NKT donijelo privremene mjere za Rožaje: Zatvara se granični prelaz Vuča, obavezne maske i na otvorenom...

Oni su dodali i da je odlučeno je da se svim našim građanima koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru bude uz negativan rezultat PCR testa bude omogućen prelazak granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja

104501 pregleda 188 reakcija 150 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Gov.me
Sa sjednice, Foto: Gov.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo je da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Shodno tome, donešene su privremene mjere za tu opštinu,

"Zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama od danas su na snazi sljedeće privremene mjere za tu opštinu:

1. Zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija);

2. Zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti, maturske proslave i dr;

3. Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za cijelu Crnu Goru);

4. Vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i

5. Sahrane se obavljaju u krugu porodice", kaže se u saopštenju.

foto: Gov.me

Kako pojašnjavaju, odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

"NKT smatra da su mjere koje su donijete danas optimalne za sadašnji nivo epidemije i poziva građane Rožaja da poštuju sve propisane mjere. To je najbolji način suzbijanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana i garancija da neće morati da budu uvođenje strožije mjere poput zatvaranja teritorije cijele opštine", kaže se u saopštenju.

Oni su dodali da je u cilju efikasnog sprovođenja svih propisanih mjera i nadzora rada inspektora na terenu odlučeno je da direktor Uprave za inspekcijske poslove i član NKT Alija Košuta u narednom periodu svoj rad organizuje u Rožajama.

"NKT je analiziralo podatke o putevima importacije koronavirusa u Crnu Goru u proteklih desetak dana nakon što je virus bio iskorijenjen. Na osnovu epidemioloških istraživanja utvrđeno je da je najmanje 26 od 31 trenutno aktivnog slučaja (84%) importovano u Crnu Goru iz Republike Srbije nakon što je više pojedinaca protivzakonito boravilo u Srbiji. Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu. Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

"S obzirom na činjenicu da je nekoliko osoba importovalo virus iz Srbije i dalje ga raširilo u Crnoj Gori odlučeno je da Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove pojačaju nadzor osoba kojima je propisana mjera samoizolacije kako bi bila spriječena mogućnost daljeg širenja virusa", navodi se u saopštenju.

"NKT još jednom upozorava da se naša zemlja nalazi u situaciji kada bije bitku za dalje očuvanje javnog zdravlja uz istovremeno sprovođenje mjera čiji je cilj oživljavanje crnogorske ekonomije i očuvanje radnih mjesta. Stoga svako nepoštovanje propisanih mjera predstavlja direktan atak na nacionalne interese, i to pogotovo na vitalne nacionalne interese kao što su očuvanje javnog zdravlja i obnova naše ekonomije", dodaje se u saopštenju.

Oni su dodali i da je odlučeno je da se svim našim građanima koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru bude uz negativan rezultat PCR testa bude omogućen prelazak granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja.

Bonus video: