Radojević: Razmatra se uvođenje krvne plazme izliječenih kao vid liječenja oboljelih

Doktor Nemanja Radojević je rekao da se na bolničkom liječenju nalazi 29 pacijenata, od čega je 12 smješteno u Klinički centar Crne Gore (KCCG)
22852 pregleda 21 komentar(a)
Medenica i Radojević, Foto: PR Centar
Medenica i Radojević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 22.04.2020. 21:11h

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica kazala je na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), da su od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45, laboratorije IJZ završile analizu 88 uzoraka među kojima je otkriven jedan novi slučaj koronavirusa

Ona je rekla da se radi o porodičnom kontaktu ranije oboljele osobe iz Nikšića.

Prema njenim riječima, u Podgorici je koronavirusom zaražena 161 osoba, Tuzima 37, Nikšiću 34, Baru 23, Ulcinju 22 i Budvi i Andrijevici po sedam.

U Bijelom Polju, Herceg Novom i Plavu od COVID 19 oboljelo je po šest osoba, a Danilovgradu i Tivtu po tri.

„Među dobijenim rezultatima imama i 15 osoba kd kojih je urađen drugi uzastopni nalaz koji je negativan, i oni se sada smatraju oporavljenim. Radi se o deset osoba iz podgorice, tri iz Nikšića i dvije iz Danilovgrada“, rekla je Medenica.

Sanja Medenica
Medenica(Foto: PR Centar)

Ona je dodala da je u Crnoj Gori do sada oporavljeno ukupno 116 osoba.

Medenica je rekla da će popuštanje mjera koje su na snazi zavisiti od toga kako će se odvijati epidemiološka situacija

Ona se zahvalila većinskoj Crnoj Gori na poštovanju svih preporuka, strpljenju, toleranciji i solidarnosti.

"Želim da se zahvalim svima koji su bili u institucionalnim i kućnim karantinima, zdravstvenim radnicima, epidemiološkim službama koji su došli i doći će do svakog oboljelog. Epidemiju možemo kontrolisati, ali svako popuštanje i neozbiljnost mogu biti veoma opasni i skupo nas koštati. Molim građane da poštuju mjere, drže socijalni distancu, održavaju higijenu ruku, radnog i životnog prostora", rekla je Medenica.

Ona je na konferenciji za novinare zamolila građane da i dalje poštuju propisane mjere.

Na pitanje da li imaju plan ukidanja mjera u narednim sedmicama, ona je odgovorila da to zavisi od epidemiološke situacije i da će biti vrlo oprezni sa mjerama.

„I uvođenje nekih novih mjera i popuštanje onih koje su na snazi zavisiće od epidemiološke situacije“, kazala je Medenica.

Na pitanje da li je medicinska struka u potpunosti bila saglasna sa ublažavanjem postojećih mjera, Medenica je odgovorila potvrdno.

Govoreći o epidemiološkoj situacija u Budvi, ona je kazala da je stabilna i da nadležna epidemiološka služba vrši epidemiološka istraživanja za svaki pozitivni slučaj i prikuplja podatke o svim kontaktima.

Upitana da prokomentariše izjavu epidemiologa iz Beograda Zorana Radovanovića koji je rekao da u slučaju naglog popuštanja mjera već u junu može doći do novog talasa pandemije, Medenica je navela da ukoliko se ne poštuju mjere može doći do nekog novog talasa.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), doktor Nemanja Radojević je rekao da se na bolničkom liječenju nalazi 29 pacijenata, od čega je 12 smješteno u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

On je rekao da su tri pacijenta na intenzivnoj njezi, od čega je dvoje na respiratoru i životno su ugroženi.

Nemanja Radojević
Radojević(Foto: PR Centar)

Radojević je kazao da su koronavirusom zaražena 23 zdravstvena radnika, što čini oko sedam odsto inficiranih.

To, kako je dodao Radojević, govori u prilog tome da preventive, koje se u okviru zdravstvenih ustanova preduzimaju u cilju sprječavanja izloženosti koronaviru, daju rezultate.

Radojević je rekao da se aktivno razmatra uvođenje krvne plazme izliječenih pacijenata kao vid liječenja oboljelih.

On je rekao da se razmatra i uvođenje lijeka "rendesivir".

"Lijek koji moguće pokazuje neke pozitivre rezultate u liječenju oboljenja", rekao je Radojević.

Radojević je rekao da je od izbijanja epidemije KCCG suspendovao sve vrste hirurških tretmana koje nisu hitne.

Na pitanje kada će u apotekama biti ljekova koji se koriste za primarne, autoimune bolesti, a koji su navodno povučeni jer se koriste u liječenju oboljelih od koronavirusa, Radojević je odgovorio da ima informaciju da će zdravstveni sistem i Montefarm obezbijediti dovoljne količine za građane koje koriste taj lijek.

„Vjerujem da će taj lijek biti dostupan i za sve ostale pacijente“, kazao je Radojević.

On je rekao da je zdravstveni sistem spreman i u slučaju nekog pesimističnog scenarija.

„Svi resursi se planiraju za jedno masovno i veliko obolijevanje, uz nadu da do toga neće doći, ali ponavljam da smo spremni i za drugi ili bilo koji talas“, poručio je Radojević.

On je kazao da na dnevnom nivou razmatraju nove terapijske modalitete i prate svjetske trendove u vezi sa liječenjem bolesti.

Komentarišući predlog za izgradnju privremene intezivne njege za Covid 19 pacijente kako bi se rasteretio KCCG, Radojević je naveo da su od izbijanja epidemije KCCG i ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori suspendovale sve vrste hiruških tretmana, koje nijesu bili hitni, na neko određeno vrijeme.

„Prateći epidemiološku situaciju, čim smo primjetili da epidemija ulazi u neki mirniji tok, uz veliku obazrivost kako će se dalje kretati, KCCG i ostale opšte bolnice vratile su u redovne procedure određene hiruške intervenicje. Tu se prije svega misli na operacije pacijenta sa malignim bolestima i to onih koji ne zahtijevaju kasniju respiratornu poptporu“, kazao je Radojević.

Kako je naveo, bolnica u Risnu redovno radi kompletno ortopedsko i neurohiruško liječenja za cijelu Crnu Goru.

„Sve u svemu nijesmo u nekom bitnom kašnjenju. Sa tim u vezi ne razmatramo uvođenje novih alternativnih jedinica intenzivne njege“, kazao je Radojević.

Radojević je poručio da posebna pažnja mora biti usmjerena na stariju populaciju.

"Uspjeli smo ih sačuvati, tu su mjere i metode koje smo preduzeli blagovremeno, a ne možemo smetnuti s uma da KCCG i druge bolnice intenzivno i adekvatno radio na liječenju drugih pacijenata", rekao je on.

Radojević je kazao da su spremni i za eventualni drugi talas epidemije.

Medenica je rekla da se ne planira da se dozvoli međugradski saobraćaj.

Bonus video: