Inficirani neće da odaju kontakte

Još četiri smrtna slučaja povezana sa kovid-19, prijavljena 91 nova infekcija koronavirusom. U IJZ zabrinuti zbog novog trenda

37278 pregleda 560 reakcija 38 komentar(a)
CGO tražio pojašnjenje u vezi sa nošenjem maski, Foto: Savo Prelević
CGO tražio pojašnjenje u vezi sa nošenjem maski, Foto: Savo Prelević

Još četiri smrtna slučaja koji su posljedica novog koronavirusa prijavljena su juče Institutu za javno zdravlje (IJZ). U pitanju su pacijenti iz Tivta, Rožaja, Pljevalja i Žabljaka. U laboratorijama IJZ do juče poslijepodne, među 621 analiziranim uzorkom, potvrđena je i 91 nova infekcija.

Preminuli pacijenti, kako je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji, imali su između 62 i 68 godina, a samo jedan imao je neko od ranijih oboljenja. U Crnoj Gori je od početka juna potvrđeno 30 smrtnih slučajeva koji su povezani sa kovidom-19.

Prema statistici IJZ koja je objavljena juče, na listu opština u kojima su potvrđeni slučajevi infekcije, sada su i Plav i Mojkovac, sa jednim, odnosno dva oboljela. Među novooboljelima je najviše Podgoričana 21, a bez potvrđenih slučajeva sada su samo opštine Tuzi, Šavnik i Plužine. Od 14. juna od kovida-19 oporavila se 181 osoba, a trenutno je aktivno 1.937 slučajeva infekcije.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je juče da neki od inficiranih kriju kontakte.

“Teško dolazimo do imena kontakata, primjećujemo u odnosu na ranije, da je broj kontakata jako opao, jasno je da neki inficirani neće da daju kontakte i time čine loše i njima i još više onima oko njih”, rekao je on, dodajući da infekcija nije sramota, a da se davanje informacije o kontaktima pomaže u kontroli epidemije.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC) Nemanja Radojević kazao je da u toj zdravstvenoj ustanovi razmatraju mogućnost otvaranja još jedne PCR laboratorije.

Šta sa studentima koji se školuju u Srbiji?

Student master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Nikola Minić saopštio je da nijesu tačne informacije koje su “Vijestima” dostavili roditelji, da menze u tamošnjim studentskim gradovima ne rade. Tvrdi i da studenti nijesu tražili pomoć oko prevoza.

“Predložili smo da za studente koji bi se vratili kućama iz Srbije ne važi karantin ili samoizolacija, uz negativan test na virus kovid-19. Nezavisno od toga da li bi se prevoz organizovao ili bi studenti individualno došli do Crne Gore, morali bi imati indeks ili potvrdu o redovnom studiranju kako bi dokazali status studenta. Želimo da pokrenemo dijalog sa Nacionalnoim koordinacionim tijelom (NKT) u cilju preciziranja detalja pri potencijalnoj situaciji u kojoj bi se naša molba uvažila”, naveo je Minić.

Ističe i da je ovaj predlog proizišao iz nekoliko razloga - pojedini studenti se moraju vratiti na avgustovski ispitni rok, a to je gotovo nemoguće ako budu morali 14 dana da budu u samoizolaciji ili karantinu u Crnoj Gori. Isto to bi ih moglo sačekati i u avgustu u Srbiji, kad se vrate na fakultete, pa bi to moglo ugroziti njihove akademske obaveze. Minić napominje da su bitni i finansijski i psihološki faktor.

“Vijestima” su se, međutim, ponovo javili roditelji čija djeca studiraju u Srbiji i u Kosovskoj Mitrovici. Među njima i Vida Ivanović, odbornica DF-a u Beranama, koja kaže da svoju kćerku koja studira u Beogradu nije zbog ove situacije vidjela već skoro pet mjeseci: “Ista je stvar i sa Kosovskom Mitrovicom. Tamo studiraju moja dva sina i nema načina da dođu na ljetnju pauzu”.

Prema njenim riječima, oko 70 crnogorskih studenata koji se školuju u Kosovskoj Mitrovici, obraćalo se crnogorskoj ambasadi u Prištini, ali su dobili skoro istovjetan odgovor kao i beogradski studenti: “Studenti iz Kosovske Mitrovice su predložili našoj ambasadi u Prištini da sami plate testiranje i da potom idu u saomoizolazciju, a ne u karantin. Odgovoreno im je da ambasada ne može da im obezbijedi testove, a da se za prevoz sami snađu. Njihova prepiska sa ambasadom traje već deset dana”.

Zašto nekima samoizolacija, nekima karantin?

Budvani I.S. i A.D. tvrde da su na povratku iz Srbije u Crnu Goru, na graničnom prelazu Dobrakovo, doživjeli neprijatnost jer je, iako su imali medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da su hronični pacijenti, inspektor odbio da ih pošalje u samoizolaciju i odredio im karantin. Tvrde i da inspektor nije postupio u skladu sa odlukom Nacionalnog tijela za zarazne bolesti (NKT) od 15. jula, prema kojoj državljani i rezidenti Crne Gore po povratku iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, mogu biti smješteni u karantin ili im biti određena mjera samoizolacije.

“Vijestima” su ispričali da su državljani Crne Gore, a da su u Srbiji boravili zbog upisa na fakultet i polaganja ispita.

Uz medicinsku dokumentaciju, kako su ispričali, dostavili su i dokaz da imaju mogućnosti za samoizolaciju.

I.S. je, kako je rekao, o svemu elektronskom poštom upoznao Institut za javno zdravlje, a da su mu oni odgovorili da ne prave razliku između samoizolacije i karantina - ako se mjere poštuju.

“Kontaktirali smo i sanitarnu inspekciju u Bijelom Polju i graničnu policiju i po njihovom savjetu ponijeli svu potrebnu medicinsku dokumentaciju. Inspektor nije htio ni da pogleda moje papire već me drsko prekinuo i rekao karantin”, ispričao je “Vijestima” I.S. Tvrdi da je isti inspektor drugom licu na osnovu medicinske dokumentacije odredio mjeru obavezne samoizolacije.

CGO: Pojasnite mjeru nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od NKT da hitno pojasni mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru. Iz te NVO podsjećaju da je ta mjera bila prvo na snazi u nekim opštinama, uključujući i Podgoricu, a od juče u čitavoj Crnoj Gori.

“U zvaničnim objavama stoji da se nošenje zaštitnih maski primjenjuje na sve, uključujući i djecu stariju od sedam godina, a jedini navedeni izuzeci su plaže i nacionalni parkovi pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera, kao i porodični stambeni prostor”, kazali su iz CGO-a.

Oni smatraju da bi NKT trebalo da pojasni da li učesnici javnih skupova i gosti u televizijskim programima moraju da nose maske, jer je, kako su naveli, veliki broj onih koji to ne čine.

Damjanović: Ministar ne zna da nova firma proizvodi maske

Predsjednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović je kazao da firma koja nije u registru za ljekove i medicinska sredstva, u Podgorici nelegalno proizvodi maske.

“Za koju ministar zdravlja ne zna ni da posluje. Dva Italijana, Cetinjanin, pet radnika, 18.000 dnevno…Bili su neki vaši saradnici na otvaranju tih projekata, koji su nelegalni”, poručio je Damjanović juče tokom premijerskog časa u Skupštini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović odgovorio je da je od Glavnog grada dobio informaciju da se firma koja se bavi izradom maski registrovala u Centralnom registru privrednih subjekata.

Istakao je da je od Glavnog grada dobio odgovor da je u pitanju zaštitna oprema, da je tamo bio predstavnik Ministarstva ekonomije i da su već dobili sertifikate za izvoz maski za tržište Evropske unije.

“Vjerujem da bi to trebalo da bude dobra vijest za sve nas. Dobra vijest i za glavni grad i za Crnu Goru. I da kažemo da je naučena već jedna od lekcija iz ove krizne situacije, da mi treba i da možemo sami da proizvodimo značajni element zaštitne medicinske opreme”, rekao je Simović i dodao da će zatražiti zvanične informacije i provjeriti detalje u vezi sa legalnosti tog pogona.

Damjanović je odgovorio da ministar zdravlja (Kenan Hrapović) nije imao nikakvu zvaničnu informaciju o proizvodnji maski, te da ni Agencija za ljekove i medicinska sredstva nema informaciju da se na teritoriji Podgorice proizvode medicinska sredstva.

Bonus video: