Beranama naplaćuju nepostojeću studiju

Opštini u posljednjih šest godina stalno stižu na naplatu računi DPS-a za nepostojeće studije izvodljivosti za razne projekte

9090 pregleda 50 reakcija 4 komentar(a)
Plaćaju tuđe greške: Opština Berane, Foto: Tufik Softić
Plaćaju tuđe greške: Opština Berane, Foto: Tufik Softić

Projekat toplifikacije Berana, zamišljen na iskorišćavanju obnovljivih izvora energije, lansiran za vrijeme dok je DPS vršio lokalnu vlast u ovom gradu, aktulizovan je ovih dana, kada je po izvršnoj presudi Apelacionog suda Opština Berane obavezana da na ime izrade studije i propratnih troškova sudskog postupka isplati oko 150.000 eura, iako od toga, kao i od mnogih drugih megalomanskih projekata, nikada nije bilo ništa.

Takva presuda, po mišljenju pravnika, je nepravedna i neutemeljena, jer iz sadašnje lokalne uprave tvrde da u posjedu Opštine nema nikakve studije, kao ni ostalih pratećih dokumenata. Oni ističu da je izvršen uvid u arhive lokalne uprave, Službu menadžera i Sekretarijata za finansije i svih drugih službi, ali da tragova o ovom poslu nema.

“Smatrali smo da je utuženje potpuno neosnovano, jer je nemoguće platiti nešto po nekom računu koji nije zaveden kod Opštine Berane i njenih službi. Tim prije, jer ta studija kao predmet ugovora nije dostavljena naručiocu posla, odnosno Opštini Berane u ugovorenim rokovima. Sud, ipak, na kraju nije presudio u našu korist, što negativno utiče na dalje funkcionisanje Opštine. To je posljedica koruptivnog rada onih koji su vodili Opštinu za vrijeme vladavine DPS-a”, kazali su iz lokalne uprave koju od 2014. godine čine koalicija Zdravo Berane (SNP, DF), a od prije dvije godine i Demokrate.

Iz jedine opozicione opštine na sjeveru dodaju da će, ipak, kod Vrhovnog suda zatražiti reviziju pravosnažne presude.

Opštini je, naime, nakon što je prešla u ruke opozicije, prispjelo za naplatu putem tužbe račun od 100 hiljada eura za navodnu izradu fizibiliti stidije za toplifikaciju grada još iz vremena kada su lokalnom upravom rukovodili funkcioneri Demokratske partije socijalista.

Sve bi bilo u redu kada bi fizibiliti stidija bila u Opštini, ali tom dokumentu, kao ni fakturi nema nikakvog traga u arhivi lokalne uprave u ovom gradu. “Možda je fizibiliti studija i urađena, ali mi u arhivi Opštine nemamo nikakvog traga o tome. Platili smo mnoge račune bivše vlasti koje smo zatekli, ali u ovom slučaju se radi o očiglednim zloupotrebama”, kazali su “Vijestima” iz Opštine Berane.

Ovu Opštinu preko advokatske kancelarije Fila iz Beograda utužilo je za iznos od stotinu hiljada eura preduzeće “Bioinvest”.

Toplifikacija grada “na osnovu obnovljivih izvora energije” je samo jedan od projekata koji su ostali mrtvo slovo na papiru, a koje su u vrijeme lokalne vlasti DPS-a na sva zvona predstavljali i najavljivali u izbornim kampanjama funkcioneri te partije.

Još 2010. godine lokalno DPS rukovodstvo je obećalo građanima da će gradska zona ubrzo dobiti centralno grijanje i da će se nakon toga toplifikacija poširiti na čitavo vangradsko područje.

Tada je inicirana i izrada problematične fizibiliti studije.

Ugovor o dodjeli donatorskih sredstava za izradu ove studije 2010. godine potpisali su tadašnji predsjednik Opštine Vuka Golubović i direktor Centra za međunarodnu razvojnu saradnju Republike Slovenije Gašpar Jež, a odnosi se na toplifikaciju grada putem mehaničkog, biološkog i termičkog tretmana otpada.

U tom ugovoru je precizirano da se izvođač obavezuje da u roku od devet mjeseci završi izradu studije i da je Opština Berane, kao naručilac posla, dužna da u roku od 30 dana nakon izrade studije i ispostavljenog računa izvođačima plati stotinu hiljada eura.

Tada je saopšteno da se radi o dva veoma značajna projekta zasnovanim na održivom iskorišćavanju obnovljivih izvora energije i očuvanja biodiverziteta za koje su Opština Berane i slovenačke institucije obezbijedile po sto hiljada eura. Istaknuto je da realizacija ovih projekata iziskuje izdvajanja od preko 40 miliona eura, koja se dobrim dijelom mogu obezbijediti preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Od svega, naravno, nije bilo ništa do današnjih dana, a iz lokalne uprave koju sada čine kolicija Zdravo Berane i Demokrate tvrde da je tužba potpuno neosnovana.

Iz Opštine Berane kažu i da je njihove navode potvrdio Privredni sud koji je, kako su istakli, tuženi zahtjev preduzeća “Bioinvest” odbacio kao neosnovan, ali su redovni sudovi, kako smatraju, na neosnovan način, presudili u korist “Bioinvesta”.

Iz lokalne uprave tvrde da zapisnik o primopredaji studija nije zaveden u Beranama, te da ni račun kojeg je dostavila advokatska kancelarija i koji datira od 23. septembra 2011. godine ne postoji u računovodstvu Sekretarijarta za finansije Opštine Berane.

“Obaviješteni smo da je zapisnik o primopredaji studije navodno potpisan u Čačku, iako se zna da se sjedišta ugovorenih strana nalaze u Beogradu, Mariboru i Beranama. Koordinator u ime Opštine Berane, kao naručioca posla, nije ni do današnjih dana predao Opštini Berane studije, tako da nijesmo u mogućnosti da se upoznamo sa sadržinom istih i da damo bilo kakve primjedbe, a ni saglasnost. Taj koji je radio studije bio je u obavezi da ih preda naručiocu posla - Opštini Berane u ugovoprenom roku, a ne fizičkim licima pod sumnjivim okolnostima”, navode iz lokalne uprave.

Jedan od menadžera fizibiliti studiju ponio kući

Sve to se događalo u vrijeme kada su tadašnji kadrovi i “eksperti” iz DPS-a planirali da u Beranama grade regionalnu deponiju otpada i kada je napravljena najveća planina smeća na sjeveru na Vasovim vodama. Tada je iz opštinske kase plaćeno desetine studija izvodljivosti i raznoraznih ekspertiza, zašta je potrošeno ko zna koliko stotina hiljada eura, zbog čega niko nikada nije odgovarao.

Naplata potraživanja na ime izrade studije koja se odnosi na toplifikaciju grada i mehaničko, biološki i termički tretman otpada bila je predmet polemike i na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Odbornica SNP-a Mira Paunović je kazala da ovaj slučaj jasno ukazuje da je DPS za vrijeme vršenja vlasti u Beranama, ostavljajući ogromne dugove, krajnje neozbiljno ulazio u realizaciju pojedinih projekata.

Kada su izgubili lokalnu vlast 2014. godine u Beranama, DPS je, prije primopredaje, iznosio i otuđivao dokumentaciju iz zgrade Opštine. Za ovu fizibiliti studiju se pretpostavlja da je jedan od projekt menadžera jednostavno odnio kući, kao privatno vlasništvo, a Opština Berane sada treba da plati 150.000 eura sa kamatama.

Bonus video: