Pljevlja - grad starih

U Nacrtu lokalnog plana za stara lica navedeno da je od ukupno nešto više od trideset hiljada stanovnika, 5.644 starije od 65 godina

6856 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan

Skoro svaki peti stanovnik Pljevalja ima više od 65 godina, a svaki četvrti stariji je od 60 godina, pokazuju rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine.

S sobzirom na to da iz Pljevalja odlazi najviše mladih, za očekivati je da će ovi podaci biti još nepovoljniji u narednom periodu.

U Nacrtu lokalnog plana za stara lica navedeno je da u Pljevljima od ukupno nešto više od trideset hiljada stanovnika, koliko ih je bilo na posljednjem popisu, njih 5.644 starije od 65 godina.

Prosječna starost Pljevljaka je 41,8 godina, što ovu sredinu svrstava u red opština sa najstarijom populacijom.

U lokalnom planu za stara lica Opštine Pljevlja, navodi se da prema podacima Monstata svaki sedmi stanovnik opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništva i za tri odsto je veći od državnog.

Smetnje sa kretanjem prijavilo je 2.562, odnosno 8,3 odsto stanovnika. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto, a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom.

Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada, a 1.395, odnosno 4,5 odsto “ostale smetnje”…

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina.

Probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti ima 41 Pljevljak mlađi od 15 godina, 80 njih je u kategoriji od 15 do 29 godina i 416 u kategoriji od 29 do 49 godina.

Usluge programa “Njega starih lica u opštini Pljevlja“, koristi 90 korisnika, starosti preko 65 godina starosti, koji žive sami u domaćinstvu bez obzira na imovno stanje. Njih dva puta sedmično posjećuju gerontodomaćice.

Gerontodomaćice obavljaju poslove u paru, na šest rejona na teritoriji grada. Svaki par pruža usluge za tri, eventualno četiri korisnika na dan, u zavisnosti da li su u program uključeni bračni parovi. Opština Pljevlja finansira bruto plate za 12 zaposlenih gerontodomaćica za šta izdvaja ok 65.000 eura.

Kapacitet doma za stare u Pljevljima je 68 mjesta, a uslugu Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom,na osnovu Memoranduma koji je potpisan između Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Pljevlja, pružaće se za 13 korisnika.

Servis usluge Crvenog krsta, pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom za njih 130, pruža 14 gerontodomaćica u periodu od 1. 3. do 31.12. 2020. godine.

Operativnim akcionim planom planirano je da se ova uslugu proširi na stara lica na seoskom području. Taj posao bi Opština radila u sradnji sa Crvenim krstom, Centrom za socijalni rad i organizacijama civilnog društva. Opština planira da u saradnji sa Biroom rada obezbijedi pružanje usluga gerontodomaćica starim na seoskom području.

Bonus video: