Zašto nijeste osudili prebijanje našeg kolege i zašto se nijeste ogradili od izjave prvog čovjeka Nikšića?

"S obzirom da znate bar neke od nas, čime su Vas ubijedili da smo promoteri ove ili one partije? Broj potpisnika među nama koji je politički aktivan je zanemarljiv, da li to isto možete reći za većinu kolega uz koje ste se potpisali?"

46349 pregleda 1344 reakcija 64 komentar(a)
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki ljekari su uputili otvoreno pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću i kolegijumu direktora KCCG-a,

Pismo prenosimo u cjelosti:

S obzirom da ne raspolažemo državnom logistikom koja je Vama pri ruci, kao i da nijesmo u mogućnosti da se obratimo crnogorskoj Skupštini niti stranim diplomatama, prinuđeni smo da se oglasimo ovim putem.

Više puta ste nas optužili za nepoštovanje mjera NKT i ugrožavanje zdravlja ljudi a da pri tom nijeste iznijeli nijedan valjan argument. Dozvolite da Vam skrenemo pažnju na sljedeće činjenice.

Pošto je u Crnoj Gori prebrojavanje ušlo u modu neće Vam biti teško da ustanovite da je broj ljekara prisutnih na litiji bio manji od normativa koji je propisao NKT.

Nošenje maske na otvorenom u našem gradu nije bilo obavezujuće ni tada ni sada.

U Nikšiću, kao ni u susjednim opštinama, u tom trenutku nije bilo pozitivnih na korona virus pa se okupljanje ispred Crkve nije moglo smatrati visokorizičnim. Trudili smo se da tokom hoda održimo fizičku distancu. Ne vjerujemo da postoji građanin koji je tokom trajanja NKT mjera uvijek bio dva metra udaljen od svojih rođaka, prijatelja i kolega. Treba li sve njih etiketirati ili je to „privilegija“ rezervisana samo za nas?

Budući da ste više puta rekli da zdravlje nema cijenu i od nas branili Hipokrata kome se nijeste zakleli ne možemo a da vas ne pitamo:

• Zašto nijeste osudili prebijanje našeg kolege i zašto se nijeste ogradili od izjave prvog čovjeka opštine Nikšić?

• Da li ste brinuli za naše porodice kad bi im došli nakon dana, tokom kog smo nosili hirurške maske, jer su one protivepidemijske bile prava rijetkost?

U moru izjava kojima je javnost zapljusnuta našu pažnju je posebno privuklo Saopštenje kolegijuma direktora KCCG. Među potpisanim su i kolege koje lično poznajemo i čiji su ljudski i profesionalni kapaciteti za nas neupitni. Zato ćemo prvenstveno njima postaviti nekoliko pitanja vjerujući da imamo šta reći i kome pisati.

• Da li zaista vjerujete da smo odlaskom na litije unizili profesiju?

• Je li razumno pomisliti da bi svjesno ili iz nehata ugrozili zdravlje drugih uključujući i članove naših porodica?

• S obzirom da znate bar neke od nas, čime su Vas ubijedili da smo promoteri ove ili one partije? Broj potpisnika među nama koji je politički aktivan je zanemarljiv, da li to isto možete reći za većinu kolega uz koje ste se potpisali?

• Ima li logike u pokušaju da nas testiraju dan nakon litija i da li NKT posjeduje neka nova saznanja vezana za trajanje inkubacije?

• Da li je iko od vas mimo protokola dolazio u Urgentni centar da pregleda i piše izvještaje? Šta bi pomislili zaposleni kada bi od kuće dodatno pozivali srednji kadar da Vam u tome asistira?

Pitanja je mnogo a od Vas samo ta optužba. Ovoga puta ćemo potpisati samo ljekare koji su te večeri imali sreću ili kob da se zateknu u nikšićkoj bolnici. Svjesno ćemo za sebe „prisvojiti“ neke nove stigme koje će nam bez sumnje brzo biti pripisane, a koliko smo na pravom putu najbolje pokazuje podrška koja stiže od kolega sa svih strana.

Dr Bajović Dejan, hirurg

Dr Varajić Mirko, ginekolog

Dr Knežević Milan, ginekolog

Dr Mijušković Marija, anesteziolog

Dr Mitrović Marko, ORL spec.

Dr Mitrović Pero, ortoped

Dr Pavličić Dejan, ortoped

Dr Pješčić Mara, anesteziolog

Dr Čizmović Sanja, pedijatar

Bonus video: