Virus „probio” zatvorske rešetke

Vijestima rečeno da je u samoizolaciju poslata čitava sprovodnička služba, ali i zatvorenici sa kojima su bili u kontaktu

74474 pregleda 119 reakcija 7 komentar(a)
Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Koronavirus “probio” je zatvorske rešetke - dva službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pozitivna su na Covid-19.

“Kod službenika Uprave za izvršenje krivčnih sankcija registrovani su prvi pozitivni slučajevi na Covid-19 (2). Uz konsultaciju Instituta za javno zdravlje preduzete su mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Službenicima i licima lišenim slobode koja su bili u kontaktu sa zaposlenim koji su pozitivni na Covid-19 određena je mjera samoizolacije, a nastavljeno je sa primjenom zaštitnih mjera među zaposlenim, kao i među zatvorenicima i pritvorenicima”, odgovoreno je juče Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Iz te institucije objasnili su i da će uslijediti preraspoređivanje službenika koji čuvaju osuđena i pritvorena lica.

“Kada je u pitanju obezbjeđivanje kontinuiranog obavljanja poslova i radnih zadataka iz djelokruga i nadležnosti ovog državnog organa, ističemo da će Uprava za izvršenje krivčnih sankcija, usljed odsustva jednog broja zaposlenih kojima je određena mjera samoizolacije, izvršiti preraspodjelu radnih zadataka između svih zaposlenih, na koji način će se obezbijediti obavljanje poslova u ovom državnom organu”, kazali su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Prvi talas

U prvom talasu koronavirusa, spuški i bjelopoljski zatvor sačuvani su od zaraze.

Iz Savjeta Evrope, u posebnom Izvještaju, tada su konstatovali da nijedan crnogorski osuđenik ili pritvorenik nije u zatvoru obolio od koronavirusa, tokom trajanja epidemije u državi.

“Samo nekoliko zatvorskih uprava nije bilo pogođeno infekcijama Covid-19. Petnaest zatvorskih uprava prijavilo je infekcije i među zaposlenima i zatvorenicima, a 14 samo među zaposlenima. Bez infekcija su Republika Srpska, Bugarska, Gruzija, Island, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i San Marino”, piše u Izvještaju.

Crna Gora, napisali su tada, nije oslobodila zatvorenike u sklopu mjera povezanih sa Covid-19.

“Gustoća zatvora (broj zatvorenika na 100 raspoloživih mjesta) neznatno se smanjila sa 82,1 - 1. januara 2020. godine na 80,3 - 15. aprila 2020. godine”. Pojašnjeno je, međutim, da generalno - odluka o puštanju zatvorenika kao preventivna mjera, nije direktno povezana sa prisustvom ili odsustvom oboljelih zatvorenicima i službenicima zatvora.

Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija)
Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija)foto: Boris Pejović

Prema tom dokumentu, crnogorski su u grupi zatvora koji su tokom epidemije koronavirusa bili stabilni.

“Čak i ako je kratko vrijeme (od sredine marta do sredine aprila) širenje pandemije imalo je direktan učinak na hapšenje. Velika većina zatvorskih uprava pokazala je smanjenje ili stabilnu stopu zatvorske populacije”, piše u Izvještaju.

U stabilnoj grupi su, osim Crne Gore, Hrvatska, Poljska, Gruzija, Latvija, Estonija, Finska, Irska, Moldavija, Litvanija, Austrija, Španija, Velika Britanija, Ruska Federacija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Jermenija, Slovačka, Češka, Rumunija, Malta, Azerbejdžan, Turska, Danska, Mađarska, Bugarska, Republika Srpska i Grčka.

Vijestima je juče nezvanično rečeno da je u samoizolaciju poslata čitava sprovodnička služba, ali i zatvorenici sa kojima su bili u kontaktu. To je Vijestima saopštilo više izvora iz UIKS-a, objašnjavajući da će sprovodnici danas biti testirani, a da se ispituju svi njihovi kontakti”...

Pojašnjeno je i da je, kao preventivnu mjeru, Vlada 26. marta donijela Odluku o odobrenju korišćenja objekata hotela Marienplatz u Podgorici za provođenje karantinske mjere za pritvor za one koji nijesu poštovali privremene mjere za sprečavanje koronavirusa, ali i da su isto učinili 7. aprila.

Tada je donijeta odluka da se oni koji prekrše mjere smještaju u internatu Policijske akademije.

Bonus video: