je zaključio da je ponašanje građana ključ u suzbijanju epidemije.

Bonus video: