Ministarstvo pokrenulo kampanju Završi elektronski

„Portal eUprave www.euprava.me pruža elektronske usluge i informacije za građane i privredu i na neki način predstavlja elektronski šalter državne uprave“, kaže se u saopštenju

1932 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ilustracija, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarstvo javne uprave (MJU) pokrenulo je kampanju Završi elektronski, čiji je cilj informisanje i povećanje korišćenja elektronskih usluga na portalu eUprava i drugih usluga te vrste koje pružaju državni organi.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je kampanja "Završi elektronski" pripremljena u okviru projekta "Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave", koji finansira Evropska unija.

Iz MJU naveli su da su na portalu eUprave, koji se može koristi i preko mobilnih telefona, dostupni brojni elektronski servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje se mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter.

„Portal eUprave www.euprava.me pruža elektronske usluge i informacije za građane i privredu i na neki način predstavlja elektronski šalter državne uprave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da građani putem eUprave mogu da pristupe informacijama i dobiju uslugu bilo kada, sa bilo kog mjesta i u bilo koje vrijeme.

„Na portalu je trenutno dostupno 596 usluga. Ponuđene usluge su u nadležnosti 52 institucije, od čega je 187 elektronskih, a 409 informativnih usluga“, kazali su iz MJU.

Kako su naveli, građani preko portala eUprave mogu da podnesu Zahtjev za izvod iz kaznene/prekršajne evidencije elektronskim putem.

Iz Ministarstva su pojasnili da se na taj način zahtjev podnosi elektronskim putem, a dolazak je potreban samo za preuzimanje rješenja koje izdaje taj organ.

Takođe, kako su dodali, pravni subjekti, putem portala eUprave, mogu podnijeti i zahtjev za dostavljanje podataka iz prekršajne evidencije.

Navodi se da je na portalu eUprave moguće izvršiti prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima.

„Istraživačima i naučnim radnicima u Crnoj Gori data je mogućnost da preko portala eUprave podnesu zahtjeve za sufinansiranje različitih istraživanja koje organizuje Ministarstvo nauke“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da pravna lica mogu ostvariti svoje obaveze i prava u oblasti turizma, obrazovanja, poljoprivrede.

Iz Ministarstva su naveli da su neke od usluga koje pravna lica mogu realizovati preko portala e-uprava u oblasti poljoprivede - zahtjevi za refundiranje troška kontrole kvaliteta vina, za upis u registar maslinara, kao i za upis u registar proizvođača maslinovog ulja.

Kako su dodali, korisnici portala eUprave mogu i da anonimno prijave korupciju Upravi carina i Upravi policije, a takođe postoji mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Bonus video: