Porodične veze razbuktale epidemiju

Najbrojniji klaster ima više od 100 osoba povezanih lancima širenja virusa u najmanje četiri opštine, postoje importovani slučajevi, kao i oboljeli koji bolest nisu širili, navode iz IJZ

77947 pregleda 363 reakcija 70 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Veliki broj oboljelih od koronavirusa u Rožajama, Bijelom Polju i Gusinju spada u dva ili tri dobro definisana klastera, inficirani u Podgorici uglavnom ne uspijevaju da jasno identifikuju kako su se zarazili, a virus se sporadično javlja u ostalim opštinama.

To su tri glavna elementa koja opisuju trenutno obolijevanje od Covida-19 u Crnoj Gori, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima”.

Iz te ustanove podsjetili su da se indeksnim slučajem smatra prvi slučaj u grupi oboljelih koji su jasno povezani s njim.

“Broj inficiranih osoba od jednog indeksnog slučaja je različit i pokazuje jasne varijacije koje se kreću do nula do oko 30, pri čemu je svaki od inficiranih kontakata iz prvog kruga nosio epidemiološki potencijal da bolest širi dalje”, ukazuju iz IJZ.

Oni su istakli da najbrojniji klaster ima više od 100 osoba povezanih lancima širenja virusa u najmanje četiri opštine. Ipak, tvrde i da postoje importovani slučajevi, kao i oboljeli koji bolest nisu dalje širili.

“Glavni epidemiološki problem i opasnost predstavlja činjenica da se obolijevanje registruje među osobama koje ne uspjevaju da identifikuju izvor što ukazuje ponajviše na činjenicu da je asimptomatsko vironoštvo značajno i da se mjere posebno distance i nošenja maski ne poštuju dovoljno”, odgovorili su iz IJZ.

Virus na sjeveru krenuo iz Rožaja

To što se epidemija koronavirusa razbuktala u pojedinim sjevernim gradovima, dok u susjednim opštinama nema niti jednog slučaja Covida-19, iz IJZ objašnjavaju prije svega porodičnim vezama, koje su bile ključ širenja bolesti iz Rožaja.

“Druge vrste povezanosti između sjevernih opština očigledno nisu nosile isti epidemiološki rizik (ekonomska, kulturna, privredna). Moguće je da se manje obolijevanje može pripisati pridržavanju mjerama, ali i odlikama terena te navikama i karakteristikama populacije”, odgovorili su “Vijestima” iz Instituta.

Pojašnjavaju da se ne može isključiti ni činjenica da obolijevanje nije prepoznato u opštinama na sjeveru kao što su Mojkovac, Kolašin, Šavnik ili Plužine, što u situaciji kada postoji veliki udio asimptomatskih vironoša predstavlja realnu opasnost.

Iz te ustanove podsjećaju da su u više navrata ukazivali da nema zaštićenih opština niti građana.

Sjeverni region najviše je pogođen koronavirusom u drugom talasu koji je krenuo sredinom juna, najveća žarišta su u Rožajama i Gusinju, dok u pojedinim susjednim mjestima, trenutno nema registrovanog obolijevanja.

Na pitanje koliko je osoba testirano u opštinama u kojima nema oboljelih, iz IJZ su odgovorili da integrisani informacioni sistem generiše izvještaje prema zdravstvenim ustanovama u kojima se uzimaju uzorci.

“Pošto su određene epidemiološke službe zadužene za više opština, to je u ovom trenutku nemoguće precizno dati broj uzetih briseva u svakoj opštini pojedinačno, a naročito onima u kojima nema epidemiološke službe ili zdravstvenu njegu pruža zdravstvena stanica kao dio doma zdravlja iz druge opštine.”

Iz IJZ su rekli da je na osnovu dostupnih podataka u opštinama Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje uzeto 913 briseva od epidemiološke službe doma zdravlja i opšte bolnice u Bijelom Polju.

“Ne treba zaboraviti da kroz pružanje podrške domovima zdravlja Institut uzima uzorke na teritoriji cijele države tako da je ovaj broj i veći”, istakli su.

Potvrđena četiri smrtna slučaja, za dan rekordnih 87 novooboljelih

Laboratorije IJZ su od petka popodne do juče u isto vrijeme završile PCR analizu 709 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je 87 rezultata bilo pozitivno.

Iz IJZ su kazali da je iz Podgorice 41 slučaj, Berana 12, Nikšića devet, Bijelog Polja sedam, Pljevalja šest, Rožaja i Budve po tri, Cetinja dva, Bara, Herceg Novog, Plava i Ulcinja po jedan.

Među pozitivnim nalazima su i rezultati dvije osobe iz Plava i Rožaja koje su preminule u petak, a IJZ su prijavljena i još dva smrtna ishoda kod pacijenata koji su od ranije bili pozitivni, a liječili su se u Kliničkom centru i beranskoj bolnici.

“Analiza za još jedan slučaj sumnjive smrti zbog Kovida-19 koja je prijavljena danas je u radu”, saopšteno je iz IJZ.

Kazali su da je od sredine juna od koronavirusa preminulo 14 pacijenata - šest iz Rožaja, po jedan iz Podgorice, Berana, Bijelog Polja, Bara, Plava, Ulcinja, Gusinja i Petnjice.

Oporavilo se 10 pacijenata, a aktivno je 816 slučajeva. Iz IJZ su sinoć kazali da je registrovan prvi slučaj Covida-19 na Žabljaku, te da se pacijent liječi u pljevaljskoj bolnici.

Bonus video: