Ministarstvo odbrane ne planira širenje vojno-diplomatskih predstavništava

Nadogradnja kvalitenih bilateralnih odnosa sa NATO saveznicama, kao i zemljama susjedima, planirana je kroz akreditaciju vojno-diplomatskog predstavnika u Sloveniji na rezidentnoj osnovi
1153 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane u ovom trenutku ne planira da proširi postojeća vojno-diplomatska predstavništva, čija je uloga važna za razvoj bilateralne i multilateralne saradnje u domenu odbrane, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Naši vojno-diplomatski predstavnici direktno zastupaju interese države, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u inostranstvu, u zemljama u kojima su akreditovani i u međunarodnim organizacijama. Aktivnim angažovanjem značajno doprinose jačanju međunarodnog povjerenja i pozicioniranja Crne Gore u svojstvu pouzdanog i kredibilnog partnera”, pojašnjeno je “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Crna Gora ima vojno-diplomatske predstavnike na bilateralnoj osnovi i u međunarodnim organizacijama, koji dužnosti obavljaju na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi.

Kada su u pitanju međunarodne organizacije, Crna Gora ima vojnog predstavnika pri NATO i Evropskoj uniji u Briselu, kao i vojnog predstavnika u OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

Takođe, trenutno ima pet akreditovanih izaslanika odbrane na rezidentnoj osnovi - u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Vašingtonu tu dužnost obavlja brigadni general Ilija Daković, u Beču admiral Dragan Samardžić, Zagrebu pukovnik Ivan Mašulović, Berlinu potpukovnik Esmer Gašanin, a u Londonu kapetan bojnog broda Darko Vuković. Izaslanik pri NATO i EU je brigadni general Rajko Pešić.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je u drugoj polovini aprila kandidaturu Samardžića da zamijeni Pešića u Briselu, a Vučića Boškovića da njega naslijedi u Beču.

Oni se postavljaju na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Pored pomenutih zemalja prijema, crnogorski izaslanici odbrane su akreditovani za obavljanje poslova u još 16 zemalja na nerezidentnoj osnovi.

U vojno-diplomatskim predstavništvima Crne Gore zaposleno je 19 lica.

“Vojno-diplomatska mreža je primjerena našim potrebama i mogućnostima”, istakli su iz Ministarstva.

Nadogradnja kvalitenih bilateralnih odnosa sa NATO saveznicama, kao i zemljama susjedima, planirana je kroz akreditaciju vojno-diplomatskog predstavnika u Sloveniji na rezidentnoj osnovi.

“Čime ćemo kvalitet veoma značajne i intenzivne bilateralne saradnje sa tom državom na polju odbrane podići na još viši nivo”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u narednom periodu planirano je i upućivanje nacionalnog predstavnika za vezu pri NATO komandi za transformaciju u Norfolku, u SAD, kao jednoj od dvije strategijske komande Alijanse i u kojoj do sada Crna Gora nije imala svog predstavnika.

To će, navodi se u saopštenju, pospješiti doprinos Crne Gore transformaciji NATO-a u odnosu na njen konstantni razvoj u složenom globalnom bezbjednosnom okruženju. Njihovo upućivanje je planirano tokom godine.

Bonus video: