Piloti zemalja NATO mogu se obučavati i u Crnoj Gori

Planirano Pismo namjere, u ime Vlade Crne Gore, potpisuje ministar odbrane Predrag Bošković

2262 pregleda 30 reakcija 9 komentar(a)
Crna Gora može ponuditi kapacitete za obuku, Foto: Ministarstvo odbrane
Crna Gora može ponuditi kapacitete za obuku, Foto: Ministarstvo odbrane

Vlada Crne Gore podržaće uspostavljanje NATO centara za obuku pilota.

“S obzirom da Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore može ponuditi svoje kapacitete za obuku pilota helikoptera drugim članicama NATO ili partnerskim državama, kao i da prepoznaje benefite upućivanja svog kadra u centre za obuku drugih zemalja članica NATO, Ministarstvo odbrane smatra cjelishodnim da podrži uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi”, navodi se u informacji koja je bila na posljednjoj sjednici Vlade u četvrtak.

Planirano je da Pismo namjere bude potpisano na sastanku ministara odbrane zemalja članica.

Dvodnevni sastanak, putem zaštićene videokonferencije, biće održan sredinom sljedeće sedmice.

U ime Vlade, Pismo namjere potpisaće ministar odbrane Predrag Bošković.

U cilju efikasnijeg korišćenja postojećih kapaciteta za obuku pilota vazduhoplovnih snaga zemalja članica, NATO Divizija za investiranje u odbranu je predložila uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi (NATO Flight Training in Europe - NFTE).

“Povezivanjem nacionalnih i multinacionalnih centara za obuku pilota u jedinstvenu mrežu unaprijedila bi se interoperabilnost i smanjili troškovi obuka za pilote aviona i helikoptera, kao i troškovi obuka za upravljanje bespilotnim letjelicama. Obuke bi se sprovodile širom Evrope, u centrima koje ponude države koje su iskazale interes za uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi. Do sada je jedanaest članica NATO, pisanim putem potvrdilo NATO Diviziji za investiranje u odbranu spremnost da se uključi u mrežu”, navodi se u informaciji.

Među članicama koje bi sljedeće sedmice trebalo da potpišu Pismo namjere su saveznice Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Portugal, Rumunija, Španija i Turska.

Dodaje se da bi se toj mreži naknadno mogu pridružiti druge članice i partnerske države, uz saglasnost država potpisnica Pisma namjere.

Uspostavljanje mreže NATO centara je predviđeno u dva koraka. Prvi korak je potpisivanje Pisma namjere od strane država zainteresovanih da učestvuju u uspostavljanju ove mreže, a drugi podrazumijeva usaglašavanje pravnog okvira za funkcionisanje mreže i potpisivanje pravnog akta, kojim bi se precizno definisale pravne i finansijske obaveze potpisnica.

Bonus video: