Opština Gusinje će pokrenuti tužbu za klevetu protiv Derviševića

Iz kabineta predsjednice opštine Gusinje demantovali tvrdnje nezavisnog odbornika

2307 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Gusinje, Foto: Opština Gusinje
Zgrada Opštine Gusinje, Foto: Opština Gusinje

Povodom teksta objavljenog u ND “Vijesti” 14. juna pod naslovom “Donacija za siromašne i u džepovima funkcionera”, reagovali su iz kabineta gradonačelnice Gusinja Anele Čekić. Iz kabineta su, kako su naveli, sa indignacijom odbacili tvrdnje nezavisnog odbornika Fahrudina Derviševića, koji je ustvrdio da donacija Islamskog kulturnog centra iz Njujorka, koju je dobila Opština Gusinje za pomoć socijalno ugroženim porodicama, nije podijeljena transparentno i da postoje osnovane sumnje da je novac dijeljen po liniji partijske pripadnosti, čak i lokalnim funkcionerima i zaposlenima u administraciji.

On je “Vijestima” rekao da za sada sve ostaje na sumnjama, ali i istakao da će biti posla za tužilaštvo ako mu ne dostave spisak do sljedeće sjednice, koja je zakazana pred kraj juna. i da je u pitanju nešto više od 13 hiljada dolara, odnosno oko 12 hiljada eura.

Dervišević je “Vijestima” rekao da su od te pomoći podijeljeni vaučeri za kupovinu u prodavnicama u vrijednosti od 40 eura, kao i vaučer od 10 eura za trgovinu voća i povrća u piljari “Po ko zna koji put nezavisni odbornik Fahrudin Dervišević iznosi netačne tvrdnje na rad lokalne samouprave.

Pomenuti često paušalno i neprovjereno dezavuiše javnost svojim netačnim tvrdnjama i neprovjerenim informacijama te time navodi čitaoce na pogrešan zaključak.

Povodom donacije Islamske zajednice i kulturnog centra Plav & Gusinje iz Njujorka, Opština Gusinje prihvatila je pomenutu donaciju kako su to učinili i kolege susjednih opština.

Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić je donijela Rješenje o formiranju Komisije za raspodjelu sredstava dobijenih donacijom za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa. Komisija je sačinjena od pet članova od kojih tri predstavnika opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, jedan predstavnik Sekretarijata za privredu, razvoj i finansije opštine Gusinje i predstavnica Opštinske organizacije Crvenog krsta Plav. Opština Gusinje je otvorila poseban žiro-račun na kojem su sredstva uplaćena u iznosu od 11.861,31 eura.

Zadatak komisije se odnosio na utvrđivanje načina i metodologije za isplatu opredijeljenih sredstava. Na osnovu podataka predstavnika Opštinske organizacije Crvenog krsta Plav, Komisija je sačinila spisak lica kojim se opredjeljuje pomoć za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa na teritoriji Opštine Gusinje. Pomoć je dobilo 236 lica u vidu vaučera.

Vrijednost jednog vaučera je iznosila 50 eura i svaki vaučer je zaveden u nadležnoj službi opštine.

Odbornik Fahrudin Dervišević na sjednici Skupštine opštine Gusinje, održanoj 4. juna 2020.godine u vidu odborničkog pitanja zatražio je uvid u spisak osoba koje su dobila pomenutu pomoć. U skladu sa procedurom koju definiše Poslovnik o radu Skupštine opštine Gusinje odbornik Dervišević nije sačekao odgovor već je u medije iznio netačne informacije koje se odnose na transparentnost podjele pomoći. Shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, spisak lica koja su obuhvaćena ovom donacijom nije objavljen na zvaničnom sajtu opštine Gusinje, jer bismo diskriminisali odnosno neopravdano pravlili razlike prema određenim kategorijama ili grupama ljudi.

Odgovorno tvrdimo da je spisak sveobuhvatan, nije politički motivisan i na njemu se ne nalazi nijedan funkcioner opštine Gusinje, kako u naslovu pomenutog teksta stoji. Vjerujemo da smo na osnovu našeg dosadašnjeg rada stekli povjerenje da se ovakve vrste pomoći distribuiraju i preko Opštine Gusinje.

Demantujemo navod odbornika Derviševića da u Gusinju živi 1.000 stanovnika, što nije u skladu sa činjeničnim stanjem, niti zvaničnim podacima Monstata koji se odnose na popis stanovništva. Imenovani često navodi informacije koje nijesu provjerene i tako narušava ugled svojeg mjesta, opštine i sugrađana. S tim u vezi, prema pomenutom odborniku Opština Gusinje će pokrenuti tužbu za klevetu kako bismo pred nadležnim institucijama sačuvali ugled Gusinja i Gusinjana”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednice Opštine Gusinje.

Bonus video: