Promjena percepcije: Većina građana protiv Vladinog spiska o osobama u samoizolaciji

Za malo više od mjesec, značajno se promijenila percepcija građana u vezi sa objavom imena lica u samoizolaciji
12235 pregleda 14 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jučerašnje sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2020. 07:58h

Više od polovine građana protiv je odluke Vlade o saopštavanju imena osoba kojima su propisane mjere obavezne samoizolacije, pokazalo je posljednje istraživanje UNICEF-a.

Time se za malo više od mjesec značajno promijenila percepcija građana po ovom pitanju.

UNICEF je krajem marta objavio rezultate istraživanja o percepciji građana u odnosu na situaciju u vezi sa novim koronavirusom.

Tada je 24 odsto ispitanika kazalo da ne podržava objavljivanje spiskova.

Međutim, u njihovom posljednjem istraživanju, od 810 ispitanika, protiv objavljivanja imena ljudi koji su u samoizolaciji bilo je više od polovine anketiranih (54 odsto), koji smatraju da to može dovesti do stigmatizacije.

Spiskovi o samizolaciju nisu dostupni
Spiskovi nisu dostupni odnedavno

Vlada je na zvaničnim stranicama od 21. marta objavljivala spiskove lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Spiskovi su sadržali imena i prezimena građana i adresu prebivališta.

Spiskovi više nisu javno dostupni, a iz Vlade, osim što su istakli da je odluka o objavljivanju donijeta uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), do danas nije saopšteno da li je odluka uopšte sačinjena, kakav je njen sadržaj, kao ni da li postoji odluka o prestanku njenog važenja.

Da “formalna odluka o objavljivanju kao dokumenta do danas nije dostupna javnosti, niti je poznato da li je uopšte sačinjena”, kazao je i sagovornik Centra za građansko obrazovanje iz pravosuđa za njihovo istraživanje “Crna Gora i korona: stanje nacije u prvih šest sedmica”.

Građanska alijansa podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti te mjere.

U istraživanju “Pogled na epidemiju”, GA navodi da Ustavni sud do jučerašnjeg objavljivanja publikacije nije uzeo predmet u razmatranje.

Na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne blesti (NKT) razmotreno je više slučajeva državljana koji se nalaze u inostranstvu, a žele da se vrate u Crnu Goru.

Napominjući da je do sada vraćeno oko 17.000 građana, NKT “potvrđuje opredjeljenje da na organizovan način vrati sve naše državljane koji to žele”.

Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da u kontinuitetu traga za rješenjem povratka građana koji se nalaze na kruzerima.

“Razmotrivši primjedbe više naših pomoraca NKT je podsjetilo da i za pomorce važi isto pravilo kao i za ostale građane te da nakon obavezne dvije nedjelje karantina i dobijanja pozitivnog nalaza obaveza izolacije prestaje,” navodi se u saopštenju.

URA je prethodno pozvala Vladu i MVP da omogući povratak državljana koji su zbog pandemije “zarobljeni” na palubama kompanije “Royal Carribbean”.

“Više puta im se obećavao datum povratka, ali uvijek sa rezervom i bez konkretne odluke. Građani su blokirani više od 60 dana na kruzeru koji je star i gotovo neuslovan”, ukazali su iz URA. Na globalnom nivou juče je pokrenuta peticija kojom se traži da se pomorcima obezbijedi adekvatan tretman od nacionalnih, ali i međunarodnih organizacija.

NKT: Ozbiljna zabrinutost zbog javnih okupljanja

Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je juče odluku o otvaranju aerodroma za letove generalne avijacije ka i iz Crne Gore. Nadležni su, dodaje se, zaduženi da u toku dana donesu odgovarajuća uputstva i naredbe.

Takođe, data je saglasnost za ukidanje privremenih mjera kojima se zabranjuju sportske aktivnosti na javnim površinama i okupljanje u stambenim objektima osoba koje nijesu članovi domaćinstva.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ), među 93 analizirana uzorka juče nisu registrovale slučajeve novog koronavirusa. To je 13. dan zaredom da u Crnoj Gori nema registrovanih novoboljelih od kovida-19.

“Razmotrivši izvještaj o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji NKT je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog javnih okupljanja koja su zabranjena zbog visokog epidemiološkog rizika. Takva okupljanja, ocijenjeno je, ugrožavaju postignuti rezultat i potrebni oporavak crnogorske ekonomije,” navodi se u saopštenju Vlade.

Bonus video: