Traže potpise podrške za poništavanje odredbi karantina za pomorce

Zbog uslova u karantinima ovih dana požalilo se više pomoraca koji su se u državu vratili kruzerima

3754 pregleda 28 reakcija 12 komentar(a)
Jedan od kruzera kompanije "Royal Carebbean", Foto: Royalcaribbean.com
Jedan od kruzera kompanije "Royal Carebbean", Foto: Royalcaribbean.com

Na platformi peticija-online pokrenutra je peticija za poništavanje odredbi karantina za pomorce "Royal Carebbeana" i "Carnivala" koji su došli prije 1. juna u Crnu Goru.

Tom peticijom traži se i da se Barbados kao zemlja stavi na bijelu Covid listu.

"Molimo da potpišete ovu peticiju za nas koji smo došli sa brodova Royal Carebbena i Carnivala koji smo u izolaciji više od 75 dana, dodajem preko Barbadosa i Hrvatske smo stigli u Crnu Goru 26. i 29. maja, u zemlji koja ima aktivnih devet slučajeva na populaciju od 287.000 ljudi, ukupno testirano slučajeva je 5.390. dok je u Crnoj Gori ukupno slučajeva 0, 10.167 je testirano, što je otprilike ista računica na broj populacije. Ako Crna Gora kao država otvara granice za države za manje od 25 aktivnih slučajeva za ulazak turista, molimo da nas prema istom dozvole izlazak iz karantina. Došli smo iz zemlje od devet aktivnih slučajeva u tom momentu ili u slučaju Hrvatske 71 na 16.168 testiranih građana" piše u peticiji.

Peticiju je do sada potpisalo preko 500 osoba.

Zbog uslova u karantinima ovih dana požalilo se više pomoraca koji su se u državu vratili kruzerima.

“Vijesti” ranije nisu dobile odgovor na pitanje zašto pomorci iz Crne Gore, koji su se u državu proteklih dana vratili kruzerima “Carnival Magic” i “Carnival Breeze” preko luke Dubrovnik, moraju ostati 14 dana u karantinu u Igalu, iako su prethodno praktično u karantinu na brodovima proveli dva do tri mjeseca, a od iskracaja sa broda u Dubrovniku, ulaska u autobus i prelaska državne granice na Debelom brijegu, nisu imali nikakve direktne kontakte sa drugim osobama, a neki od njih imali su i negativne testove na koronavirus.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) nedavno su pružile besplatnu pravnu pomoć pomorcu Borisu Nikoliću.

Više advokatskih kancelarija pomaže ostalim pomorcima.

Iz tih NVO smatraju da je Nikoliću, upućivanjem u karantin na 14 dana, povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i da je diskriminisan.

Bonus video: