Pljevlja: Izbačen ugalj iz OŠ “Salko Aljković”

Instaliranjem kotla na biomasu - pelet, emisija ugljen-dioksida smanjiće se za oko 48 tona u najzagađenijem crnogorskom gradu

3092 pregleda 0 komentar(a)
Ugrađen novi kotao, Foto: Opština Pljevlja
Ugrađen novi kotao, Foto: Opština Pljevlja

U područnom odjeljenju Osnovne škole “Salko Aljković” u pljevaljskom naselju Guke instaliran je novi kotao na biomasu - pelet snage 250 kilovata, čime je iz upotrebe izbačena još jedna kotlarnica koja je koristila ugalj - ekološki neprihvatljivo gorivo.

Aktivnošću koja je dio projekta “Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove - MI možemo”, koji finansira Evropska unija, pored smanjenja troškova za nabavku energenata, ostvariće se i značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte i negativni uticaj na klimatske promjene.

Emisija ugljen-dioksida smanjiće se za oko 48 tona godišnje. “Napori Opštine Pljevlja da postane dio projekta koji se realizuje u okviru Programa IPA prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora, čiji je specifični cilj povećanje svijesti stanovništva i industrije o važnosti zaštite životne sredine, donijeli su dobre rezultate.

U toku je realizacija projektnih aktivnosti koje su našu opštinu, između ostalog, oslobodili od još jedne kotlarnice na čvrsto, odnosno ekološki neprihvatljivo gorivo”, saopšteno je iz Opštine Pljevlja.

Drugi realizovan projekat odnosi se na uspostavljanje zelenih kabineta i stvaranje preduslova za bolje obrazovanje osnovaca i uspostavljanje “zelenog kabineta” u školi.

“Za potrebe opremanja ove prostorije izvršena je nabavka solarnog sistema za proizvodnju električne enegrije snage 480W, kompjutera, projektora, platna i dvije magnetne table, sve u cilju unapređenja znanja mladih o mogućnostima smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene korišćenjem obnovljivih izvora i povećanjem energetske efikasnosti.

Dvije realizovane aktivnosti dio su projekta koji je pripremilo DOO Grijanje čiji je osnivač Opština Pljevlja - u saradnji sa Asocijacijom za razvoj Ibarskih inicijativa IDA iz Kraljeva, JEP Toplana iz Kraljeva i Centrom ekoloških inicijativa iz Berana”, navodi se u saopštenju.

Realizacija projekta ukupne vrijednosti 221.701 euro počela je 8. juna i trajaće do 7. oktobra.

Opštini Pljevlja, odnosno “Grijanju”, opredijeljen je iznos od 62.457 eura, a obuhvatio je, osim pomenutih projekata, i nabavku putničkog automobila za potrebe preduzeća, mobilnog agregata, protokomjera, termovizijske kamere, kao i potrebni savremeniji alat za instaletere grijanja, čime će se, ističu, značajno umanjiti gubici toplotne energije i unaprijediti cjelokupno poslovanje preduzeća.

Bonus video: