Pojedine privatne laboratorije otkrivaju antitijela na kovid, ali ne i svježu infekciju

Iz Instituta sinoć saopšteno da imaju tri nova slučaja infekcije koronavirusom, a radi se o kontaktima osobe kod koje je prethodno utvrđen

23192 pregleda 0 komentar(a)
Na Infektivnoj klinici četiri pacijenta, Foto: Savo Prelvić
Na Infektivnoj klinici četiri pacijenta, Foto: Savo Prelvić

Pojedine privatne laboratorije u Crnoj Gori već rade testove koji koštaju od 17 do 25 eura, a kojim se utvrđuje prisustvo antitjela na novi koronavirus. Ti testovi, međutim, ne mogu da se koriste za otkrivanje svježe infekcije kod osoba za koje se sumnja da imaju kovid-19, već je to jedino moguće rt-PCR testiranjem.

Institut za javno zdravlje (IJZ) ranije je najavio da će od ovog mjeseca i oni početi sa serološkim testiranjem, a iz te institucije “Vijestima” su odgovorili da je do sada naručeno oko 7.000 testova.

Kazali su da je za “naredni period planirano sprovođenje seroepidemiološke studije koja se sprovodi na statistički reprezentativnom uzorku kompletne populacije kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela na novi koronavirus.

“Učestalost prisustva antitijela naziva se seroprevalencija i ona je direktan indikator broja osoba koje su bile u kontaktu sa virusom odnosno pokazatelj raširenosti infekcije u određenoj populaciji, podrazumijevajući da su osobe koje su bile izložene virusu i razvile antitijela na njega”, kazali su iz IJZ.

Iz te institucije rekli su da će studija, koja traga za antitijelima u kompletnoj populaciji, omogućiti donošenje zaključaka o obimu infekcije i ukupnoj učestalosti kovida-19 u populaciji. Istovremeno, kako tvrde, studija će pomoći i da se utvrdi da li su antitijela zaštitna, koliko traje imunitet nakon izlaganja virusu, a za odgovore na ta pitanja biće potrebno vrijeme, dodatna ispitivanja, informacije iz studija iz drugih država...

Studija će, pojasnili su iz IJZ, biti rađena po metodologiji, odnosno protokolu zasnovanom na smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije... “Za potrebe sprovođenje studije naručeno je 3.000 testova za kvalitativnu detekciju ukupnih antitijela Elecsys Anti-SARS-CoV-2 kompanije ‘Roche’ i po 2.000 testova za kvalitativnu detekciju IgM i IgG antitijela VIDAS SARS COV2 IgM i VIDAS SARS COV2 IgG kompanije ‘BioMerieux’. Dio testova i neophodih uređaja je isporučen, uređaji instalirani i obuka osoblja za rad na novim aparatima završena. Ostatak testova se očekuje do kraja juna”, piše u odgovoru.

Iz IJZ su kazali i da testovi na antitijela zasada nemaju odgovarajuću dijagnostičku primjenu.

Pojasnili su da se serološki testovi ne mogu koristiti za otkrivanje svježe infekcije koje je potrebno za protivepidemijsko djelovanje i suzbijanje širenja infekcije.

“Drugim riječima, serološki testovi se zasada ne mogu koristiti za otkrivanje ‘svježe’ infekcije koje je neophodno za protivepidemijsko djelovanje i suzbijanje širenja infekcije. Za tu ulogu zlatni standard je rt-PCR testiranje koje traga za prisustvom novog koronavirusa”.

Kada je riječ o serološkim testovima, tvrde da su senzitivnost i specifičnost prema specifikacijama proizvođača visoki.

“Svakako, senzitivnost i specifičnost zavisi od vremena uzimanja uzorka, odnosno broja dana od početka simptoma bolesti jer je za stvaranje antitijela potrebno određeno vrijeme”, piše u odgovoru.

Tri nova slučaja, u bolnicama 12 pacijenata, jedan na respiratoru

Laboratorije IJZ juče su završile analizu 45 uzoraka od kojih je tri bilo pozitivno na koronavirus. Radi se o osobama iz Bijelog Polja i svi su kontakti osobe kod koje je prethodno utvrđeno prisustvo virusa.

U Crnoj Gori trenutno imaju 54 aktivna slučaja infekcije koronavirusom - Rožaje (19), Podgorica (16), Bijelo Polje (4) Bar (3), Berane (3), Ulcinj (3), Budva (3), Cetinje (2) i Danilovgrad (1).

Na bolničkom liječenju juče je bilo 12 pacijenata, odnosno troje više u odnosu na ponedjeljak. Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da se u toj ustanovi liječi pet pacijenata, kod kojih je potvrđen kovid-19.

“Četiri pacijenta se liječe u Klinici za infektivne bolesti, a jedan u jedinici intenzivnog liječenja KC. Zdravstveno stanje pacijenta koji se liječe u Klinici za infektivne bolesti je zadovoljavajuće i svi su trenutno stabilnih vitalnih parametara, dok je stanje pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja ozbiljno i nalazi se na neinvazivnoj ventilaciji”, saopšteno je iz KC.

Građani u domove zdravlja širom Crne Gore treba da dolaze samo u slučaju prijeke potrebe i da strogo poštuju mjere samoizolacije, poručio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić. On je ocijenio da je dinamika novoinficiranih koronavirusom u Crnoj Gori dramatična i apelovao na građane da se uozbilje i poštuju propisane mjere. Kavarić je, u intervjuu za PR Centar, kazao da je domove zdravlja juče posjetilo oko 10.000 pacijenata.

“Treba da izbjegavaju odlazak u zdravstvenu instituciju i da koriste telefone kada je u pitanju komunikacija u vezi sa kovid simptomatologijom i da nakon konsulatcije zovu IJZ, a brojevi Doma zdravlja su oni koji su bili aktivni u prethodnom talasu”, rekao je Kavarić.

Nikšićka policija je podnijela krivične prijave protiv šest osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Kako je saopšteno, za jednu osobu iz Podgorice i pet iz Budve, sumnja se da na graničnom prelazu iz BiH u Crnu Goru nijesu obavijestili nadležne organe o prethodnom boravku u Srbiji, koja nije na listi država iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera.

Donirano deset digitalnih rendgena

Još jedan kontingent medicinske opreme od deset mobilnih digitalnih rendgena, koje je donirala Evorpska unija, juče su dopremljeni u Crnu Goru. Aparati su namijenjeni bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, kao i Kliničkom centru Crne Gore – Infektivnoj klinici, Klinici za neurologiju, Institutu za bolesti djece, Centralnoj intenzivnoj njezi i Intenzivnoj metaboličkoj jedinici. Donacija, vrijedna 286.855,00 eura, dio je projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv kovida-19 ukupne vrijednosti od tri miliona eura, koju sprovodi Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Bonus video: