Vlada: Montefarm da sprovede hitnu nabavku nedostajućih ljekova

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi finansijska sredstva za nabavku ljekova, a Ministarstvo zdravlja i "Montefarm" da povratno informišu Vladu o realizaciji zaključaka
3109 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Vlada je zadužila Apoteke Crne Gore "Montefarm" da, po hitnom postupku, u skladu sa zakonom, sprovede nabavku nedostajućih ljekova.

Ta odluka je donijeta nakon što je, kako je saopšteno iz Vlade, razmotrena i usvojena Informaciju o problemu snabdijevanja građana ljekovima, koje Apoteke Crne Gore "Montefarm" ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi finansijska sredstva za nabavku ljekova, a Ministarstvo zdravlja i "Montefarm" da povratno informišu Vladu o realizaciji zaključaka.

"U informaciji se ističe da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova koji su bili predmet nabavke za crnogorsko tržište. Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa Liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja je preduzelo neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja redovnog snabdijevanja apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima. U tom smislu, ZU Apoteke Crne Gore "Montefarm", koja vrši nabavku i distribuciju ljekova i medicinskog materijala zdravstvenim ustanovama i apotekama za potrebe građana, dostavila je Ministarstvu zdravlja podatke o ljekovima upisane u registar Agencije za ljekove i nedicinska sredstva Crne Gore, koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče. Budući da je epidemija zarazne bolesti COVID 19 proglašena 26. marta 2020.godine, Naredbom o proglašavanju epidemije zarazne bolesti COVID 19, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, ZU Apoteke Crne Gore "Montefarm" kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku navedenih ljekova", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: