Ko je odbornik DPS-a koji "brani" vrata Opštine Budva: Čuva tuđe svoje ne prijavljuje

Nikola Lakićević imao zakonsku obavezu da do sada najmanje dva puta dostavi imovinski karton, ali ga nema u registru Agencije. Čuvar budvanskih vrata je i radnik Željezničkog prevoza, ali ne radi, jer je, kako kažu u ovoj kompaniji, obustavljen međunarodni saobraćaj

77475 pregleda 158 reakcija 67 komentar(a)
Lakićević sa "kolegama" u Budvi, Foto: Printscreen YouTube
Lakićević sa "kolegama" u Budvi, Foto: Printscreen YouTube

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ispituje da li odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Kolašin Nikola Lakićević krši zakon jer nije predao imovinski karton, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Umjesto po svom političkom angažmanu, Lakićević je prošlog mjeseca postao poznat kao pripadnik “bijelih majica” - privatnog obezbjeđenja koje u Budvi čuva novu koalicionu većinu i ne dozvoljava dosadašnjem rukovodstvu da uđe u zgradu Opštine.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan Agenciji da dostavlja izvještaje o prihodima i imovini (imovinske kartone) najmanje jednom godišnje - redovni godišnji se dostavlja do kraja marta za prošlogodišnje stanje.

Kartoni se, osim toga, moraju dostaviti i u roku od 30 dana od imenovanja ili smjenjivanja, kao i prilikom svakog povećanja imovine, vrijednosti veće od 5.000 eura.

Lakićević sa kolegama u kolašinskom DPS-u -
Lakićević sa kolegama u kolašinskom DPS-u -foto: DPS Kolašin

U slučaju odbornika DPS-a, u registru Agencije dostupan je samo karton koji je dostavio u roku od 30 dana od dana imenovanja za odbornika u kolašinskoj skupštini. Lakićevićev odbornički mandat, prema jedinom dostupnom kartonu, počeo je 19. novembra 2018. godine. Tada je prijavio da prima 512 eura mjesečno na poslu koje se tiče dječje zaštite u neimenovanom privrednom društvu. Dvije sedmice prije početka odborničkog mandata podigao je 19.100 eura potrošačkog kredita koji vraća u ratama od 247 eura. Lakićević je tada dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Do danas, međutim, Lakićević je morao da dostavi još najmanje dva imovinska kartona. Prvo je redovan godišnji imovinski karton trebalo da dostavi do kraja marta prošle godine za 2018. godinu, a drugi put do kraja ovog marta za stanje iz prethodne godine.

Lakićević nije odgovorio na pitanja novinara o tome kako je ispunjavao svoju zakonsku obavezu prema Agenciji.

Odbornik DPS-a se vidi na snimcima na kojima privatno obezbjeđenje ne dozvoljava zaposlenima da uđu u zgradu Opštine Budva.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) kazali su za CIN-CG da je on zaposlen u njihovoj jedinici vuče u Sektoru za međunarodni prevoz putnika, ali da se od 23. aprila “nalazi na prekidu rada (Odlukom Odbora direktora br.2582/1 od 22.04.2020. godine) zbog nesaobraćanja međunarodnih vozova, izazvano novonastalom situacijom sa virusom COVID-19”.

Predsjednik Vlade Duško Marković ranije je na premijerskom satu saopštio da je “legalno privatno obezbjeđenje iz Nikšića unajmio tadašnji v.d. predsjednika opštine Budva Vladimir Bulatović”, bez obrazloženja na osnovu čega je to urađeno.

Ugovor sa ranijim obezbjeđenjem je istekao 24. aprila, a na prvi tender se niko nije javio.

Nova skupštinska većina je potom izabrala poslanika DPS-a Nikolu Divanovića za novog predsjednika Opštine.

Prvi tender koji je pokrenut nakon što je Divanović izabran za predsjednika, upravo je 30.000 eura vrijedan posao nabavke usluga fizičko - tehničkog obezbjeđenja imovine i zaposlenih u Opštini Budva.

“Imajući u obzir da se po predmetnoj Tenderskoj dokumentaciji ponavlja postupak, jer po prethodnom pozivu nije bilo zainteresovanih ponuđača za pružanje navedenih usluga, kao i to da je ugovor za nabavku usluga fizičko tehničkog obezbjeđenja imovine i zaposlenih u Opštini Budva koji je zaključen sa ponuđačem za 2019. godinu istekao 24. aprila, naručilac smatra da su se stekli uslovi da se rok za predmetnu nabavku usluga za podnošenje ponuda u otvorenom postupke javne nabavke odredi u kraćem trajanju”, navodi se u obrazloženju.

Tenderom se traži 24-časovno fizičko obezbjeđenje za glavnu zgradu Opštine, kao i fizičko obezbjeđenje kod predsjednika osam sati dnevno tokom radne sedmice, a rok za ponude je 24. jul.

Kazna do 2.000 eura

Zbog nedostavljanja redovnog godišnjeg imovinskog kartona za prošlu godinu, Agencija je podnijela 194 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima.

Od toga je 65 zahtjeva protiv javnih funkcionera na državnom, 128 na lokalnom nivou, a jedan prema državnom službeniku koji ima obavezu predavanja kartona.

“Agencija sprovodi potrebne radnje kako bi utvrdila razlog nedostavljanja izvještaja imenovanog lica ovom organu, s obzirom na to da u slučaju utvrđenja indicije da postoje elementi kršenja zakonskih odredbi koje se odnose na dostavljanje izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera Agencija u kontinuitetu pokreće postupke u skladu sa zakonom”, navodi se u odgovoru ASK-a kojom rukovodi vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović. Ko ne dostavi karton, po Zakonu mu slijedi novačana kazna od 500 do 2.000 eura.

Što se tiče kartona koje su javni funkcioneri uredno dostavili, oni su prošli administrativnu i tehničku provjeru.

“Agencija će (kao i u prethodnim godinama) do kraja godine sprovesti kontrolu potpunosti i tačnosti dostavljenih podataka, u skladu sa Godišnjim planom provjera javnih funkcionera i državnih službenika za 2020. godinu, upoređivanjem podataka iz izvještaja sa bazama organa i pravnih lica koja posjeduju podatke o imovini i prihodima javnih funkcionera”, navodi se u prošlonedjeljnom saopštenju Agencije.

U drugoj polovini godine, Agencija će izvršiti i dodatnu provjeru, kao treću fazu kontrole predatih kartona, kojom će biti obuhvaćeno 20 javnih funkcionera na osnovu procijenjenog rizika na korupciju.

CIN CG

Bonus video: