Sve bolnice u slučaju sumnje na koronavirus moraju odmah uraditi testove hospitalizovanima

U dopisu šefa Kriznog medicinskog štaba Ranka Lazovića, koji je upućen kako kovid tako i “čistim” bolnicama, piše da se u slučaju sumnje da pacijent koji je na liječenju zbog bilo koje dijagnoze ima simptome novog koronavirusa odmah testira, a da se na uputnici navede da je na bolničkom liječenju, kako bi test bio odrađen po prioritetu hitnosti u roku od šest sati
23561 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević

Nakon što je pacijent zbrinut na internom odjeljenju beranske bolnice testiran pozitivno na koronavirus, a potom i preminuo, sve ustanove u kojima su hospitalizovani građani dobile su naredbu da sumnjive slučajeve testiraju odmah na novi koronavirus.

U dopisu šefa Kriznog medicinskog štaba Ranka Lazovića, koji je upućen kako kovid tako i “čistim” bolnicama, piše da se u slučaju sumnje da pacijent koji je na liječenju zbog bilo koje dijagnoze ima simptome novog koronavirusa odmah testira, a da se na uputnici navede da je na bolničkom liječenju, kako bi test bio odrađen po prioritetu hitnosti u roku od šest sati.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša juče je kazao da su u Crnoj Gori od početka epidemije inficirane 303 osobe, a da se oporavilo 55.

Iako je saopšteno da je još troje pacijenata u Plavu zaraženo novim koronavirusom i da je u pitanju porodični klaster, IJZ još nije završio epidemiološko istraživanje i juče popodne je bilo nepoznato da li se zarazio u toj opštini ili u Beranama, gdje je hospitalizovan.

Rezultati testova za zaposlene u beranskoj bolnici i Domu zdravlja i juče su bili negativni.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC) Nemanja Radojević juče je rekao da su hospitalizovana 34 pacijenta, od kojih polovina u KC, dva u beranskoj, sedam u nikšićkoj i osam u barskoj bolnici. Istakao je da je 12 pacijenata na Infektivnoj klinici KC, dva na Internoj klinici i tri na intenzivnoj njezi.

"Od to troje, dvoje je na respiratoru. Pacijenti koji su u intenzivnoj jedinici liječenja smatraju se životno ugroženim, iako je njihovo stanje stabilno".

Bonus video: