Za NATO centar za obuku pilota ponudili aerodrom “Knjaz Danilo”

Geografski položaj vojnog aerodroma je takav da u radijusu od 40 km pruža sve elemente za osnovnu i naprednu obuku, što, ističu iz resora odbrane, znatno smanjuje troškove obučavanja

21801 pregleda 176 reakcija 15 komentar(a)
Crnogorski helikopteri iznad Podgorice, Foto: Vlada Crne Gore
Crnogorski helikopteri iznad Podgorice, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ponudila je vojni aerodrom “Knjaz Danilo” u Podgorici kao načelnu lokaciju za NATO centar za obuku pilota, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

“Navedena lokacija već skoro 60 godina služi kao glavna za baziranje vazduhoplovnih snaga u našoj zemlji. Vazduhoplovstvo VCG baštini tradiciju jedinice koja je bila centar za obuku pilota aviona i helikoptera od kasnih 60-ih godina prošlog vijeka, gdje i dan danas izvodimo obuku za sopstvene potrebe – osnovnu i naprednu za pilote helikoptera”, rečeno je iz resora odbrane. Vojni se nalazi pored civilnog aerodroma.

Poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica sredinom mjeseca, Predrag Bošković potpisao je sa još 10 ministara pismo namjere o uspostavljanju ovakvih centara.

Pismo namjere potpisali su i ministri odbrane Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Portugala, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Španije i Turske.

Sve one su ponudile načelne lokacije svojih centara za obuku. To su uglavnom već uspostavljeni, a neki od njih su i međunarodno priznati centri za obuku pilota.

“Postoji mogućnost da se piloti drugih savezničkih i pratnerskih nacija obučavaju u Crnoj Gori, kao što će postojati mogućnost da crnogorski piloti budu upućeni u druge centre za obuku. Kako će se to i realizovati, kada i na koji način, o tome će tek diskutovati 11 nacija potpisnica pisma namjere u drugom koraku u uspostavljanju ove inicijative,” pojašnjeno je “Vijestima” iz resora odbrane.

Dodaju da se u ovom trenutku još ne zna koji će centri biti uvršteni u mrežu centara za obuku pilota jer je to pitanje budućih potreba, ponuda i dogovora nacija potpisnica.

Kada su u pitanju obuke, mnoge saveznice šalju svoje pilote u SAD. Prema detaljima sa sajta NATO, sljedeće godine očekuje se potpisivanje memoranduma o razumijevanju, a 2022. godine predviđeno je otvaranjje prvog centra.

Na pitanje koliko su ovakvi centri značajni za Crnu Goru, iz resora odbrane su kazali da će oni pružiti mogućnost da nacije upotpune svoje programe obuke u skladu sa svojim potrebama, bez da samostalno ulažu u razvijanje sopstvenih kapaciteta, već da koriste postojeće i ponudu ostalih saveznica i partnera.

“Tako ćemo moći da ponudimo specifičnosti terena Crne Gore i podršku obuci stranih pilota koji bi boravili u našoj zemlji tokom obuke,” dodaje se u odgovoru.

Od toga će, saopšteno je ranije iz Brisela, sveukupnu korist imati i spremnost vazdušnih snaga Alijanse.

“Ova multinacionalna saradnja će povećati evropske kapacitete za obuku i omogućiti posadi da se obučava što bliže svojim domovima. Kao takav, služi kao odličan primjer transatlantske podjele tereta”, istakao je zamjenik generalnog sekretara Mirčea Džoana.

Obučavali i njemačke i makedonske pilote

Ovakav vid saradnje nije novina za Crnu Goru, jer je više godina u Vazduhoplovstvu VCG boravila jedna helikopterska jedinica iz Njemačke.

“Oni su 2010. bili sa šest helikoptera i oko 50 pilota i tehničara koji su realizovali obuku u slijetanju na visoke terene u noćnim uslovima. Tom prilikom Vazduhoplovstvo VCG pružilo je kolegama iz Njemačke cjelokupnu logističku podršku tokom obuke,” kazali su iz Ministarstva odbrane “Vijestima”.

Sa druge strane, crnogorski piloti će biti u mogućnosti da koriste specijalističke centre za obuku pilota gdje će završavati potrebne kurseve koje ne mogu realizovati u državi jer razvijanje određenih kapaciteta nije isplativo za VCG.

Geografski položaj vojnog aerodroma je takav da u radijusu od 40 kilometara pruža sve elemente za osnovnu i naprednu obuku pilota helikoptera, što, ističu iz resora odbrane, znatno smanjuje troškove obuke.

“Takođe, izuzetno povoljne meteorološke karakteristike omogućavaju izvođenje letačke obuke 270 dana u toku godine. Na navedenoj lokaciji Vazduhoplovstvo VCG je već u periodu od 2010. do 2015. godine obučilo deset pilota Armije Sjeverne Makedonije,” dodali su iz Ministarstva.

Bonus video: