Kolašin: Centar za kulturu ponovo bez direktora

Direktorica Gorica Iliničić podnijela zahtjev za razrješenje, prema nezvaničnim informacijama - zbog kadrovskih rješenja koje nameće DPS

2557 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Zgrada Centra za kulturu, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Centra za kulturu, Foto: Dragana Šćepanović

Nakon nepune dvije godine na mjestu direktorice kolašinskog Centra za kulturu, Gorica Ilinčić podnijela je zahtjev za razrješenje.

Prema nezvaničnim informacijama, do neslaganja između nje i izvršne vlasti, odnosno OO Demokratske partije socijalista (DPS), došlo je zbog zapošljavanja u Centru za kulturu. Navodno, neka kadrovska rješenja, koja je predložila Ilinčić, nijesu dobila zeleno svjetlo od Opštine i partijskih funkcionera.

Ilinčić nije željela da za “Vijesti“ komentariše zbog čega ne želi više da je na čelu Centra za kulturu.

U Opštini kažu da njen zahtjev tek treba da razmatra Savjet Centra, te da, poštujući proceduru, za sada ne mogu više reći na tu temu.

U kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, međutim, kažu da su izuzetno zadovoljni zalaganjima Ilinčić na realizaciji programa rada ustanove koju je vodila od decembra 2018. godine.

Sve razmirice u vladajućoj koaliciji, ocjenjuju iz kolašinske opozicije, “dolaze isključivo zbog partijskih i ličnih razloga, a ne jer se spore oko vizija za razvoj grad“.

“Činjenica da se ostavke podnose jer neko na funkcionere vrši pritisak oko zapošljavanja je poražavajuća i skandalozna. Radi se o velikom pritisku koji, s jedne strane, vrši rukovodstvo opštinskog odbora DPS-a na čelu sa Martom Šćepanović, jer je osoba koju treba zaposliti bila učesnik vjerskih obreda, pa se to ne smije dozvoliti. S druge strane je bio pritisak predsjednika Opštine da se ta osoba ipak primi iz njemu znanih razloga“, kazao je “Vijestima“ odbornik Demokrata Vladan Rakočević.

On tvrdi da je, ukoliko su te informacije tačne, to poražavajuće iz više razloga. Prema riječima Rakočevića, “svako ima pravo da iskazuje svoja vjerska osjećanja u skladu sa Ustavom i zbog toga nikako ne smije biti kažnjen i diskriminisan“.

“Poražavajuće je i što Bulatović krši zakon, jer traži da se primi određeno lice, iako valjda prvo treba da završi sve zakonske procedure kao što su oglasi i konkursi. Prethodno i utvrditi da li postoje razlozi za popunjavanjem novih radnih mjesta i dati jednaku šansu svima, a ne odabranim pojedincima“, kazao je Rakočević.

Prethodnik Ilinčićeve Branislav Jeknić, poslije 17 godina na čelu Centra za kulturu, podnio je ostavku prije dvije godine. Jeknić je postao direktor još 2007. godine, u vrijeme kada je gradom upravljala, kao i sada, vlast koju si činili DPS i Grupa birača (GB).

Iako ga su ga doživljavali kao bliskog DPS-u, ostao je na mjestu direktora i pošto je 2014. godine na vlast došla koalicija Demokratski front - Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP). Ni na njegov rad zvanično nije bilo zamjerki ni iz jedne od partija koje su bile u vladajućim koalicijama tokom perioda dok je vodio Centar za kulturu. Međutim, zbog saradnje sa bivšim vlastima na racionalizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u toj ustanovi, bio je česta meta nezvaničnih kritika lokalnih funkcionera DPS i GB.

Rakočević: Nešto ne štima u vladajućoj koaliciji

Nesuglasice u vladajućoj kolašinskoj koaliciji postaju očiglednije, ako je suditi prema izjavama Ilinčić i iz kabineta predsjednika Opštine, tvrdi Rakočević. Jasno je, objašnjava on, da nešto ne štima unutar vladajuće koalicije.

“Javnost je uskraćena da sazna koji su razlozi za podnošenje ostavki onih funkcionera ili direktora koje finansiraju građani opštine Kolašin. Očito da ono što je Milan Đukić iz Grupe birača priznao prije neki dan da postoje i formalne i paralelne strukture koje vode Opštinu polako izlazi na vidjelo. Ostaje samo da se vidi ko će u borbi izmeđe formalnih i paralelnih struktura odnijeti pobjedu, dok će štetu kao i uvijek snositi građani Kolašina“, tvrdi odbornik Demokrata.

Bonus video: