Do 30 crnogorskih vojnika u NATO snagama za brzo reagovanje

"Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu”, navodi se u obrazloženju Predloga odluke

7497 pregleda 237 reakcija 15 komentar(a)
Đukanović sa Stoltenbergom prošle sedmice u sjedištu Alijanse Briselu, Foto: NATO
Đukanović sa Stoltenbergom prošle sedmice u sjedištu Alijanse Briselu, Foto: NATO

Crna Gora uputiće do 30 pripadnika Vojske (VCG) u sastav NATO snaga za brzo reagovanje (NATO Response Force - NRF), stoji u Predlogu odluke koji je u skupštinskoj proceduri.

Predlog odluke dostavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dok će prilikom njegovog razmatranja u Skupštini i njenim odborima na ovu temu govoriti ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Đukanović se prošle sedmice sastao u Briselu sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Skupština odlučuje o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama, a to se radi na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Ministarstvo odbrane izvršiće pripremu, obuku i opremanje pripadnika VCG koji se upućuju u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje,” navodi se u dokumentu.

U obrazloženju se navodi da su snage za brzo reagovanje visoko spremne i tehnološki napredne multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, pomorskih, vazduhoplovnih i snaga za specijalne opreacije koje NATO može rasporediti brzo i gdje god je potrebno.

Operativno komandovanje ovim snagama rotira se između savezničkih komandi združenih snaga u Holandiji i Italiji.

“Upućivanje pripadnika VCG u NRF, Crna Gora će pružiti aktivni doprinos sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a samim tim direktnom unapređenju bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu Crne Gore. Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu,” navodi se u obrazloženju Predloga odluke.

Bonus video: