Pljevlja: Prašina se diže gdje nema gline

Mještanin Zbljeva Vladimir Stanimirović kazao je da je posljednja tri dana zbog prašine nemoguće izaće iz kuće niti raditi u njivi. “Država ništa ne preduzima da nas zaštiti. Zašto ispekcija nije obustavila radove dok vjetar ne prestane. Da li neko razmišlja o građanima ili je profit velikih firmi važniji od života ljudi. Ne bi svijet propao da su radovi obustavljeni na tri ili četiri dana“, rekao je Stanimirović
950 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Radovi na deponiji Maljevac zbog kojih se usljed jakog vjetra danima raznosi velika količina prašine trebalo bi da budu završeni do utorka.

To je “Vijestima” kazala glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica.

“U interesu svih je da se taj dugogodišnji problem riješi, jer se radovi na rekultivaciji izvode kvalitetno. Druga opcija je da stopiramo sve radove, ali mislim da je u interesu svih da se ovi radovi što prije završe. Izvođač radova radi po projektu, a problem se javlja na mjestima gdje nije navučen sloj gline. Tamo gdje je navučena glina ne diže se prašina”, rekla je Zarubica.

Istakla je da je izvođaču radova naređeno da kvase površine, ali da ne mogu previše zemlju da natapaju jer ne bi mogli da rade. “Obećali su da će radove završiti do utorka, a i meteorolozi najavljuju prestanak vjetra. Znam da je nezgodno što vjetar raznosi toliku količinu prašine, ali smatram da je svima u interesu da se radovi što prije završe“, rekla je Zarubica.

Povezani članci

16. Maj 2020.

Oblaci prašine guše Pljevljake

Mještanin Zbljeva Vladimir Stanimirović kazao je da je posljednja tri dana zbog prašine nemoguće izaće iz kuće niti raditi u njivi.

“Država ništa ne preduzima da nas zaštiti. Zašto ispekcija nije obustavila radove dok vjetar ne prestane. Da li neko razmišlja o građanima ili je profit velikih firmi važniji od života ljudi. Ne bi svijet propao da su radovi obustavljeni na tri ili četiri dana“, rekao je Stanimirović.

On ne vjeruje da će radovi na deponiji Maljevac biti završeni do utorka jer, kako tvrdi, izvođač stalno odlaže rokove.

“Put su izmjestili, a njim je teško prolaziti jer ga je uništila teška mehanizacija. Zamislite kako se mimoići sa kamionom na uskom seoskom putu“, rekao je Stanimirović.

Kazao je da je postupak eksproprijacije EPCG završila za sva domaćinstva osim za tri gdje je ta kompanija uložila žalbu Upravnom sudu.

Bonus video: