Četvrta žrtva korone, Vlada olabavila mjere u Tuzima

Formirane četiri privremene bolnice, u Kriznom štabu se nadaju da ih neće koristiti
15492 pregleda 4 komentar(a)
Metoda liječenja krvnom plazmom ozdravljenih nije razmatrana: Infektivna klinika, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Metoda liječenja krvnom plazmom ozdravljenih nije razmatrana: Infektivna klinika, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2020. 08:41h

Muškarac (1941. godište) preminuo je sinoć od posljedica infekcije koronavirusom u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike Kliničkog centra (KC). To je četvrti smrtni slučaj od kovida-19 u Crnoj Gori. Iz KC je saopšteno da je pacijent imao prateća, hronična oboljenja.

Dva slučaja novog koronavirusa zabilježena su juče, sa bolničkog liječenja iz KC otpuštena su četiri pacijenta, a Vlada je ublažila mjere u Tuzima, opštini koja je od 25. marta bila u potpunom karantinu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) do juče popodne registrovane su 274 oboljele osobe, od kojih je preko polovina iz Podgorice.

Član kriznog medicinskog štaba Aleksandar Kujović ranije popodne kazao je da je u KC hospitalizovano 19 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru. On je juče kazao da su do sada formirane četiri privremene bolnice - dvije u Podgorici (sportska dvorana “Bemaks” arene i Sportski centar “Morača”), kao i sportska dvorana “Topolica” u Baru i sportska dvorana u Beranama. Rekao je da je bolnica u podgoričkoj “Bemaks” areni potpuno opremljena i delegiran je medicinski kadar, a u druge je preostalo da se unese medicinska oprema.

„Na sreću, razvoj epidemiološke situacije do danas nas uvjerava i ohrabruje da te privremene bolnice nećemo ni koristiti. Dakle, spremali smo se za najgori scenario, a nadamo se najboljem“, saopštio je Kujović. Na ulicama Podgorice građani su juče primjetno kršili mjere zabrane boravka na otvorenom prostoru više od jedne osobe.

Prodavnice i apoteke u Tuzima radiće od 8 do 14, zabrana kretanja od 15 sati...

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) juče je dalo saglasnost da se ublaže privremene mjere za opštinu Tuzi, u kojoj je do sada 36 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa.

Novom naredbom, koja traje sedam dana, omogućava se jednom članu domaćinstva, čijim članovima nije izrečena mjera samoizolacije (nemaju potvrđenih slučajeva obolijevanja, niti su bili u kontaktu potvrđenih slučajeva zarazne bolesti kovid-19), da može da napusti objekat stanovanja, radi nabavke hrane, ljekova i drugih proizvoda neophodnih za svakodnevnu potrošnju, kao i obavljanja drugih neodložnih poslova i aktivnosti (ljekarski pregledi i slično).

Iz Vlade je saopšteno da će apoteke, objekti u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, opreme za bebe, štampe, poljoprivrednih mašina i opreme i pogrebne opreme, u periodu od 8 do 14 sati, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme zaposlenih i obezbjeđivanje njihove fizičke distance, prilikom obavljanja poslova.

Poljoprivredni proizvođači iz Tuzi mogu da obavljaju poljoprivredne radove na svom gazdinstvu od 5 do 20 sati, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme i obezbjeđivanje fizičke distance...

Građanima Tuzi je izlazak iz objekata stanovanja zabranjen od 15 sati do 5 narednog dana, a vikendom kao i za stanovnike ostalih opština - zabrana kretanja subotom je od 13, a nedjeljom od 11 sati. Njima je zabranjen izlazak sa teritorije opštine, a samoizolacija je obavezna za sve one kojima je zdravstveno sanitarna inspekcija izrekla tu mjeru.

Pik bio u trećoj sedmici, nema zaraženih u domovima za stare

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je juče rekao da u posljednjih nekoliko dana nije bilo novih klastera obolijevanja. Pojasnio je da je posljednji indeksni slučaj bio 9. aprila.

Begić je ponovio da je pik obolijevanja zabilježen 3. aprila, odnosno u trećoj sedmici, a da se naredni može očekivati u 14 dana od tog datuma, jer toliko traje period inkubacije.

Podgorica
U Podgorici se i juče slabo poštovala zabrana boravka na otvorenom prostoru više od jedne osobe (Ilustracija)(Foto: Boris Pejović)

Begić je odgovorio da u domovima za stare nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja i da se za njih primjenjuju posebne mjere, mnogo strože, kako za štićenike, tako i za zaposlene.

Odgovarajući na pitanje da li razmatraju liječenje ugroženih pacijenata krvnom plazmom ozdravljenih, Kujović je rekao da je ta metoda u eksperimentalnoj fazi i nije razmatrana.

Kujović je odgovorio i da je 21 zdravstveni radnik inficiran koronavirusom - šest doktora medicine i jedan doktor stomatologije, 11 medicinskih sestara, jedan farmaceut i jedna radnica na održavanju higijene. Prati se 165 zdravstvenih radnika - 45 ljekara, 114 sestara i šest radnica na održavanju higijene.

Donacije: Novac otišao na nabavku humanitarnih paketa i pomoć ustanovama

NKT je sinoć usvojio i drugi izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu, prema kojem je juče ujutru u devet sati na raspolaganju bilo 6.061.232,58 eura i 70.971,72 američkih dolara.

Iz Vlade je saopšteno da je odliv sa posebnog računa za donacije od 19. marta do juče bio 1.351.371,59 eura, dok dolari nisu trošeni.

Prema izvještaju za prošlu sedmicu, 9. aprila je Crvenom krstu Crne Gore uplaćeno 250.000 eura za nabavku humanitarnih paketa za građane koji su u stanju potrebe. Istog dana, na zahtjev donatora Opštoj bolnici u Bijelom Polju uplaćeno je 10.500 eura, pljevaljskoj bolnici 20.000, a nikšićkom Domu zdravlja 1.465. Dva dana ranije, na zahtjev donatora pljevaljskoj bolnici je uplaćeno 5.000 eura, koliko i domu zdravlja u toj opštini, a cetinjskoj bolnici 50.000. Beranskoj bolnici i Domu zdravlja uplaćeno je na zahtjev donatora po 15.000 eura, a 1000 Opštoj bolnici u Baru.

Prošle sedmice odliv sa računa bio je 372.965 eura, a nedjelju ranije 978.406,59 i to za nabavku respiratora, paketa humanitarne pomoći, opremanje privremenih bolnica...

Milačić širio paniku snimkom?

Podgorička policija osumnjičila je lidera Prave Crne Gore Marka Milačića da je izazivao paniku i nered snimajući u nedjelju policajce ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Policija je u Podgorici, sprovodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u skladu sa naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o sprečavanju širenja koronavirusa, obišla plato Hrama Hristovog vaskrsenja gdje se nalazilo više okupljenih građana.

Tom prilikom, na platou ispred Hrama zatečeno je lice M. M. koji je mobilnim telefonom vršilo snimanje postupanja policijskih službenika, emitujući ga uživo na jednoj društvenoj mreži uz komentare koje je upućivao policijskim službenicima i gledaocima na društvenoj mreži. Navedeni snimak je izazvao uznemirenje društvene zajednice”, saopštili su iz UP.

Objasnili su da je Milačić doveden u Centar bezbjednosti Podgorica, u svojstvu građanina i da su od njega prikupljena obavještenja.

“Sa preduzetim mjerama i radnjama kao i sa sadržinom snimka i komentara na društvenoj mreži upoznat je nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radi o krivičnom djelu izazivanje panike i nereda na štetu društvene zajednice”.

SRK “Tara i Morača”: Sportski ribolov dozvoljen

Uprava Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) “Tara i Morača”, koje gazduje kolašinskim vodama, obavijestila je svoje članove da će sportski ribolov ubuduće, ipak, biti dozvoljen.

Nova pravila, kaže predsjednik SRK Momir Živković, u skladu su sa novim obavještenjem Operativnog štab za podršku privredu. Tim obavještenjem “svaki sportsko - rekreativni ribolov je izuzet od zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama”.

Živković podsjeća da je ribolov na kolašinskim vodama moguć samo uz dozvolu za obavljanje sportskog ribolova, koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Telenor pripejd i postpejd korisnici moći će besplatno da aktiviraju mjesečni dodatak Uči doma i dobiju deset gigabajta internena za pristup nastavnom sadržaju i video lekcijama na platformi Učidoma.

Takođe, kaže on, neophodno je poštovanje svih naredbi, ukjljučujući i one koje se odnose na fizičku distancu i broj lica u pogledu prisustva i zadržavanja na javnim površinama. U tom smislu najavljene su i pojačene kontrole nadležnih službi.

Kod veterinara samo ako se mora

Vlasnici i držaoci životinja treba da izbjegavaju odlazak kod veterinara ukoliko je stanje životinje takvo da može da sačeka, a u svim slučajevima, obavezno treba da prvo pozovu veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje.

To stoji u preporukama, koje su u skladu sa mjerama koje se preduzimaju zbog pandemije koronavirusa za vlasnike životinja pripremili Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Veterinarska komora Crne Gore.

Ističe se i da preporuke treba primjenjivati preventivno, kako bi zaštitili zdravlje i dobrobit životinja, poštujući istovremeno mjere i preporuke za zaštitu javnog zdravlja.

Od nedjelje u 11 do ponedjeljka u pet policija procesuirala 66 osoba

Zbog izlaska iz kuće od nedjelje u 11 do ponedjeljka u 5 sati, policija je procesuirala 66 osoba.

Iz Uprave policije objasnili su da su se mjere najviše kršile u Baru, gdje je uhapšeno 13 osoba, zatim Nikšiću 11, Ulcinju osam, Kotoru šest, Danilovgradu i Podgorici po pet.

U Herceg Novom i Cetinju tu mjeru su prekršile četiri osobe, Budvi tri, Beranama, Mojkovcu i Plavu po dvoje, a u Bijelom Polju jedna osoba.

Iz Uprave policije juče su apelovali na građane i pravna lica da ne zloupotrebljavaju potvrde kojima se omogućava međugradski saobraćaj i kretanje u periodu zabrane, poručujući da su zbog toga već procesuirali više osoba.

“Ove potvrde su nerijetko i predmet zloupotreba, pa ih pojedina pravna lica izdaju i licima koja kod njih nijesu zaposlena, odnosno članovima porodice, prijateljima i drugim licima”, saopštili su iz UP.

Pojasnili su da će zbog takvih potvrda procesuirati one koji ih koriste, ali i one koje ih izdaju.

Policija će provjeravati i eventualno procesuirati one koji očigledno zloupotrebljavaju potvrde.

Pozivao na otpor?

Kolašinac Mileta Jelić (40) uhapšen je juče u Bijelom Polju zbog sumnje da je počinio krivično djelo pozivanje na otpor.

Policija je objasnila da je M.J. na jednoj društvenoj mreži, nakon privođenja mitropolita Amfilohija i više sveštenika, objavio snimak na kojem poziva građane da krenu u Podgoricu i prave nerede.

Bonus video: