Četvoro zaposlenih u Domu zdravlja u DG ima koronavirus: Portir mjeri temperaturu i anketira

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Danilovgrad Dejan Mandić je kazao da su svi zaposleni još u martu, sa pojavom prvog slučaja infekcije u Crnoj Gori, prošli obuku, pa svi mogu biti angažovani na trijažnom punktu

64381 pregleda 164 reakcija 16 komentar(a)
Svi obučeni za rad sa inficiranim pacijentima: Dom zdravlja Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Svi obučeni za rad sa inficiranim pacijentima: Dom zdravlja Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović

Četvoro zaposlenih u danilovgradskom Domu zdravlja inficirano je koronavirusom, a njih 10 u samoizolaciji, zbog čega trijažni tim trenutno čine portir, medicinska sestra i ljekar.

To je “Vijestima” odgovorio vršilac dužnosti direktora te ustanove Dejan Mandić.

On je kazao i da su svi zaposleni još u martu, sa pojavom prvog slučaja infekcije u Crnoj Gori, prošli obuku, pa svi mogu biti angažovani na trijažnom punktu.

“Posao portira nije da dočekuje i ispituje pacijente, već da zajedno sa medicinskom sestrom mjeri tjelesnu temparaturu na ulazu u Dom zdravlja kako pacijentima tako i svim zaposlenima, da ukaže na obaveznu epidemiološku anketu i vrši propust pacijenata ka određenim službama, a najviše po pet, da često obilazi zgradu, održava red i kontroliše nošenje zaštitnih maski, držanje propisane distance i da o svemu obavještava ostale članove trijažnog tima i menadžment ustanove”, kazao je “Vijestima” Mandić.

Dodao je da Dom zdravlja nije nadležan za kontaktiranje kontakata pozitivno testiranih pacijenata, već je to nadležnost epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje (IJZ): “Napominjemo da su sve aktivnosti koje preduzimamo u borbi protiv kovid-19 definisane Akcionim planom postupanja u Domu zdravlja Danilovgrad”.

Dva pacijenta preminula, kod 59 osoba potvrđen virus

Dva pacijenta iz Gusinja i Rožaja, liječena u beranskoj bolnici, preminuli su u srijedu i juče od kovida-19. Iz IJZ saopšteno je da je među 565 uzoraka, obrađenih tokom 24 sata, bilo 59 pozitivnih na koronavirus. Kazali su da je 30 inficiranih iz Podgorice, pet iz Berana, po četiri iz Budve i Nikšića, po troje a Cetinja, iz Pljevalja, Tivta i Ulcinja, dva iz Herceg Novog, dok je po jedan pozitivni slučaj iz Gusinja i Danilovgrada.

U Crnoj Gori juče je bilo 623 zvanično inficiranih, dok je od kovida od sredine juna umrlo 10 osoba.

“Među pozitivnima bio je i uzorak osobe koja je tokom jučerašnjeg dana preminula i kod koje se sumnjalo da je smrtni ishod nastao kao posljedica novog koronavirusa. Takođe, prijavljena je smrt još jedne osobe koja je liječena u OB Berane. Preminule osobe su iz Gusinja i Rožaja”, saopšteno je iz IJZ.

Na bolničkom liječenju juče je i dalje bilo 79 pacijenata. Iz beranske bolnice kazali su da je u toj kovid bolnici hospitalizovano 17 pacijenata, od kojih je troje vitalno ugroženo. U Kliničkom centru juče popodne bilo je hospitalizovano 29 pacijenata, od kojih je dvoje vitalno ugroženih.

Turiste će liječiti Crna Gora, a sredstva za 23 države mogu biti refundirana.

Turisti koji uđu u Crnu Goru, ako imaju pametni telefon, dobiće uputstvo o korišćenju aplikacije i biti evidentirani za očitavanje barkoda na mobilnom.

Ukoliko nemaju telefon, oni će na graničnom prelazu biti evudentirani popunjavanjem formulara. Svi će dobiti i liflet sa preporukama i uputstvima IJZ u vezi s obolijevanjem od kovida-19, preporukom postupanja u slučaju pojave simptoma i brojevima telefona zdravstvenih ustanova na koje mogu da se jave.

To je, pored ostalog, predviđeno akcionim planom, koji je objavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

Predviđeno je i da država snosi troškove liječenja, samoizolacije i karantina za sve turiste. Iz MORT-a napominju da Crna Gora ima potpisan ugovor sa 23 zemlje i da će sredstva za tu namjenu biti refundirana u skladu sa sporazumom.

NKT u Pljevljima i Bijelom Polju: Samo poštujte naše mjere

U Pljevljima su registrovana 23 slučaja oboljelih od novog koronavirusa, dok se za 65 građana čekaju rezultati analize IJZ.

To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je juče bio gost na sjednici pljevaljskog Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Sjednici su prisustvovali i drugi čalanovi Nacionalnog koordinacionog tijela - direktor policije Veselin Veljović i gradonačlenik Podgorice Ivan Vuković. Hrapović je kazao da pljevaljska bolnica raspolaže sa 15 kovid postelja za lakša stanja oboljelih pacijenata.

“Trenutno u bolnici nema smješten nijedan oboljeli od kovida-19. Oni koji su ranije liječeni u pljevaljskoj bolnici, osam njih zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovano u Opštu bolnicu u Nikšiću, a dva u KC-u. Situacija je veoma ozbiljna, veoma zahtjevna i ne smijemo da podliježemo trenutnim odnosom broja oboljelih u Pljevljima već je jedini recept za izlazak iz ove situacije da se striktno poštuju sve mjere koje na predlog IJZ donosi Ministarstvo zdravlja u punoj koordinaciji sa NKT”, rekao je Hrapović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje - zašto su neke mjere NKT restriktivnije u Pljevljima nego u Podgorici, Cetinju, Budvi... Hrapović je kazao da poštuju sve što predlože naši epidemiolozi.

Predsjednik Opštine Igor Golubović apelovao je na građane da ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazimo i shvate da se nalazimo na ivici nekontrolisanog širenja epidemije.

Dio NKT, predvođen direktorom KC-a Jevtom Erakovićem, boravio je i u Bijelom Polju.

“Danas smo zajedno sa kolegama iz bjelopoljske opšte bolnice, doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, definisali modalitete odgovora na moguće izazove, koji bi mogli da uslijede u narednim danima. Ja se nadam da, odgovornošću i građana Bijelog Polja i kompletne naše države, nećemo doći u tu situaciju, ali nam je isto tako važno da zdravstveni sistem bude spreman za svaki mogući scenario. Ono što sam danas vidio i ono što smo danas zaključili, daje nam uvjeravanja i sigurnost i građanima Bijelog Polja i kompletne Crne Gore da zdravsteveni sistem funkcioniše “, kazao je Eraković nakon sastanka. Smolović je kazao da “iskreno vjeruje da ćemo zajedno uspjeti da se izborimo sa ovom situacijom” i pozvao građane da poštuju mjere NKT-a.

Mujičić: Iz BiH uz negativan PCR test, ELISA serološki ili ECLIA test

Građani BiH u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim serološkim testom na virus kovid-19, koji je jeftiniji od PCR testa, saopšteno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Herceg Novi.

Sanitarna inspektorka Karmela Mujičić objasnila je da IJZ priznaje negativan PCR test, ELISA serološki ili ECLIA test, s tim da je važno da bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji.

„Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje IJZ značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko 100 eura, dok serološki oko 20 eura. Važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati“, pojasnila je Mujičić.

Prema njenim riječima, PCR testove građani BiH mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, na primjer u Trebinju.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u BIH, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, kazala je Mujičić i dodaje da tzv. “brzi testovi” na kovid-19, koji su se nedavno pojavili na tržištu, nijesu pouzdani.

Dvoje pozitivno na Klinici za bolesti srca KC, ostali testirani, ali ne u samoizolaciji?

Kod dvoje zaposlenih na Klinici za bolesti srca u Kliničkom centru (KC) potvrđen je novi koronavirus, kazali su “Vijestima” iz te zdravstvene ustanove. Dodaju i da su ta lica upućena na kućno liječenje i samoizolaciju, ali nisu odgovorili i na dio pitanja koji se odnosi na kolege inficiranih i tvrdnje dijela zaposlenih koji su redakciji kazali da je više njih testirano, ali da niko nije upućen u samoizolaciju, već da se radni proces odvija nesmetano.

“Kod dva zdravstvena radnika (medicinska tehničara) Klinike za bolesti srca potvrđeno je prisustvo novog koronavisusa. Trenutno njihovo zdravstveno stanje ne zahtijeva hospitalizaciju, te se nalaze na kućnom liječenju i samoizolaciji”, kazali su “Vijestima” iz Kliničkog centra.

U KC-u trenutno je kod šest zdravstvenih radnika potvrđeno prisustvo kovida-19.

“I u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem i epidemiološkim preporukama, svi su upućeni na kućno liječenje i samoizolaciju”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: