Pažin: Ova ponuda je krajnja linija kompromisa, ne vidimo smisao nastavka pregovora

"Vlada je iskazala i stpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente, ali i da iskaže ne samo razumijevanje, nego i spremnost da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu i prevazilaženju razlika i podjela u društvenom biću Crne Gore posebno među građanima pravoslavne vjeroispovjesti"

77913 pregleda 515 reakcija 313 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.07.2020. 19:18h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da je tokom dijaloga Srpska pravoslavna crkva (SPC) otvorila pitanje da se ne koristi pojam "državna svojina" u članu 62. Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Vlada iskazala i strpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente, ali i da iskaže ne samo razumijevanje nego i spremnost da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu, koji vode prevazilaženju razlika i podjela u društvenom biću Crne Gore, posebno među građanima pravoslavne vjeroispovjesti. Iako je SPC u ranijem periodu na razne verzije Nacrta zakona iznijela preko 2.000 primjedbi i komentara, zajedničkim trudom i naporima, uspjeli smo da sve sporne tačke svedemo na tek nekoliko pitanja. To je, prije svega, nadležnost organa koji bi trebao da provjerava pravnu valjanost upisa svojine nad kulturnim dobrima sakralnog karaktera koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore. Potom, to je pitanje dodatnih garancija za korišćenje tih kulturnih dobara i to je pitanje registracije SPC u Crnoj Gori. Na moje iznenađenje, tokom dijaloga SPC otvorila još jedno pitanje, a to je stav da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je državna svojina i kao pojam i kao pravni institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore, od samog početka postojanja njenog postojanja", istakao je Pažin na konferenciji za medije na kojoj se obratio u svojstvu rukovodioca Ekspertskog tima Vlade za pregovore s Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eparhijama SPC u Crnoj Gori.

foto: Biljana Matijašević

Pažin je rekao da je crkva odbila sve predloge, kao što je ranije odbijeno da se zaključi temeljni sporazum što je sama SPC tražila.

"Jedini preduslov bio je registracija SPC u Crnoj Gori, jer Vlada nije zaključila nijedan takav sporazum sa neregistrovanom vjerskom zajednicom, a to nije učinila nijedna evropska vlada niti je, meni poznato da je to uradila ijedna vlada u svijetu, a cijenio bi da, ako je neko upoznat sa takvim primjerom, da me sa tim upozna".

Pažin je podsjetio, da je SPC odbila i prijedlog da zajednički formulišu norme kojima se ispunjavaju preporuke Venecijanske komisije. Tada je, kako je naveo, to crkva odbila, postavljajući kao ultimatum Vladi prethodno donošenje zakona o restituciji crkvene imovine, "što je Vlada odbila neprihvatajući ultimatume, i to neće činiti ni ubuduće".

"SPC je odbila i prijedloge premijera da se zastane sa primjenom Zakona dok se pravna valjanost pojedinih rješenja i ustavnost tih rješenja ne provjeri pred Ustavnim sudom Crne Gore, a potom i pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao najvišom pravnom instancom sa najvećim pravnim autoritetom u Evropi kada je u pitanju poštovanje međunarodnih pravnih standarda, poznatog nama koji smo imali priliku da radimo pred tim sudom kao savjest Evrope. Nažalost, i to je odbijeno. Ostaje nada da će u nekom narednom periodu SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke argumente i svoje mjesto u demokratskom društvu. Vlada Crne Gore ostaje otvoren i pouzdan partner svim vjerskim zajednicima kada je u pitanju unapređenje odnosa između države i vjerskih zajednica na bazi uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i poštovanja", kazao je Pažin.

Odgovarajući na pitanje šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procjenjuje šta je politički cilj SPC.

"Uvijek se odnosim sa poštovanjem prema svakoj vjerskoj zajednici i SPC, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo političko pozicioniranje na javnoj sceni može da znači izraz potrebe da tako osnaže svoju argumentaciju u dijalogu sa Vladom ili da potpomogne neku političku alternativu Vladi, što je pogrešan pristup jer sasvim izvjesno DPS će dominantno činiti Vladu i nakon ovih izbora", rekao je Pažin.

On je poručio da je Vlada sve vrijeme iskreno željela kompromis i zbog toga u sklopu dijaloga ponudila izmjene zakona.

"Postoji međunarodna praksa da se ovo može riješiti i kroz upravni postupak", poručio je Pažin odgovarajući na pitanje da li sad spremnost na ustupak SPC da se nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine izmjesti u redovni sudski postupak postupak, znači priznaje da je upravni postupak bio loše rješenje.

Pažin je rekao da će Vlada biti otvorena za dijalog, ali da u ovom trenutku ne vide smisao za nastavak pregovora, jer je ponuda Vlade eksplicitno odbijena.

"Vlada ostaje otvorena za razgovore sa svim vjerskim zajednicama o eventualnim spornim pitanjima", rekao je Pažin odgovarajući na pitanje da li je ponudom Vlade SPC sada diskriminisala Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Potpredsjednik Vlade je rekao da i međunarodni pravni standardi i zakon ostavljaju mogućnost da se vjerska zajednica ne registruje, ali obim prava i obaveza ne ostaje isti.

Pažin je rekao da Vladi nije jasna bojazan od registracije jer su se druge zajednice evidentirale u odgovarajući javni registar nije im bio problem, “pa i Katolička crkva ne postoji od juče na ovom području.

"Taj stav ne odgovara realnom sadržaju Zakona nego naprosto ta bojazan ima neke druge povode koji nam nijesu najjasniji. Registracijom se samo potvrđuje sopstveni pravni subjektivitet i na neki način uvažava pravni poredak države u kojem se ostvaruju vjerska prava", rekao je Pažin.

On je kazao da Vlada neće predložene izmjene poslati Skupštini na usvajanje jer nije postignut dogovor navodeći da je jučerašnja ponuda Vlade upućena SPC krajnja linija kompromisa "pa i preko te linije".

Pažin je rekao da je, iskazujući iskrenu otvorenost i želju da do sporazuma dođe, Vlada ponudila izmjene članova 63 i 64, izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine nad kulturnih dobara sakralnog karaktera koja čine kulturnu baštinu Crne Gore u redovni sudski postupak, što je od početka zahtijevala upravo SPC.

"Ponudili smo izmjene članova 63 i 64 izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine na kulturnim dobrima sakralnog karaktera u redovni sudski postupak. To je od samog početka zahtijevala SPC. SPC ranije nije imala primjedbi niti na kompetentnost niti na nadležnost Uprave za nekretnine, kada se sama knjižila kao vlasnik nad kulturnim dobrima sakralnog karaktera koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, iako mi izražavamo stav da su mnogi od tih upisa bili suprotni pozitivnim zakonskim propisima", naveo je Pažin.

Ponudili su, kako je dodao, dodatne garancije u članu 64 za nesmetano korišćenje kulturnih dobara čak i kad sud u redovnom sudskom postupku donese pravosnažnu odluku da je to državna svojina.

Prema riječima Pažina, SPC je to odbila, kao i predlog da zajedno formulišu norme kojim se ispunjavaju preporuke Venecijanske komisije, postavljajući kao ultimatum donošenje zakona o restituciji, što je Vlada odbila.

Odgovarajući na pitanje zašto je Vladina ponuda došla mjesec prije izbora, on je rekao da ne prihvata stav da je ovo dijalog mjesec dana pred izbore, jer je i prije toga nuđen dijalog.

"U više navrata smo nudili dijalog i konkretna rješenja koja su odbijana i ovo je samo nastavak pokušaja da se dođe do dogovora sa SPC što bi bilo na dobrobit svih građana, ne samo pravoslavnih vjernika, nego i onih koji po sopstvenom uvjerenju i savjesti nijesu vjernici", kazao je Pažin.

Pregovori Vlade i MCP na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi vjeroispovijsti juče su završeni bez dogovora.

Povezani članci

21. Jul 2020.

Bez dogovora Vlade i MCP

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je juče da je Vlada napravila brojne ustupke, te da su smo tražili od SPC da se registruje.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ocijenio je da je dijalog služio za nove ucjene Crkvi i politički marketing.

Bonus video: