Nastavljeni radovi na kuli Voltica u nikšićkoj Župi

"Zahvaljujući kuli Župa je 1859.godine oslobođena od Turaka i pripojena Crnoj Gori, skoro dvadeset godine prije nego je to bio slučaj sa Nikšićem", kazao je Radulović

1204 pregleda 1 komentar(a)
Radovi u Voltici, Foto: MZ Voltica
Radovi u Voltici, Foto: MZ Voltica

U nikšićkoj Župi nastavljeni su radovi na restauraciji kule Voltica koji su započeti prije godinu dana. Kulu, koja se nalazi na blagom uzvišenju u Starom selu, odakle se vidi gotovo cijela Župa, gradio je knjaz Danilo od 1853. do 1855.godine.

„Po riječima rukovodioca projekta za konzervaciju kule, Božidara Jovićevića, projekat po kojem će se izvoditi radovi je izuzetno obiman i zahtjevan i radovi će se izvoditi u nekoliko faza. Realizacija ovog projekta je izuzetno značajna za Mjesnu zajednicu Župa jer je kula Voltica bila simbol prisajedinjenja Župe Crnoj Gori. Zahvaljujući njoj Župa je 1859.godine oslobođena od Turaka i pripojena Crnoj Gori, skoro dvadeset godine prije nego je to bio slučaj sa Nikšićem. Kula je jedina iz tog perioda koju su gradili Crnogorci i služila je za pregovore sa Turcima“, kazao je predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović.

Uvjeren je da će kula ubrzo dobiti „stari sjaj“, a MZ i Opština Nikšić će odlučiti o njenoj namjeni.

„Kula treba da bude jedno lijepo mjesto za obilazak, kako bi iz Župe slali poruku da treba očuvati sve ono što je državu Crnu Goru krasilo i činilo je prepoznatljivom vjekovima unazad“, poručio je Radulović.

Bonus video: