Ministarstvo prosvjete: Rekonstruisan vrtić u Beranama

Vrtić su obišli ministar prosvjete Damir Šehović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić

357 pregleda 0 komentar(a)
Berane, Foto: Vijesti
Berane, Foto: Vijesti

U Beranama je uz donaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori vrijednu 104 hiljade USD, rekonstruisan vrtić “Radmila Nedić”.

Vrtić su obišli ministar prosvjete Damir Šehović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, najavio otvaranje još jednog vrtića na jesen, i to u sklopu Univerzitetskog centra.

Ona je objasnio da je na vrtiću „Radmila Nedić“ urađen novi krov, fasada i zamijenjena stolarija.

"Zahvaljujući prijateljstvu koje imamo sa SAD, djeca u Beranama boraviće u ljepšem i bezbjednijem ambijentu“, rekao je Šehović.

On je kazao da to nije jedini projekat koji se radi sa Ambasadom SAD u Beranama.

Šehović je rekao da će biti rekonstruisana osnovna škole „Lubnice“, gdje je visina investicije 250 hiljada.

On je naveo da Ministarstvo prosvjete sarađuje sa Ambasadom SAD na čak 15 projekata rekonstrukcije obrazovnih objekata širom zemlje, a ukupna vrijednost donacije američkog naroda je oko tri miliona EUR, samo za obrazovne objekte.

„Posvećeni smo širenju kapaciteta predškolskih ustanova, te ćemo od jeseni otvoriti još jednu vaspitnu jedinicu koja će biti smještena u prostorijama Univerzitetskog centra, jer je postojeći vrtić jedina vaspitna jedinica u gradu“, rekao je Šehović.

On je rekao da je za izgradnju novog vrtića u Beranama u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), već opredijeljeno 1,5 miliona EUR, i zahvalio Opštini na ustupljenoj lokaciji.

Rajzing Rajnke je kazala da je zadovoljna zbog realizacije projekta rekonstrukcije vrtića „Radmila Nedić“, i saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Opštinom Berane.

„Ambasada SAD je zadovoljna što djeca u beranskom vrtiću sada imaju bolje uslove, moderan vrtić u kojem će moći da uživaju. Fondovi koje smo koristili za renoviranje vrtića dolaze od Komande američkih snaga za Evropu, koja podržava projekte ne samo u obrazovanju, već i u zdravstvu i u oblasti podrške osobama sa invaliditetom “, rekla je Rajzing Rajnke.

Šćekić je naveo da taj projekat ima poseban značaj za Berane i zahvalio na donaciji.

„Ovo je prilika da se pokaže jedno iskreno prijateljstvo, na čemu sam zahvalan, jer ovo nije jedini projekat koji je u opštini Berane realizovan uz pomoć Ambasade SAD“, rekao je Šćekić.

On je kazao da je zadovoljan i zbog planirane izgradnje vrtića u Beranama.

„To pokazuje da u Beranama ima prostora za razvoj i da zajedno treba da uradimo sve kako bismo sačuvali stanovništvo ovdje i stvorili bolje uslove za život“, rekao je Šćekić.

Bonus video: