Široke ruke kada je u pitanju kućenje NVO i sportista

Tivatska lokalna DPS-SD-HGI vlast dva mjeseca pred izbore besplatno dijeli na korišćenje opštinske poslovne prostore

4313 pregleda 0 komentar(a)
Novosagrađeni multifunkcionalni objekat u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Novosagrađeni multifunkcionalni objekat u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Dva mjeseca pred lokalne izbore, opštinska DPS-SD-HGI vlast Tivta odlučila je da gradskom imovinom koju će im dodijeliti na besplatno korišćenje, podrži nekoliko lokalnih institucija, sportskih i nevladinih organizacija.

Odlukom donijetom na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta o davanju na korišćenje opštinskih nekretnina, pored ostalih, Mjesna zajednica Lastva-Seljanovo dobiće na korišćenje dio poslovnog prostora (kancelariju sa sanitarnim čvorom) u novosagrađenom opštinskom multifukcionalnom objektu u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu.

Dio tog objekta je u skladu sa ranijom odlukom lokalne uprave, vlasništvo Crvenog krsta Crne Gore - Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat, a dio objekta se daje na korišćenje novoformiranoj JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i poteškoćama u razvoju Tivat.

“Ovom odlukom se u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu državnu imovinu prenosi Mjesnoj zajednici Lastva-Seljanovo pravo korišćenja i upravljanja na dijelu predmetnog objekta - kancelarija sa sanitarnim čvorom ukupne površine devet kvadrata na prvom spratu, čime ista rješava pitanje prostora za obavljanje djelatnosti i stvaraju se uslovi za upis prenijetih prava u katastar nepokretnosti“, navodi se u obrazloženju predloga tivatskog gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) da se i MZ Lastva-Seljanovo dodijeli poslovni prostor u novoj zgradi na Seljanovu.

MZ Lastva - Seljanovo jedna je od najvećih u Tivtu, ali ona u smislu praktičnog rada i omogućavanja prvog nivoa samoorganizovanja i upravljanja građanima tog dijela Tivta ne funkcioniše već godinama. Lokalni DPS je prošle godine organizujući zbor građana Donje Lastve i Seljanova, na koji su masovno došli njihovi simpatizeri i članovi, pokušao da formira organe upravljanja tom MZ i na njeno čelo imenovao odbornicu DPS-a Jelku Mimicu, ali ni to nije uspjelo jer MZ, pored ostalog, nije imala ni prostorije za rad, a Mimica je ubrzo podnijela ostavku na mjesto predsjednice Savjeta MZ. Sada, dva mjeseca pred izbore, Kusovac “stvara uslove za rad MZ“ dodjeljujući joj prostoriju u novoj opštinskoj zgradi na Seljanovu.

Kusovčeva administracija donijela je i odluku o prenosu prava korišćenja prizemlja objekta nekadašnje mjesne škole u Donjoj Lastvi (bivšeg kafea “Mar-Mar“) površine 63 kvadrata, NVO Organizacija žena Tivat. Njima se taj prostor daje na period od jedne godine “uz mogućnost produženja, odnosno do donošenja posebne odluke kojom će se regulisati uslovi, postupak i način davanja na korišćenje prostora nevladinim organizacijama“.

Zbog nemara, Organizacija žena proglašena klubom

Zanimljivo je da se u tekstu odluke o ustupanju tog prostora Organizaciji žena u dijelu koji se odnosi na obaveze korisnika prostora za plaćanje troškova struje, vode i odvoza smeća, pominju “klubovi“ a ne Organizacija žena, što potvrđuje da u Kusovčevom kabinetu krajnje nemarno po sistemu „copy-paste“ pišu predloge ovih odluka. Naime, “klubovi“ iz Odluke o ustupanju prostora Organizaciji žena, odnosi se na boćarske klubove “Budućnost” i “Vrmac”, a kojima se, shodno trećoj odluci, prenosi pravo korišćenja na dio objekta Doma kulture u Gradiošnici.

BK “Budućnost” će tu dobiti ukupno 36 kvadrata poslovnog prostora za klupske prostorije sa sanitarnim čvorom, dok će BK “Vrmac” dobiti 28 kvadrata. U materijalu je navedeno da ti klubovi već koriste te prostorije, ali je neophodno i formalno da im vlasnik objekta - Opština Tivat, prenese pravo korišćenja imovine kako bi boćarski klubovi mogli ispuniti odredbe Zakona o sportu. Njima se takođe ova opštinska imovine daje na rok od godinu “uz mogućnost produženja odnosno do donošenja posebne odluke kojom će se regulisati uslovi, postupak i način davanja na korišćenje prostora sportskim organizacijama“.

Bonus video: