ASK: Usvojili smo propise kako zakon nalaže

Imali 60 dana za usvajanje podzakonskih akata
691 pregleda 0 komentar(a)
v.d. direktora Savo Milašinović sa koleginicama, Foto: Savo Prelević
v.d. direktora Savo Milašinović sa koleginicama, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) reagovala je juče na tekst objavljen 8. maja u “Vijestima” pod naslovom “DPS se lomi između kraja jula i početka septembra”.

U reagovanju se navodi: “U predmetnom tekstu se navodi kako je Agencija ‘donijela set podzakonskih akata za novi Zakon o finansiranju političkih subjekata čime je, prema ocjeni analitičara, pripremila pravni teren za organizaciju jesenjih izbora dok je javnost bila preokupirana mjerama za borbu protiv koronavirusa i ograničenjima kretanja’.

S obzirom na to da predmetni navodi mogu uticati na stvaranje pogrešne percepcije javnosti o radu ovog organa, u interesu objektivnog informisanja javnosti Agencija podsjeća da je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja stupio na snagu 31. januara 2020. godine, kao i da je taj zakon (u čl. 72) propisao rok od 60 dana u kojem će Agencija usvojiti podzakonske akte za sprovođenje tog zakona, a što je od strane Agencije i realizovano u navedenom zakonskom roku, o čemu smo vas informisali u odgovoru na upite vašeg dnevnog lista od 29. aprila 2020. godine.

S tim u vezi, jasno je da je usvajanje navedenih podzakonskih akata od strane Agencije u martu 2020. godine bilo uslovljeno obavezom poštovanja zakonom propisanog roka za usvajanje tih propisa, odnosno da nije u korelaciji sa navodima vaših sagovornika o pripremi „pravnog terena za organizaciju jesenjih izbora dok je javnost bila preokupirana mjerama za borbu protiv koronavirusa i ograničenjima kretanja“.

Bonus video: